Atari feirer 40 år

I dag er det 40 år siden et av historiens viktigste spillselskaper ble startet.

I dag er det nøyaktig 40 år siden Atari ble grunnlagt av spillpioner Nolan Bushnell og forretningspartneren hans, Ted Dabney. Tospannet hadde gått inn i spillbransjen allerede året før, da de startet selskapet Syzygy Engineering og skapte Computer Space – verdens første myntbaserte arkadespill, og dermed også verdens første kommersielle spillutgivelse ettersom det dukket opp før den første hjemmekonsollen, Magnavox Odyssey, kom i salg.

Computer Space var imidlertid ingen suksess, og det var først etter at Atari ble skapt og Bushnell og Dabney fikk maskinvaredesigner Al Alcorn med på laget at de fant spillgull. Ataris første spill var Pong, og da spillet først skulle fokustestes på en lokal pub tok det ikke lang tid før innehaveren rapporterte at arkademaskinen hadde blitt ødelagt. Feilen, viste det seg, var at den på kort tid hadde blitt overfylt av mynter.

Pong. Industrien har kommet langt siden 1972.

Viktig suksess

Atari endte opp med å selge rundt 8000 Pong-maskiner, og spillet la ikke bare grunnlag for en serie arkadespillklassikere men også lanseringen av Atari 2600, som var den første virkelig suksessrike spillkonsollen. I årene som fulgte opplevde selskapet både opp- og nedturer, og det endte til slutt opp med å bli delt opp og solgt.

Det selskapet vi i dag kjenner som Atari har nesten ingen ting å gjøre med pioneren fra åttitallet. Dagens Atari var et resultat av at den franske spillutgiveren Infogrames, som selv har en rik historie i bransjen, kjøpte Atari-navnet og alle de medfølgende merkevarene fra leketøysprodusenten Hasbro i 2001. Men skjebnen har ført Nolan Bushnell tilbake i sjefsstolen, og selskapet er glade i å vise frem sine røtter, med både nyversjoner og klassiske spillsamlinger.

Hvis du har lyst til å teste spillet som startet det hele, Pong, kan du gjøre det på nettstedet til BAFTA. Flere andre tidlige Atari-klassikere, inkludert Asteroids, Centipede, Tempest og Missile Command, kan spilles hos Atari selv.

Les også: Atari 2600 gjør comeback
Les også: Atari-klassikere til GOG

Siste fra forsiden