Den store fotballkampen

Så går igjen avspark for den årlige matchen mellom seriene Pro Evolution Soccer, FIFA og This is Football. Alle er nok i litt bedre form enn i fjor, men hvem gir egentlig den beste fotballopplevelsen – hvilket skal du velge? Vi sparker ball på PlayStation 2.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Innhold – hva spiller du om et år?
Hvor lenge kommer du til å kose deg med det nye fotballspillet ditt? Hva gjør du når du har ydmyket alle kompisene dine 5-0, og de aldri vil spille med deg igjen? Jo, du utforsker spillet på egen hånd. Og da trengs det masser av innhold for å holde på interessen.

FIFA 2005 stiller i utgangspunktet veldig sterkt på innholdssiden. Med den offisielle FIFA-lisensen under shortsen sitter de på en vanvittig database av pinlig nøyaktige ligadata, lag-, spillernavn, drakter og så videre. 18 ligaer (inkludert den sørkoreanske), 38 landslag og 11 000 spillere ligger klare for den som vil leke. Det finnes ikke noe reelt alternativ hvis du er fanatiker på navn, klubber og detaljer fra virkeligheten – det er klart det er en glede å spille med yndlingslaget sitt når alle spillerne heter det de skal, ser ut som de skal, er like gode som de skal og spurter når du skriker spurt (og samtidig holder inne R1). Det er FIFA-lisensen som har gjort EAs fotballserie til verdens mest populære.

I tillegg til standardvalgene som turnerings- og treningsmodus finnes det en omfattende karrieremodus hvor du gjennom 15 sesonger skal klatre i gradene som manager og lede et forholdsvis ukjent lag opp fra de laveste divisjonene. Du kan dessverre ikke velge et stjernelag direkte, men må heller vente på de jobbtilbudene som kommer gjennom suksess. Karrieremodusen til FIFA 2005 er ganske enestående, spesielt hvordan den behandler klubbledelse. Seier eller uavgjort gir poeng som du etterpå fordeler på ulike avdelingsledere i klubbledelsen (ulike trenere, økonomiansvarlig, talentspeidere og så videre). Det kan minne litt om et strategispill og er en lettbeint og morsom måte å ta for seg noe så komplekst. Hvis du ønsker å skynde deg gjennom kampene kan du til og med kjøre dem som simulasjon, hvor kampforløpet presenteres i løpende tekst som i Championship Manager. Karrieremodusen i FIFA 2005 er et seriøst minispill for managere - både morsomt og engasjerende, og absolutt noe som forlenger spillets levetid.

Men ingenting er perfekt. Brukergrensesnittet er jevnt over klønete skrudd sammen. En funksjon for spillersøk er for eksempel helt fraværende, det er ikke kult å bla seg gjennom tusenvis av spillere uten hjelp. FIFA 2005 lar heller ikke spilleren grave seg ned i taktiske data og valgmuligheter – det holder liksom med å omrokkere spillerposisjonene og leke litt med ulike standardformasjoner. Slik sett blir managerdelen mer folkelig enn hardcore, uten at det nødvendigvis bare er negativt.

I tillegg til en litt kjedelig treningsmodus og standardturneringer har FIFA 2005 mulighet for å spille online. Gamer.no har dessverre ikke fått testet denne muligheten, men i følge EA er det lagt inn en del funksjoner for å gjøre det mer spennende å klatre på den verdensomspennende ledertavla – du vil for eksempel få mer poeng for å slå Brasil med Wales, enn om du selv velger et tilsvarende topplag. Her finnes mulighet for å delta i turneringer med opp til syv andre spillere, og i motsetning til Xbox Live kan også konsolleiere uten bredbåndsoppkobling være med.

(skjermbilder fra FIFA Football 2005)

Til slutt kan du bytte inn erfaringspoeng mot ulike bonusting i FIFA-butikken. Det er en fin funksjon som gir spilleren noe å strekke seg etter – bare synd at utvalget er litt uinspirert og stort sett består av alternative draktsett. I det store og hele byr likevel FIFA 2005 på en god innholdspakke, som kommer til å gi lisenshungrende fotballfans hundrevis av timer med solomoro.

Mitt hode på Erik Holtans kropp
TIF 2005 sin managermodus lar deg starter enda tidligere enn i FIFA – faktisk helt på skolelagnivå. Selv har jeg ledet Majorstua Skolelag gjennom mange regnfulle matcher på skolebanen, som Thor Erik Haugen kaller den. I følge utviklerne finnes det over 17 000 spillere og 11 ligaer i databasen, de er alle utstyrt med standardstatistikk over ferdigheter. Her finner du blant annet den norske Eliteserien og førstedivisjon. Det kule med TIF 2005 sin tilnærming til managerspill, er at du får stor frihet til å utforme din egen managerkarakter. Fra den ganske avanserte spillereditoren kan du lage din helt egen manager, ned til ansiktsform og klesplagg.

Det er tydelig at TIF 2005 også ser på seg selv om en slags underdog i konkurransen om publikums hjerter, og at de må ty til en del gimmicker for å kunne tilby noen kjøpsargumenter som FIFA eller PES ennå ikke har tatt monopol på. Her kommer EyeToy bokstavelig talt inn i bildet. Hvis du sitter på et slikt kamera er det null problem å fange ditt eget ansikt og klistre det på de spillerne du måtte ønske. Vi kan love deg at du kommer til å se ut som en vannskapning, men uansett er det en ok greie.

(skjermbilder fra This is Football 2005)

”Når dette er slått på, vil et spekter av toalettlyder bli spilt under dine kamper.” Dette er en av oppgraderingene du kan kjøpe deg for erfaringspoengene du opparbeider. Mange av oppgraderingene er kanskje smått absurde, men utviklerne skal ha ros for i det minste å være mer oppfinnsomme enn EA og Konami. I tillegg til butikkløsningen er det kjapp tilgang til en utfordringsmodus (hvor du møter stadig hardere motstand), standardturneringer og en online-funksjon fra menyene. Det er de små tingene som setter TIF 2005 i et mer positivt lys på innholdssiden. Utviklerne har faktisk forsøkt å komme opp med litt andre, mer kreative vinklinger til øvelser vi ellers kjenner ekstremt godt.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden