Feature

Boblekos og jernmannslakt

Flere små godbiter

Skating, zombier og ninjamoro. Her er en ny titt på skattene i App Store.

Vi har tatt oss en ny tur på App Store, og denne gangen har vi testet sju nye spill til forlystelse på iPhone/iPod Touch. Denne gangen kreves det stort sett raske fingre for å henge med i svingene, unntaket er koselige Bub og alternativ hjernetrim i Paper Bridge.

Doodle Jump

Doddle Jump

Hvis du husker Skybound fra norske Tumbleweed vil du garantert dra kjensel på Doodle Jump. Prinspippet er enkelt, alt går oppover og du må styre din lille figur så høyt som overhode mulig.

Det høres kanskje litt tynt ut, og det er faktisk ganske simpelt. Likevel vinner Doodle Jump på all sin enkelhet, og dette er det uhyre lett å bli hektet på. Figuren du styrer bruker plattformer for å sprette oppover, og du må balansere din iPhone perfekt for å treffe de rette. Hjelpemidler som propellhatt og jetpack er for øvrig meget hendige.

Men her er det også flust av feller å gå i, slik som plattformer som knekker sammen eller noen som plutselig forsvinner under deg. Alt av plattformer som er ute av skjermen på din vei opp blir borte, så hvis du bommer på den som til enhver tid er nederst på skjermen er det Game Over!

Doodle Jump kommer fra Lima Sky og koster i skrivende stund 6 kroner.

8/10

Bub

Bub.

Dette norskutviklede spillet går rett og slett ut på å styre en liten boble ved hjelp av iPhones tiltefunksjon. Det mest oppsiktsvekkende med denne tittelen er egentlig den visuelle presentasjonen, kombinert med rolig musikk og en avslappende stemning. Spillet gir litt av den samme følelsen som PSN-klassiker Flower, og det er et stor kompliment.

Boblens jobb er å fange ulike objekter i skogen den ferdes i, samtidig som man må passe seg for fiender som er ute etter å sprekke boblen. Spillet er både enkelt og utfordrende i en og samme pakke, med andre ord passer Bub godt til formatet.

Det største minuspoenget deles ut til kontrollsystemet. Spillet blir litt mer stressende enn nødvendig når tiltingen er tregere og mer uresponsiv enn den strengt tatt burde være. Med bedre kalibreringsmuligheter hadde Bub vært perfekt meditasjon.

Bub kommer fra Ablemagic og koster i skrivende stund 11 kroner.

6/10

Zombiesmash

Zombiesmash.

Zombien har fått en voldsom renessanse i spillform de siste årene, og Apples bærbare er langt i fra et unntak i så møte. I Zombiesmash skal du selvsagt drepe de udrepelige, der de stormer mot deg i nærmest ustoppelige bølger.

Igjen er det enkelheten som er nøkkelen til at dette er en tittel du raskt blir avhengig av. Zombiene flikkes rett og slett til døde med fingertuppen, og det blir meget intenst når mengden bare vokser og vokser. Drepte zombier gir fra seg stjerner, som i sin tur kan brukes til å oppgradere ditt arsenal av spesialvåpen.

Kombinasjonen av fingertupping og våpenbruk blir raskt en meget tiltalende spillopplevelse, du tar deg selv i å hele tiden måtte spille bare ett brett til – og det er slikt som sluker deg med hud og hår. Fysikken er for øvrig også fantastisk, det å slenge zombier veggimellom har aldri vært mer fornøyelig.

Zombiesmash kommer fra Gamedoctors og koster i skrivende stund 11 kroner.

8/10

Stick Skater

Stick Skater.

Selv for oss som ikke evner å stå på brett, er det noe veldig fascinerende med skating. Derfor har idretten også et stort potensial i spillform. I slike spill er kontrollsystemet alfa og omega for at du skal føle at du har kontroll. Akkurat her lykkes Stick Skater godt.

Du har to kontrollmuligheter. Den ene involverer bare et raskt trykk for å få servert tilfeldige triks, den andre gir deg muligheten til å selv bestemme hva slags bajaseri pinnemannen du styrer skal finne på. I tillegg er det en egen knapp for å avpasse farten.

Det hele går veldig raskt, og et er vanskelig å prestere uten å kjenne banene godt. Når du først har det i boks er det ikke vanskelig å få et aldri så lite adrenalinrush av å suse rundt på rullebrettet. Triksene er kanskje ikke så visuelt slående, men som en slags stuntracer fungerer Stick Skater helt kurant.

6/10

Stick Skater kommer fra Tracion Games og koster i skrivende stund 6 kroner.

Iron Man 2

Iron Man 2.

Denne filmen har blitt spill på stort sett alt av plattformer. Jeg vet ikke med de andre versjonene, men den vi får servert på iPhone er i hvert fall milevis unna å få et kvalitetsstempel.

Du styrer selvsagt Herr Starks jernmann, i kamp med masse skurker som vil ta over jorden. Her snakker vi ni brett og en rekke oppgraderingsmuligheter for mannen i den røde drakten. Det høres kanskje tiltalende ut, men dette er dvaskt og kjedelig.

Fiendene er stokk dumme og intet mindre enn veisperringer av papir i din vei mot spillets slutt. Svake kontroller kunne vært skjebnesvangert, men kampene er så enkle at selv et blindt rottefossil hadde klart brasene i Iron Man 2. En liten bonus for at man kan fly litt rundt innimellom, ellers er dette det nærmeste du kommer et ran på App Store.

Iron Man 2 kommer fra Gameloft og koster i skrivende stund 39 kroner.

2/10

Fruit Ninja

Fruit Ninja.

Knusing av frukt og grønt kan være uhorvelig morsomt, enkelte steder i verden har sågar festivaler med dette som formål. Det er imidlertid ikke spesielt pent å sløse slik med maten, og da er det godt å tenkte på at ingen meloner blir drept i Fruit Ninja. Ingen ekte meloner, vel og merke.

Hele poenget med spillet er nemlig å kutte frukter i to med ninjasverdet. Sverdet er fingeren din, som du sveiper over skjermen når fruktene kommer hoppende opp foran ditt åsyn. Det kan bli særs vanskelig når en hel haug med frukter dukker opp, og du må ødelegge dem alle på et par sekunder.

Akkurat det blir ikke noe lettere av at godsakene er infiltrert av farer. Med jevnere og jevnere mellomrom dukker det nemlig opp bomber, og du treffer du dem med sverdet er det ute med deg. Fruit Ninjas er både enkelt og en ganske simpel spillopplevelse, likevel er det ikke vanskelig å la seg underholde i korte bolker som fruktninja.

Fruit Ninja kommer fra Halfbrick Studios og koster i skrivende stund 6 kroner.

7/10

Paper Bridge

Paper Bridge.

De som krever rask action på iPhone bør kanskje hoppe over Paper Bridge. Hvis man vil stimulere de små grå er imidlertid dette spillet midt i blinken. Ideen er rett og slett at du skal bygge broer for små kjøretøyer med ulik fart og størrelse. Da skader det ikke å kunne litt fysikk og konstruksjonsteori.

Alt gjøres på det som fremstår som et rutete papirark, og det du skaper gjør du med blyanter. Dermed får vi servert en distinkt, og pen, tengeseriegrafikk. Du har sort blyant for å bygge vei og grønn for å bygge støtte – mens viskelæret fjerner dine feilsteg.

Her må det tenkes mer og mer kreativt jo lengre ut i spillet man kommer, og det kan faktisk være ganske vanskelig å være brokonstruktør i miniformat. Det er imidlertid en helt unik følelse å se at kjøretøyene klarer seg over på andre siden ved hjelp av din ingeniørkunst. Da blir du rett og slett skikkelig stolt.

Paper Bridge kommer fra Clever Hamster Games og koster i skrivende stund 6 kroner.

7/10

Har du tips til iPod/iPhone-spill vi burde teste? Si gjerne fra i forumtråden.

Siste fra forsiden