Feature

De 5 beste eventyrspillene akkurat nå

Vi hjelper deg å velge riktig spill.

I de siste månedene har vi kjørt en artikkelserie hvor vi tar for oss ulike spillsjangre, og trekker frem de vi ser på som de beste spillene i hver av dem. Vi fokuserer kun på nye spill, som er å finne på markedet i dag. Til nå i denne serien har vi sett på strategispill, førstepersons- og tredjepersons skytespill, rollespill, sportsspill og racingspill.

Denne gangen har vi kommet frem til eventyrspill – sjangeren hvor fokus er på historiefortelling og gåter, og ikke action og skyting. Men det er også en sjanger med rik variasjon, som disse spillene beviser:

Gray Matter (PC, Xbox 360)

Gray Matter.

Jane Jensen har blitt beskrevet som en av nittitallets store spilldesignere, takket være sitt arbeid på de klassiske Gabriel Knight-spillene fra legendariske Sierra. Med Gray Matter er hun endelig tilbake med et nytt eventyrspill, og som i Gabriel Knight-serien blander hun historie og vitenskap med mystiske, overnaturlige elementer. Den unge tryllekunstneren Samantha Everett har fått jobb som sekretær for nevrobiologien David Styles, og sammen jobber de med et eksperiment for å finne grensene for hjernens og fantasiens makt. Men eksperimentet får etter hvert svært skumle konsekvenser.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Gray Matter tar opp arven etter Gabriel Knight på en utmerket måte. Det er tydelig at utviklingsbudsjettet er langt lavere enn det var da hoveddesigner Jane Jensen og kompani fikk boltre seg på Sierras bekostning, men hvis du klarer å overse de svake animasjonene vil du finne massevis av herlig mystikk å kose deg med her. Som forventet i et eventyrspill fra Jane Jensen får du snuse og grave deg gjennom et dypt og troverdig mysterium, og du kommer nok til å ha massevis av ulike teorier underveis. Vi får også stifte bekjentskap med en rekke interessante personer, og dialogene er svært velskrevne.

Ghost Trick: Phantom Detective (DS)

Ghost Trick: Phantom Detective.

Takket være plattformer som Wii og de ulike DS-versjonene har japanske utviklere for alvor inntatt eventyrspillsjangeren. Et av de beste eksemplene på japansk kreativitet er Ghost Trick: Phantom Detective. Her spiller du spøkelset til en detektiv som nylig har blitt drept. Målet ditt er å finne ut hvem som drepte deg og hvorfor, men som spøkelse har du ikke de samme egenskapene som du hadde da du levde. Du kan imidlertid leke poltergeist, og ta bolig i ulike ting rundt om i miljøene. Ved å påvirke disse kan du kanskje manipulere de levende til å gjøre det du ønsker.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Ghost Trick: Phantom Detective er et veldig engasjerende detektivspill som passer perfekt til sitt format. Det er skrudd sammen på en kreativ og smart måte, og er lett å legge mye tid i samtidig som det aldri krever så mye tid om gangen at du ikke lett kan legge det fra deg om du må. Spillet byr på en sær kombinasjon av japansk fantasi og klassiske eventyrspel, som fremstår som noe veldig nytt og friskt. Gjennom herlig animasjon og flotte dialoger skaper Ghost Trick et stort engasjement som hele tiden driver deg videre for å finne ut av hva som egentlig har skjedd. Det er både moro og spennende på en og samme tid, og spillet oppnår en glimrende balanse mellom både stressende og lattermilde situasjoner.

Les også
Anmeldelse: Heavy Rain

Sam & Max: The Devil's Playhouse (PC, Mac, iPad, PS3)

Sam & Max: The Devil's Playhouse.

En annen ny trend i eventyrspillenes verden er episodebaserte spill, og amerikanske Telltale Games er den fremste aktøren i denne delen av markedet. I The Devil's Playhouse får vi bli med frilanspolitiet, aka Sam og Max, på jobb. Spillet serverer noen av de mest absurde sakene noensinne sett i spillmediet, og ender opp med å redde redde verden fra en grusom, interdimensjonal konspirasjon. Sesongen inneholder fem episoder, og selges under ett.

Fra anmeldelsen av episoden Sam & Max: Beyond the Alley of the Dolls på Gamer.no:

– Noen ganger er det fint med forutsigbarhet, og Telltale Games har med sine Sam & Max-spill vist seg å være forutsigbarheten selv. Hver måned leverer de et morsomt og fantasifullt eventyr som byr på fin og solid underholdning for en kveld eller to. Men på tross av forutsigbarheten, er har de individuelle Sam & Max-eventyrene vært friske og spennende, og levert massevis av unike situasjoner.

Tales of Monkey Island (PC, Mac, PS3)

Tales of Monkey Island.

Alle som liker eventyrspill har et eller annet forhold til Monkey Island-serien, som står som en av de virkelig store bautaene innenfor både sjangeren og spillverdenen generelt. Etter å ha ligget i dvale i mange år, ble serien endelig gjenopplivet av Telltale Games i 2009, i en sesong episodebaserte spill som heter Tales of Monkey Island. Her fikk vi et herlig gjensyn med Guybrush Threepwood, Elaine Marley og den onde(?) LeChuck, og deres fantasifulle og fargerike sjørøververden. Tales of Monkey Island ble forøvrig nylig lansert i butikk for første gang.

Fra anmeldelsen av episoden Rise of the Pirate God på Gamer.no:

– Nå som sesongen er ferdig, og dermed kan sees som ett enkelt produkt, har jeg ingen problemer med å anbefale nølende eventyrspillere å gå til innkjøp. Vi fikk et klart og tydelig signal om sesongens kvalitet allerede ved første episode, men det var ingen garantier for at kvaliteten ville holde seg gjennom hele sesongen. Det har den imidlertid gjort, og Telltale har all grunn til å være stolt av det de har skapt. I tillegg er jeg imponert over den gode måten Telltale har behandlet Monkey Island-universet på. Det har aldri vært noen tvil om at vi har spilt ekte Monkey Island-spill her, selv om det ikke var LucasArts som stod bak roret.

Heavy Rain (PS3)

Heavy Rain.

Spillmediet og de ulike sjangerne i det er alltid under utvikling, og det gjelder naturligvis også eventyrspillene. Heavy Rain representerer franske Quantic Dreams forsøk på å ta spill i en ny og spennende retning inspirert av filmmediet, og selv om utviklerne ikke nødvendigvis lyktes med alt de prøvde på, er det få som kan påstå at de ikke skapte en minneverdig opplevelse. Heavy Rain handler om jakten på en seriemorder i en regntung versjon av New York. Vi får se handlingen fra flere forskjellige synsvinkler, og det vi gjør kan få store konsekvenser for hvordan spillet utvikler seg. Merk at Heavy Rain, i motsetning til de andre spillene i denne artikkelen, inneholder en del actionsekvenser.

Fra anmeldelsen av spillets Move-utgave på Gamer.no:

– Mye kunne ha vært bedre med Heavy Rain, og dette vil nok slå deg mange ganger gjennom spillet. Kontrollene kunne ha vært bedre, og historien kunne ha vært bedre. Til og med den vakre grafikken kunne ha vært gjort bedre, siden animasjonene tidvis blir litt stive og kommer farlig nær «uncanny valley», noe som her og der hindrer deg i å tro helt og fullt på personene. Likevel griper spillet deg. Med for det meste flott skuespill, troverdige figurer, og dramatiske hendelser blir det umulig å legge spillet fra seg. Heavy Rain makter å reise seg stolt over sine mangler, og viser seg som et spill du bør få med deg.

Om du liker eventyrspill bør du forresten ta en titt på vår store artikkelserie om sjangerens utvikling.

Vil du ha flere tips om anbefalte eventyrspill? Sjekk vår handleguide.

Siste fra forsiden