Feature

De fem beste rollespillene akkurat nå

Vi setter rollespill under lupen.

Vi gjenopptar nå en eldre artikkelserie der Gamer.nos skribenter presenterer ulike spillsjangere, ser nærmere på hva som definerer dem og hva som er de beste, aktuelle spillene i sjangeren. Til slutt i hver artikkel tar vi en liten titt inn i krystallkula og forteller hva du kan glede deg til fremover.

Vi starter med rollespillsjangeren. Det er vanskelig å lage en helt nøyaktig definisjon av hva et rollespill egentlig er. Som navnet indikerer spiller du en rolle, en figur, i en narrativ setting. Du spiller riktignok figurer i de fleste spill, men i rollespill går spillfiguren gjennom en utvikling og er ikke den samme på slutten som da spillet begynte. Du har ofte muligheten til å påvirke denne utviklingen.

Det som først og fremst preger rollespillene i dag er overgangen fra PC til konsoll. Ser du på listen nedenfor vil du merke deg at fire av fem spill er tilgjengelig på flere plattformer, og dette har betydning for hvordan spillene er utformet. Menyer og kontrollsystemer er åpenbart tilrettelagt for å kunne brukes uten mus og tastatur, men man ser også at det klassiske fugleperspektivet i flere og flere tilfeller er byttet ut med kameravinkler i førsteperson, eller bak ryggen i tredjeperson.

Det er også sjelden man får mulighet til å kontrollere en hel gruppe slik man gjorde i eksempelvis Baldur's Gate eller Might and Magic-spillene. Nå handler det oftest om én figur, og flere action-elementer. Sjangeren har blitt mer tilgjengelig og rollespill er ikke lenger noe bare kvisete nerder i mammas kjeller driver på med.

Rollespill har blitt umåtelig populært og hvis du ikke har tatt steget inn i sjangeren enda bør du sjekke ut listen nedenfor. Her får du det som etter min mening er de fem beste rollespillene på markedet akkurat nå.

The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim er på mange måter et komplett rollespill. Det byr på en enorm utforskbar verden, gode historier, og friheten til å utvikle din egen figur. Om du ønsker å spille som en snikende alv som dreper sine intedanende fiender med en pil fra skyggene og lydløst grafser rikdommer ut av lommene på velstående borgere, gir Skyrim deg denne muligheten. Du kan selvsagt også satse på å bli det forfrosne landets mektigste magiker, eller den barskeste, øksesvingende dragedreperen på tundraen. De snøkledde landskapene og nydelig designede områdene gjør spillet til en fryd for øyet, og utviklerne er godt i gang med å utvide den allerede enorme verdenen med nedlastbart innhold. Skyrim er ett av få spill som det siste året har høstet full pott i vår anmeldelse, og spillet passer bra for både hardbarkede rollespillere og nyfikne gamere som ønsker å snuse litt på sjangeren.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Her får du en enorm, variert og svært detaljert verden å boltre deg i, og frihet til å oppleve den akkurat slik du ønsker. Du kan bruke time etter time på å utforske miljøene uten noe annet mål enn å ha det moro, og du kan bruke hele kvelder på sideoppdrag som er fullstendig irrelevante for hovedhistorien. Ikke bare det, men de skandinavisk-inspirerte miljøene er ofte slående vakre og fulle av levende detaljer. Det er en fryd å reise rundt i Skyrims verden.

Les mer om The Elder Scrolls V: Skyrim
Les også: Bygg og bo i Skyrim
Les også: –Dawnguard kommer kanskje ikke til PS3

Dragon’s Dogma

Dragon's Dogma

Dragon’s Dogma er noe så spennende som et klassisk, episk rollespill, laget av gærningene i Capcom. Du spiller som den ukjente helten som må redde en magisk middelalderverden fra en overhengende fare, og som må trå til for å bistå befolkningen med ulike problemer langs veien. Dette kombineres så med moderne rockemusikk, enorme sjefsfiender som må nedsables, og et stort fokus på «spill som du vil»-prinsippet. Vestlig rollespilltradisjon møter japansk innlevelse og presentasjon. Dragon’s Dogma tar spilleren blodig alvorlig, samtidig som det oppfordrer til lek og moro i drageverden. Dersom du leter etter et kampfokusert rollespill hvor lek og alvor går hånd i hånd, da kan dette være spillet for deg.

Les også
Anmeldelse:

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Dragon's Dogma grip om deg og dreg deg inn i verda si på ein måte som får deg til å gløyme alt anna. Dette er ikkje eit spel som handlar om å følgje ei episk historie og redde verda, sjølv om desse ingrediensane sjølvsagt er med. Dragon's Dogma handlar om å vere ein helt i ei verd som sårt treng ein av ditt kaliber. Det handlar om å utforske, kjempe mot monster, og å heile tida bli sterkare og farlegare i takt med at du finn nye utfordringar.

Les mer om Dragon’s Dogma
Les også: Capcom lover mer Dragon’s Dogma

Diablo III

Diablo III

Dette er spillet horder av ihuga tilhengere ventet utålmodig på i tolv år. Blizzard visste akkurat hva folk ville ha, og leverte et spill som både hyller forgjengeren, og drar serien frem til utviklingsfronten. Spillet er bygget opp på gammel spillmekanikk, men spillets tempo, kampsystem, og balanse er polert så grundig som bare Blizzard kan få til. Kverking av horder med fiender, utvikling av figuren din, og oppsamling av stadig bedre utstyr står i fokus, og selv om spillets historie ikke har blitt så prioritert, er også denne verdt å få med seg. Spill gjerne alene, men den beste opplevelsen får du når du og tre venner sammen hogger deres vei ned til helvete.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Jeg gjenkjenner og lovpriser et godt håndverk når jeg ser det, og til tross for sine svakheter og manglende nyskapning, er Diablo III intet annet enn en fantastisk godt gjennomarbeidet klassiker. Det har en flyt, et tempo og et uttrykk som det kan gå år mellom hver gang man får oppleve. Dette gjør at spillet blir en potent og kraftfull tittel som suger deg inn og «grinder» timer av klokka bedre enn de fleste.

Les mer om Diablo III
Les også: Store nyheter for Diablo III
Les også: Diablo III-sjef sier unnskyld

The Witcher 2: Assassins of Kings: Enhanced Edition

The Witcher 2: Assassins of Kings: Enhanced Edition

Heksejegeren fra Rivia returnerte med brask og bram i The Witcher 2 til PC. Når dette spillet fikk en overhaling og ble omgjort til såkalt «Enhanced Edition» dukket det også opp på Xbox 360. Spillet tar deg med inn i en mørk og dyster fantasiverden som er smekkfull av vold, rasisme, og lugubre figurer. Når spillets protagonist, den sverdsvingende anti-helten Geralt, blir urettmessig anklaget for kongemord, starter en lang reise for å finne den egentlige morderen. Her blir du dratt inn i store maktspill og selv om det finnes grufulle monstre som gjerne vil ha deg til middagsmat, er det de slibrige og korrupte autoritetspersonene inne i byene du bør passe deg aller mest for. The Witcher 2 er å anbefale for dem som er ute etter et rollespill med voksne tema, hurtige sverdkamper, og en dyptgående historie.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Har du den minste interesse for rollespill eller for mørk fantasi bør du skaffe deg The Witcher 2: Assassins of Kings: Enhanced Edition. Det er et mørkt og brutalt eventyr som vil trollbinde deg fra første til siste åndedrag. Det er et dristig og forførende spill som utfordrer alle sine konkurrenter både på historie, design og teknikk, men også på produksjonsverdi. De polske utviklerne har absolutt vist seg verdig til å leke med de store gutta. Sett deg tilbake i godstolen og nyt dette mesterverket, for det kan bli lenge til neste gang en så god spillopplevelse dukker opp.

Les mer om The Witcher 2: Assassins of Kings: Enhanced Edition
Les også: The Witcher-serien selger som hakka møkk
Les også The Witcher 2-studio har store planer

Mass Effect 3

Mass Effect 3

Biowares dramatiske romepos nådde sin endelige konklusjon i Mass Effect 3. De ukule romvesnene som truer alt avansert liv i universet, har denne gangen funnet veien til jorden, og Commander Shepard må ut i sitt siste oppdrag for å forene de ulike rasene til å yte en samlet, felles motstand. Spillet byr på god action med taktiske kamper hvor skytevåpen og biotiske evner benyttes for å denge fiender herfra og til månen. Dette spillet søker å knytte opp alle de løse trådene fra de to foregående spillene og leverer en dyp og engasjerende historie. Frihetsfølelsen av å ha kontroll over sitt eget romskip og muligheten til å rekruttere sitt eget mannskap gir spillet en ekstra dimensjon. I tillegg er det få spill som leverer så spennende og gode spillfigurer. Det er deilig å følge dialogene i spillet og Bioware, som har fått rykte på seg for å være rollespillmestre, leverer her et virkelig bra, historiedrevet spill.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Dette er et av de første spillene på lang tid som får meg til å glemme alt som heter avtaler, tannpuss og leggetid. Jeg vil vite hva som skjer rundt neste sving og etter neste oppdrag. Når spillet er så dyktig på å sultefore meg med puslespillbiter, blir søken etter mer informasjon nesten manisk. Mass Effect 3 avslutter trilogien med et stjernesmell og står ut som seriens beste spill – mye takket være historien til John Shepard, en av de flotteste, mest ærefulle og oppofrende spillhelter vi noen gang har sett.

Les mer om Mass Effect 3
Les også: Sony hindrer Mass Effect 3-flerspillerutfordringer
Les også: Mass Effect 3 får saftigere slutt

Rollespill vi gleder oss til

Blir det flere drager i Dragon Age 3?

Dragon Age 3

Utgivelsesdato: Ukjent

Bioware fortsetter å produsere rollespill, og neste kapittel i Dragon Age-sagaen kan bli svært spennende. Utviklerne lover å kombinere de beste elementene fra de forrige spillene og lytte til spillernes ønsker. Det har blitt hintet til at spillet vil trekke mer inspirasjon fra rollespill med åpne verdener, som Skyrim, og at det spillbare området vil bli betraktelig større enn i Dragon Age II. Kampene skal også gjøres om og utviklerne hevder at man skal måtte gjøre færre, men smartere, tastetrykk når fiender skal denges. Vi er spente på returen til Thedas, men det er foreløpig usikkert når det blir. Det spekuleres i at spillet vil komme til jul neste år, men det kan også fort bli 2014 før vi igjen må redde den dystre fantasiverdenen fra undergangen.

Wasteland 2 trekker inspirasjoner, både estetisk og spillmekanisk, fra sin forgjenger.

Wasteland 2

Utgivelsesdato: Oktober 2013

Wasteland er på mange måter den spirituelle forløperen til Fallout-serien. Det kom i 1988 og la lista for post-apokalyptiske rollespill. Ved hjelp av folkefinansieringstjenesten Kickstarter klarte den originale grunnleggeren av Interplay Entertainment, Brian Fargo, å samle inn nok penger slik at Wasteland 2 nå blir en realitet. Spillet skal være svært inspirert av gamle PC-rollespill og Fargo har satt sammen et team av gamle kjenninger. Både Chris Avellone (Fallout 2, Planescape: Torment) og Jason Anderson (Fallout, Arcanum: of Steamworks and Magic Obscura) stiller opp for å bidra til at Wasteland 2 blir den hyllesten til klassiske PC-rollespill som de er ute etter.

Se opp for sjeleløse ginger-kids i South Park: The Stick of Truth.

South Park: The Stick of Truth

Utgivelsesdato: Mars 2013

Det er få som tviler på South Park-skaperne Trey Parker og Matt Stones evne til å produsere animert, komisk gull. Likevel har det sjelden vært grunn til å rope hurra når Stan, Kyle, Cartman, Kenny og resten av gjengen har funnet veien til dataspillene. Denne gangen er vi like vel svært entusiastiske da det er det anerkjente rollespillstudioet Obsidian Entertainment som skal realisere dette prosjektet. Med utgangspunkt i episoden "The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers" fremstår spillet som like mengder hyllest og harselering om rollespill. Parker og Stone skriver selv manuset og etter at vår mann fikk teste spillet på E3 kunne han bekrefte at det byr på gjennsyn med en rekke av TV-serienes figurer og all den barnslige humoren som har gjort den lille fjellbygda i Colorado så kjent.

Hvilke rollespill vil du anbefale, og hvilke gleder du deg til?

NB! Denne artikkelen tar for seg rollespill som er laget primært for et vestlig publikum. JRPG er bevisst holdt utenfor. Det samme er MMORPG som vil få sin egen artikkel etter hvert.

Siste fra forsiden