Feature

Brettspillmessen Spiel

Dette er et paradis for deg som elsker brettspill

Vi har besøkt verdens største messe for brettspill.

Var du heldig fikk du også plass ved et bord så du kunne prøve dette spillet.
Andre Nordstrand

ESSEN (Gamer.no): Forestill deg en liten gutt på seks år. Han har aldri vært i en leketøysbutikk før, og du tar ham med til verdens største lekebutikk. Øynene popper nærmest ut av hodet hans allerede før du sier: «Du kan kjøpe nøyaktig det du vil!». Det er ikke vanskelig å forestille seg gliset som vil tegne seg fra øre til øre. Dette er uttrykket til enhver brettspillgeek som for første gang har satt sin fot innenfor brettspillmekkaet som finner sted i Essen, Tyskland.

Velkommen til brettspillmekka

Fra dørene åpnes stormer det inn entusiaster kontinuerlig. Noen for å sikre seg deres personlige hellige gral, andre er førstegangsbesøkende mens noen gjerne stopper opp etter å ha satt foten inn og puster inn den deilige og hektiske atmosfæren.

Videorapport fra brettspillmessen i Essen.

Uansett hvilken gruppe du måtte tilhøre har du kommet til riktig plass. Du har kommet til verdens største begivenhet når det gjelder analoge spill som arrangeres hvert år i oktober. Vi som har brettspill som hobby bruker navnet Essen for å referere til begivenheten, men messen heter egentlig SPIEL. Dette er et magisk sted som fint kan sammenlignes med videospillenes E3. Mottoet til SPIEL er – direkte oversatt – «Hele verden spiller, og den spiller i Essen». Med over 162 000 besøkende føles det ikke overdrevent mens man vandrer i den folkemassen som er tilstede. Antall besøkende vokser fra år til år, hvilket tyder på at analoge spill er mer populært enn noensinne.

Det kan være vanskelig å forestille seg, men i fjor ble det annonsert over tusen nye spilltitler under SPIEL. Alle disse spillene blir solgt på stedet og alle spill tar vesentlig større plass enn et videospill. Stabel på stabel med spillesker står rundt på de forskjellige bodene. Det er overveldende.

Veldig mye av dette glimrer, men det er absolutt ikke alt som er gull. Selv om du har gjort forberedelser, er det først nå oppdagelsesferden begynner. Dette er et lite eventyr hvor du ønsker å svi av en god del penger, fordi alt er så forlokkende. Det er en ordentlig utfordring å bruke fornuften til fordel for lyst, kravle deg gjennom folkemengder og til syvende og sist være heldig med hva du finner. Det er umulig å rekke over alt messen har å tilby i løpet av disse fire dagene.

En time før åpning var det nok av folk i kø.
André Nordstrand, All Rights Reserved

Selv om tiden er mot deg, får du god anledning til å undersøke hallene, siden du aldri trenger å forlate området før stengetid. Her tilbys alt du trenger for en kjekk opplevelse, fra oppbevaringsbokser til god og rimelig mat. En ting du vil merke fort er om du har tatt med deg feil sko. Gulvet er nemlig hard betong og føttene kommer virkelig til å verke. Du kan fort se om noen er veteraner på messa eller ikke ved å sjekke fottøyet.

Som en brettspillgeek er dette virkelig et kortvarig paradis (med eller uten riktig fottøy). Du kjenner kanskje ikke til alle spillene som kommer ut, men du vet veldig mye om hvem som står bak dem. I år var det ett spill som skilte seg godt ut, nemlig spillet «504», fra designer Friedemann Friese. Han er kjent for sitt alltid grønne hår og det veldig populære spillet Power Grid.

Dette spillet består av ni moduler og du bruker kun tre av dem om gangen, men rekkefølgen modulene velges i betyr noe. I praksis blir dette 9 * 8 * 7 (=504) forskjellige kombinasjoner av moduler, som forklarer navnet på spillet. Reglene til modulene kommer i form av et spiralhefte, hvor hver modul kommer med egne regler og alt skal passe veldig godt sammen og gi forskjellige spill. Selve konseptet er meget interessant, men spillet har i etterkant fått variert mottakelse og det er fryktelig tungt å lære seg spillet ut fra reglene.

Bruk og kast-spill er populært

Du finner friske og interessante fargevalg på mange av spillene. Spill: Ukjent.
André Nordstrand

Spillet som fikk størst oppmerksomhet i høst er Pandemic: Legacy. Dette er basert på et eldre samarbeidsspill hvor spillerne kjemper sammen mot livsfarlige sykdommer over hele verden. Pandemic: Legacy tar en solid oppskrift og forandrer alt – bokstavelig talt. Ting som skjer i løpet av et spill, vil gjøre permanente endringer på hva som vil skje videre i spillet. Du må rive i stykker kort, sette klistremerker på komponenter og oppå andre klistremerker, bruke sprittusj og endre på regler i regelboka. Neste gang du spiller vil det være noe nytt og nye, forseglede esker skal åpnes som tilfører noe helt nytt til opplevelsen. Spillet omhandler 12 måneder av et år og hva som skjer tidlig på året setter stort preg på det som skjer senere. Det har rast opp på førsteplass på nettstedet Boardgamegeek.com, «hovedsentralen» til de mest nerdete brettspillere, hvilket er en prestasjon alene.

Les også
Anmeldelse: Arkham Horror: The Card Game

Når alle månedene er spilt, er spillet ferdig og kan i utgangspunktet kastes. Til gjengjeld har du fått mange timer med god underholdning, ikke ulikt et videospill man spiller gjennom én gang og er ferdig med det. Historien er full av overraskelser og interessante hendelser og bør oppleves.

Det er ikke bare Pandemic som kommer som et «bruk og kast»-spill i år. T.I.M.E. Stories er også et slikt spill, men her skal det ikke gjøre noen fysiske endringer i spillet. I dette samarbeidsspillet er dere agenter som sendse tilbake i tiden for å løse et mysterium. Tiden er mot dere og hvis den renner ut, må dere begynne på nytt. Heldigvis har dere kunnskapen med dere fra forrige forsøk så enkelte ting trenger dere ikke sløse tid på lenger.

I grove trekk er dette et rollespill hvor alt er tilrettelagt og historien utvikler seg om dere klarer oppgavene. Jeg anbefaler sterkt å få spilt dette og det vil komme flere utvidelser slik at du kan bruke hovedsettet flere ganger, bare vær obs på at dette kan du bare spille én gang per eventyr. Heldigvis kommer det flere utvidelser med helt nye eventyr i vente.

Through the Ages er et meget anerkjent og respektert spill i brettspillmiljøet og har nå kommer i ny drakt til glede for mange.
André Nordstrand, All Rights Reserved

Sist, men absolutt ikke minst, vil jeg nevne Mega Civilizations. Spillet kommer i en enorm eske som nesten krever en koffert for hjemreisen bare til seg selv. Veldig mange ble overrasket da dette ble annonsert. Ikke fordi spillet var så stort, men fordi det har vært mye opphavsrettighet-krangler rundt tittelen og ingen trodde at spillet ville komme i ny utgave i det hele tatt. Mega-utgaven har støtte for 5-18 spillere og vil ta mange, mange timer å komme gjennom, til stor glede for fansen av originalspillet.

Uansett hva slags spillsmak du har, vil det være noe for deg i Essen. Tunge og lette strategispill, spill hvor fysisk manipulasjon av brikker er vesentlig, tema fra bæsjing til fordypning i vitenskapen, kompleksitet fra to år og opp og mye, mye mer. Det er morsomt å se hvor stor hobbyen har blitt og hvilke konsepter som blir funnet opp.

Forfriskende nyheter

Blant mange selskap og individer som ønsker å stå frem, var det selskapet Asmodee som virkelig skilte seg ut. De har nettopp kjøpt opp andre store selskaper i industrien og blitt skikkelig store selv, hvilket var veldig tydelig under messen. De hadde satt opp ordentlig store bannere, bygget opp et slott av papp og mye mer, de var rett og slett store. Mange selskaper har det gøy med presentasjonen sin og setter kremen på toppen for besøket til messen.

En mektig bok full av magi - og dessverre også galskap. Spill: The Big Book of Madness.
André Nordstrand

Pandemic: Legacy var en klar vinner for meg fra fjorårets messe, men det var mange andre gode og nevneverdige titler også, med forfriskende stor variasjon på innhold og tematikk. Stronghold 2nd edition er et solid spill for to personer hvor den ene angriper med orker og katapulter mens den andre må bygge opp fortet og forsvare, med helt forskjellige spillerstiler.

Se hvor langt du kommer på flaks og svik mellom dine motspillere. Spill: Celestia.
André Nordstrand, All Rights Reserved

Spillet The Big Book of Madness var helt ukjent for meg før jeg så det og det har blitt en favoritt når det gjelder samarbeid. Her skal elever i en magiskole jukse seg frem til kunnskap og åpner en feil bok som setter løs forbannelser og monstre ut i verden. Dere må sammen stoppe dem med det dere kan uten å bli gale på ferden.

I Automania skal du lage biler og selge dem, men du vil også sørge for at bilene har de egenskapene som markedet ønsker, og du må bruke timing og strategi for å utmanøvrere dine motstanderes planer.

Hvis du ønsker å prøve lykken din har du spillet Celestia, der du skal fly et skip fra svevende byer og samle de største skattene, men det er ikke lett for det er mange farer og lurer, og hvor lenge tør du prøve lykken før du hopper trygt av og tar en skatt? Et kjapt og godt «prøv-lykken»-spill.

Det er tydelig at vi lever i en gullalder når det gjelder både digitale og analoge spill og det er virkelig flott å få være med på reisen. Det er fremdeles mange spill som ligger uprøvd i hylla etter så lang tid og undertegnede har hatt godt hell med fangsten i år og forberedelsene til neste messe er allerede godt i gang.

Lysten på noe nytt å spille?
Sjekk ut våre brettspillanmeldelser »

Siste fra forsiden