Feature

Feature: Skapelsen av himmel og jord

Actionrollespill med noe attåt

Før du kan redde verden må du gjenoppbygge den.

1: Side 1
2: Side 2

Terranimga/ The Creation of Heaven & Earth

Tredje del av denne uoffisielle serien er Quintets mest ambisiøse prosjekt. Et digert actionrollespill som tar deg med på en reise jorden rundt og vender tilbake til noen av de samme konseptene og temaene som Soul Blazer, selv om det ikke bruker det samme systemet med å beseire monstre for å bygge opp byer.

Hovedpersonen er Ark, en rampete dagdriver som tilbringer dagene med å lage kvalm i den lille byen Crysta. Crysta er et merkelig sted ingen noensinne forlater og som aldri får besøk utenfra, men dette tenker Ark aldri over. Byen er såvidt han vet det eneste som eksisterer.

Verden inni verden

På utfordring fra noen kompiser ødelegger Ark en dør byens eldste har forbudt ham fra å åpne. Alle andre enn Ark og den eldste blir forvandlet til krystall, og gamlingen forlanger naturlig nok at Ark rydder opp i dette. For å gjøre det må han forlate byen og besøke fem tårn. Den eldste lover ham at tårnene er nøkkelen til å redde Crysta, men oldingen har også et annet motiv for sende Ark ut på reise. Dette kunne vært oppsettet for et helt spill, men i Terranimga er de fem tårnene kun prologen.

Verden utenfor Crysta er et goldt landskap fylt av krystaller og lava, og med et steintak som himmel. På reisen oppdager Ark at denne verdenen kun er innsiden av Jorden. Alt liv og selv kontinentene på overflaten ble ødelagt en gang i fortiden, og ved å bryte segl i tårnene gjenskaper Ark landområdene på overflaten. Når alle fem kontinentene er på plass forviser den eldste Ark til vår verden for å fullføre jobben. Han må bryte seglene som hindrer levende vesener fra å eksistere, og så få fart på utviklingen til menneskenes sivilisasjoner.

Spillet kan deles i tre deler. Den første (og korteste) er reisen til de fem tårnene og skapelsen av kontinentene. Del to foregår på overflateverdenen, hvor du må gi nytt liv til planter, fugler, resten av dyreriket og til slutt menneskeheten. I den tredje og mest omfattende delen reiser du rundt på eventyr i den gjenskapte verden.

En gjenskapt Jord med planter og dyr

Progresjonen gjennom Terranimga belønnes med stadig mer kompleksitet i spillverdenen, samt mer å se og gjøre. I underverdenen kan du bare utforske de fem nokså korte tårnene, mens i del to får du langt mer omfattende labyrinter. Siden du i likhet med hovedpersonene i Soul Blazer kan snakke med dyr og planter får du også mer selskap på overflaten enn i underverdenen. Dette utvides i den tredje delen hvor det er byer å besøke og sideoppdrag, mens labyrinter blir sjeldnere.

Det mest omfattende av sideoppdragene er å bygge opp sivilisasjoner. I løpet av selve handlingen er du vitne til konstruksjonen av det første flyet og oppdagelsen av avanserte navigasjonsteknikker, mens sideoppdragene befatter seg med fremgangen til spillets byer. Disse tar vanligvis form av enkle oppgaver du må utføre.

I Frankrike møter du for eksempel en aspirerende klesdesigner som gir deg et eksemplar av hennes nyeste kreasjon. Hvis du finner noen som fatter interesse for dette plagget øker du velstanden i hjembyen hennes. Når du har utført nok oppgaver utvikler byen seg til et mer velstående og teknisk avansert stadie. I Amerika kan du blant annet starte en en internasjonal hurtigmatkjede ved å gjøre den mystiske oppfinnelsen «hamburger» populær. Mer avanserte byer kan gi deg diverse belønninger, men hovedsakelig utvikler du dem fordi det er gøy å se fremgangen deres.

Litt strev fra Ark har gjort Louran til en trivelig by

Terranimga er ellers et tradisjonelt (dog ett av 90-tallets bedre) actionrollespill. Du banker monstre for å tjene penger og erfaring, kjøper eller finner nytt utstyr og følger en lineær historie fra A til Å. Det var forøvrig et av de få spillene på SNES som ble sluppet i Europa og Japan uten å få noen utgivelse i Statene.

Skapelsen av himmel, jord og småbyer

Det er en trend innen enkelte japanske rollespill til å spe på de vanlige gjøremålene i sjangeren (kamp, utforskning, oppbygging av spillfigurer) med fredeligere oppgaver basert på konstruksjon og utvikling. Soul Blazer og Terranigma var blant de første konsollspillene som eksperimenterte med nettopp dette, og senere rollespill videreførte konseptet på ulike måter. Dark Cloud-spillene er allerede nevnt, men også Capcoms Breath of Fire og Konamis Suikoden lar deg sysle med samfunnsbygging i tillegg til krig og monsterslakt.

I de to sistnevnte dreier det seg om riktignok om å bygge opp eller restaurerer byer og fort istedet for hele verdener, men grunntanken er mye den samme. Spilleren belønnes med at spillverdenen bærer varig preg av vedkommendes handlinger utover å bare skaffe høyere tall på karakterenes statistikker eller drive historien videre. Ved at mye av dette gjøres gjennom sideoppdrag får man også en god følelse av at det var noe du selv valgte å sysle med og ikke noe som måtte gjøres. Enda bedre virker det i spill som Dark Cloud hvor du faktisk kan påvirke hvordan sluttresultatet skal bli.

Dette er et fantastisk konsept som jeg gjerne vil se mer av i fremtidige spill. I de senere årene har Suikoden V videreført arven til forgjengerne, og bondegårdserien Harvest Moon har sluttet seg til ved å tilføre rollespillelementer på det som allerede var et spill om å bygge og vedlikeholde. Her i Vesten er det dessverre svært sjeldent vi ser noe slikt i rollespill, men Obsidian prøvde seg med noe lignende i sitt Neverwinter Nights 2 for et par år siden. Her fikk vi bygge opp et slott og rekruttere folk til det i beste Suikoden-ånd, men som så mye annet i Neverwinter Nights 2 var det ikke helt gjennomført.

Etter deres mange bragder på SNES gikk det dessverre nedover med Quintet. Deres utgivelser etter 16-bits generasjonen ble aldri sluppet utenfor Japan, og selskapet forsvant med tiden inn i glemselen i deres eget hjemland. De eksisterer visstnok fortsatt, men ser ikke ut til å ha gjort særlig av seg som spillutvikler på flere år.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden