Feature

Her er de viktigste PlayStation 4-ryktene

Sonys neste konsoll avsløres kanskje om få uker. Hva kan du forvente?

1: Side 1
2: Side 2

Hva med kontrolleren?

Det kommer stadig nye måter å spille spill på. Da Wii introduserte bevegelsesteknologi, fulgte Microsoft og Sony raskt etter med Kinect og Move. Nå har vi fått Wii U, med sin store håndkontroller med egen skjerm, og Microsoft skryter av at Smartglass-teknologien deres kan gjøre mye av det samme. For kjernegamere er det imidlertid verken flere skjermer eller bevegelsesteknologi som fenger mest, men tradisjonelle verdier som ergonomi, nøyaktighet og hurtighet. I kampen om poengene handler alt om å ha effektive verktøy.

Ifølge Edge-rapporten vil PlayStation 4 etter alt å dømme appellere til kjernespillerne. Den vil ha omtrent samme størrelse og form som dagens DualShock-kontroller, men der dagens kontroller har knappene Select, Start og PlayStation, vil den nye kontrolleren visstnok ha en trykksensitiv plate. Denne skal være like responsiv som platen på baksiden av dagens Vita.

Reddit-brukeren «Auto_aim1» lekte seg frem til dette utseende i Photoshop.

I tiden etter at vi opprinnelig publiserte denne artikkelen har vi faktisk fått et bilde av det som skal være PlayStation 4-kontrolleren. Bildet ser i stor grad ut til å bekrefte ryktene. Det viser en håndkontroller som minner om DualShock, med en glatt overflate mellom stikkene. Den overflaten er sannsynligvis den trykksensitive platen. Under ser vi det som ser ut som en liten høytaler, og muligens en inngang for hodetelefoner.

Det lekkede bildet ser ut til å bekrefte ryktene.

På baksiden av kontrolleren ligger dessuten et lyst deksel som minner om de lysende kulene til PlayStation Move-kontrollerne. Kontrolleren har et litt røft og uferdig utseende, så det er neppe snakk om den endelige versjonen. Det vi ikke har sett enda er dele-knappen det har gått rykter om. Edge vil ha det til at konsollen kontinuerlig lagrer video av de siste femten sekundene av spillingen, visstnok uten at dette påvirker ytelsen. Denne filmen kan brukerne så redigere og laste opp på nettet ved hjelp av en egen knapp på kontrolleren.

Edge hevder forøvrig også at Sony planlegger å lansere en oppgradert versjon av kamerasystemet PlayStation Eye ved siden av sin nye konsoll.

Design og brukergrensesnitt?

I denne artikkelen har vi referert til den neste Sony-konsollen som PlayStation 4 eller Orbis. Sistnevnte er som nevnt kodenavnet den har fått, men neppe det offisielle navnet. Og det er slett ingen garanti for at den vil hete PlayStation 4 heller.

Når vi ikke vet noe så essensielt som systemets navn, er det nok ingen overraskelse at vi heller ikke aner hvordan konsollen vil se ut. Dette er ganske enkelt ikke informasjon utviklere får tilgang på, og Sony har forståelig nok gjort alt de kan for at ingen utenforstående skal vite hva de kan forvente når selve boksen avdukes av en smilende Sony-topp – enten det skjer den 20. februar eller senere i år.

Det snakkes mye om det fysiske mediets død, men at maskinen vil ha en Blu-ray-stasjon der du kan mate inn spill og filmer, er det liten tvil om. Vi kan nok likevel se frem til en økt satsning på digital distribusjon. Konsollmakerne har lenge hatt et mål om å gjøre seg mindre avhengige av de store butikk-kjedene, og da er digital distribusjon den eneste veien å gå.

Denne patenten kan tyde på at Sony vil implementere en bruktspillsperre.

Et litt skremmende rykte går på at både Sonyog Microsoft vil implementere en eller annen form for bruktspillsperre på systemene sine, men ikke alle tror dette er sannsynlig.

Les også
På eventyr med Ole, Dole og Doffen

Sony jobber ifølge kildene til VG247 for et brukergrensesnitt som føles svært naturlig å bruke, og at alle systemets funksjoner skal være tilgjengelige når som helst. Vi har for eksempel hørt at spillere skal kunne besøke PlayStation-butikken på nettet, hvor de kan kjøpe og laste ned innhold til et spill, mens de er i selve spillet.

Hva vil den koste?

Sony har ikke sagt hvor mye konsollen kommer til å koste, og det kommer de neppe til å gjøre før lanseringen nærmer seg for alvor. Analytikere, slik som Colin Sebastian fra Baird Equity Research, mener prisen i USA vil ligge på mellom 350 og 400 dollar for begge de neste konsollene. Dette er i så fall lavere enn lanseringsprisen på PlayStation 3. Da konsollen ble lansert kom den i to varianter; den billigste kostet 500 dollar, mens den dyreste kostet 600 dollar.

I Norge fikk vi bare én versjon, og den kostet 6000 kroner. Hvis Sebastian har rett, kan det tyde på en norsk PlayStation 4-pris rett under 4000 kroner.

Den britiske avisen The Times tror også konsollen blir billigere enn sin forgjenger. De peker på «kilder i industrien og interne dokumenter», som indikerer en britisk pris på omtrent 300 pund – altså under 3000 kroner.

Hvordan vil neste PlayStation og Xbox klare seg mot rimelige Oyua?

En av hovedårsakene til at man tror konsollene vil koste mindre denne gangen, er at maskinvaren de bruker stort sett skal være basert på allerede tilgjengelige komponenter. Sony har tidligere laget mye egen maskinvare, slik som Emotion Engine-prosessoren til PS2 og Cell-prosessoren til PS3. Skreddersydd maskinvare har klare fordeler fremfor alment tilgjengelige komponenter – men det er også langt dyrere.

I tillegg er det ikke til å komme unna at økonomien, både her i vesten og i Japan, er i en helt annen forfatning nå enn i 2006. Når man tar med økt konkurranse fra Android og iOS-baserte nettbrett med avanserte grafikkmuligheter, og et stadig økende ønske om å vinne kampen om vanlige folks stuehverdag, vil nok konsollfabrikantene være svært opptatt av å ikke prise seg ut av markedet.

De må nemlig gjøre alt riktig denne gangen. Rapporter fra utgiverne tyder på at konsollmarkedet er i dårligere forfatning enn noensinne, og stadig flere i spillindustrien tror at dette blir en bære eller briste-generasjon for stuekonsollmarkedet. Hvis Valve får det som de vil, kan PC-en til å gjøre et kraftig innhogg i konsollenes domene, og i tillegg vil de møte konkurranse fra «smarte» TV-er med mye av den samme funksjonaliteten. Mange tror dessuten det bare er et spørsmål om tid før et svært suksessvant Apple satser på å kapre markedet for spilling i stua.

Les også: – Utviklere har fått PlayStation 4-maskinvare
Les også: Frister det med spillstreaming på PlayStation 4

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden