Feature

Leserne har kåret tiårets beste spill

Topp 50

Her er de femti beste spillene fra forrige tiår – i følge dere.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5
Portal.

10. Portal (496 poeng)

«Valve forteller ikke historien i sine spill, de viser den. Og dette fungerer utmerket i en verden hvor du tilsynelatende er det eneste mennesket frem til du finner en rekke gjemmesteder. Portal er også opphavet til den mest kjente nyere nerdevitsen om kake og sannheten. Spillets korte lengde er spillets store styrke, og taler andre spill midt i mot. Ingen dødpunkter eller meningsløse dialoger – bare en simpel spillmekanikk og verdens galeste robot (tiårets beste karakter?).»

-- Erik «AltF4» Brendløkken, leser

The Elder Scrolls IV: Oblivion.

8. The Elder Scrolls IV: Oblivion (579 poeng)

«Verdenen i Oblivion er ikke bare stor, den er også innholdsrikt. Overalt er det noe å utforske. Tyv, magiker, kriger, alt sammen eller noe midt i mellom? Ork, argonier (øglemenneske), khajiit (kattemenneske), en av flere menneskeraser, eller kanskje en slags alv? Hva du enn velger ligger alle muligheter åpne, helt fra starten av. Hele tiden blir du bedre i hva du velger å drive med, bedre på de ferdighetene som er viktige for nettopp deg. Du kan ikke gjøre noe galt, det er ditt liv, og du gjør med det hva du vil. Alltid akkompagnert av storslått musikk, som virkelig er mer enn bare prikken over i-en. Visst er det småting å plukke på, men det er fare for at du er over gjennomsnittlig gretten om du lar deg irritere over noen av dem. Vi må tilbake til Baldur's Gate for å finne noe som i det hele tatt kan konkurrere med Oblivion. Tidenes beste rollespill? Trolig.»

-- Kristian Aasgård, anmeldte spillet for Gamer.no

Uncharted 2.

8. Uncharted 2: Among Thieves (579 poeng)

«Utvikler Naughty Dog kunne ikke ha gitt mer blaffen i båsene folk liker å utnevne, og fortsatte like godt den nervepirrende sagaen om eventyreren Nathan Drake med det beste fra film- og spillverdenen. Uncharted 2 byr på en heseblesende rundtur gjennom nydelige omgivelser, akkompagnert av vittige dialoger og klamme skuddvekslinger. Det føles veldig ofte som å ta på seg skinnjakka og være med i en action-film, og det i grunn lite som er stiligere enn det. Det er lett å innlede et lite digitalt sidesprang til den munnrappe kjekkasen som inntar hovedrollen i dette spillet, og det er vanskelig å ikke få en klump i halsen når han gang på gang blir misledet og står foran livstruende utfordringer. Jeg er ikke en av de som hyller Uncharted 2 som inkarnasjonen av alt godt i universet og enda litt til, men du verden om dette spillet ikke har bydd på øyeblikk jeg aldri har opplevd maken til i andre spill.»

-- Lasse Lervik, Gamer.no

Fallout 3.

7. Fallout 3 (581 poeng)

«Det er ikke første gang Bethesda leverer et fenomenalt rollespill. Det som virkelig er bemerkelsesverdig, er hvordan de har fanget stemningen og følelsen fra de opprinnelige Fallout-spillene. De har rett og slett gjort det kunststykke å lage en oppfølger til et av spillhistoriens mest anerkjente spill, og å lande på beina. Ja, Fallout 2 var kanskje både dypere og mer krevende strategisk, men Fallout 3 griper deg og holder deg fast med jernhånd. Summen historie, utfordring, grafikk og audio, er en atmosfære som er helt rå. Det bare må oppleves. Vær forberedt på blod, tårer, svik, stolte øyeblikk, nederlag, bitre maktkamper og uskyldige ofre. For krig, krig forandrer seg aldri.»

-- Kristian Aasgård, anmeldte spillet for Gamer.no

Call of Duty: Modern Warfare.

6. Call of Duty 4: Modern Warfare (641 poeng)

«Jeg kunne jattet side opp og side ned med ting som gjør Call of Duty 4 bra. Poenget mitt er at det er helt umulig å forstå før du virkelig prøver spillet. Den slepne våpenfølelsen, nydelige grafikken og grundigheten som ligger i den gode enspiller- og flerspillerdelen, er spillets virkelig store høydepunkter. Ja, du har nok spilt alt dette før. Dette til tross, spillet har en sjel og en ubeskrivelig følelse som vitner om at Infinity Ward har gjort sitt ypperste for å gjøre dette til et så godt arkadebasert skytespill som overhodet mulig. Det finnes spill i sjangeren som er teknisk bedre og mer nyskapende. Modern Warfare er elskov, og elskov tar ikke hensyn til plattform, sjanger eller nyskapning. Magasin i, lad våpen, nyt!»

-- Marius Jentoftsen, anmeldte spillet for Gamer.no

Battlefield 2.

5. Battlefield 2 (649 poeng)

«Utallige timer. Minneverdige timer. Jeg husker fortsatt første gang jeg prøvde helikopter, med påfallende velt og død. Fartøyene i Battlefield 2 er herlige, våpnene gode, gameplayet bra, og la oss ikke glemme brettene. Uten så bra brettdesign som dette spillet hadde ville mye av potensialet forsvunnet, men når de er så varierende som her viser Battlefield 2 sin fulle styrke, og lagspillingen spillet legger opp til må alltid tilpasses både banen og situasjonen du og laget ditt til enhver tid befinner deg i. Om bare flere spill var slik.»

-- Are Lomås, leser

World of Warcraft.

4. World of Warcraft (671 poeng)

«Blizzard har med World of Warcraft tatt Azeroth inn på det stadig voksende MMORPG-markedet, og de har nok en gang bevist at de aldri skuffer. Med en snedig historie som sniker seg inn på deg, tiltalende grafikk, stemningsfull musikk og en spillbarhet og tilgjengelighet som slår det meste, kan en ikke gjøre noe annet enn å anbefale det på det sterkeste til alle man møter; det være seg foreldre, besteforeldre, venner og fremmede en måtte møte på bussholdeplassen. Alle burde få ta del i denne fantastiske verdenen.»

-- Kristine Aasgård, anmeldte spillet for Gamer.no

Dragon Age: Origins.

3. Dragon Age: Origins (683 poeng)

«Jeg vokste opp med et kjærlighetsforhold til såkalte isometriske rollespill, gjerne der fokuset var på hele grupper fremfor individet. Denne romansen har nå forplantet seg videre til Dragon Age: Origins. Biowares seneste mesterverk er stort, det er fylt til randen med episke vendinger og det tilbyr en unik og givende gruppedynamikk i en spennende, ny verden. Det er ikke et fnugg av tvil om at dette er en verdig åndelig oppfølger til Baldur’s Gate II. Regelsystemet viker ikke å være langt fra velfungerende Advanced Dungeon & Dragons og du befinner deg slik sett i et ganske gjenkjennelig univers. Når du i tillegg får servert masse historie og spennende personligheter er det ikke annet å si enn at dette er et pliktkjøp! Til PC riktignok, konsollversjonen gir nemlig ikke den samme, gode rollespillfølelsen – først og fremst på grunn av mindre nyanserte kontroller og et fattigere kamerasystem.»

-- Mikael Harstad Groven, anmeldte spillet for Gamer.no

Half-Life 2.

2. Half-Life 2 (717 poeng)

«Dette er det beste spillet jeg har spilt noensinne. Det som gjør at jeg verdesetter dette spillet er alle de fantastiske, alle de nervepirrende, alle de overraskelsene spillet gir. Det er en atmosfære i spillet som jeg aldri har funnet igjen noe annet sted, et postapokalyptisk, alien-infisert univers, der saitetens grenser er sprengt i stykker og dimensjonene glir over i hverandre, som om selve universets lov var brutt slik at alt er blitt et eneste sinnsykt kaos der menneskeheten må kjempe for å stå imot aliendiktaturen. Midt i alt dette er Freeman, personen som trer frem fra mørket i all sin prakt og kjemper seg fremover mot friheten. Dette geniale plottet er innhyllet i et slør av mystikk og fascinasjon for det hele, og når du helt uventet oppdager at G-man står og observerer deg fra en distanse vet du ikke riktig hva du skal tro, men du vet at du elsker denne grimme fremtidsvisjonen.»

-- Håkon, leser

Mass Effect.

1. Mass Effect (877 poeng)

«Verdensrommet. Galaksen trues av uante krefter. Det finnes èn person som kan stoppe det hele. Peekaboo!»

«Mass Effect spiller på mange klisjéer, men der ting er hentet fra andre plasser er de også polert, integrert og sømløst integrert i resten av historien. Rollespill har aldri vært den helt store tingen for meg, men med Mass Effect ble jeg forelsket med én gang. Å spille som en soldat med automatisk poengutdeling til dine forskjellige ferdigheter var supersimpelt. Men å spille som en hybrid i mellom psykiske og tekniske ferdigheter, med bortimot ingen egenskaper hva våpen angår, gjør spillet til noe helt annet – på en veldig, veldig god måte. Ikke bare endrer du måten du kjemper på når du er i kamper, men også hvordan du kan trå til ved andre anledninger som ved låste dører eller esker. At valgene du tar allerede i starten av spillet ikke bare påvirker dette spillet, men også de to kommende oppfølgerene, gjør at du må tenke litt på det du gjør. Det er også slik at hvis du ikke har lagt nok ferdighetspoeng under enkelte kategorier, så kan du miste dine tidligere enhetskamerater.»

«Mass Effect er ikke bare om den fæle krigen som skjer, men om valgene du selv tar. Å velge om en hel rase skal utryddes eller ikke sier sitt om konsekvensene du møter på. Mass Effect er og blir et av det forrige tiårs store titler, og såvisst et av dem som har fått meg til å lese mest. Bare det å lese om planeter kan en bruke hele timer på, akkompagnert av en urovekkende behagelig bakgrunnsmusikk.»

-- Håkon «Laland» Laland, leser

Hvordan ble topp 50-listen i forhold til dine forventninger? Har våre lesere god smak eller er du dypt uenig? Fortell oss hva du syns i forumtråden.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Siste fra forsiden