Feature

Lesernes spillkåring

Dere har kåret fjorårets 20 beste spillopplevelser

1500 stemmer er talt opp. Sjekk hvilke spill som troner høyest.

1: Topp 11-20
2: Topp 10-1

10. StarCraft II: Heart of the Swarm (38 stemmer)

Heart of the Swarm fortsetter historien i denne tredelte StarCraft II-utgivelsen, og lar oss styre Zerg til seier mot Arcurus Mengsk, men spillet kommer også med nye krigere for alle rasene i den populære flerspilleren. Nettspilldelen har fått en solid overhaling, og nye enheter og ferdigheter krydrer det tre år gamle grunnlaget. Heart of the Swarm gjør sitt for å holde StarCraft II sittende på sanntidsstrategitronen.

– StarCraft II: Heart of the Swarm er vel verdt den lange ventetiden, og demonstrerer Blizzards hang til å polere noe til det ytterste. Hver stund med Kerrigans romeventyr er verdt å oppleve, og hver konkurransekamp byr på intens spenning. Så får jeg bare håpe at jeg finner ledige stunder til å ta et slag i ny og ne frem mot trilogiens avsluttende kapittel, skrev Audun Rodem i anmeldelsen på Gamer.no.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på StarCraft II: Heart of the Swarm »

9. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (49 stemmer)

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch er et samarbeid mellom skaperne av Dragon Quest VIII og Dark Cloud, samt Studio Gihbli som har produsert filmer som Princess Mononoke og Spirited Away. Dette har uten tvil gitt resultat, og den visuelle stilen er noe for seg selv. Vi møter Oliver som mister moren sin og ender opp med å reise inn i en magisk verden der han får livet sitt snudd på hodet.

– Spillet tar tradisjonelle, kjente elementer og blander de med vakker grafikk, engasjerende historie og overbevisende persongalleri. Her er det ingen androgyne tenåringer eller fnisete skolejenter. I stedet møter vi et galleri av figurer det er lett å bli glad i. De har fyldige og gode bakgrunnshistorier verdig en hvilken som helst klassisk Ghibli-film, og jeg ble genuint engasjert i deres skjebner, konkluderte Andrine Fangberget i anmeldelsen her på Gamer.no.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på Ni No Kuni: Wrath of the White Witch »

8. Battlefield 4 (54 stemmer)

I Battlefield 4 er det igjen duket for heftige kamper til sjøs, til lands og i luften. Essensen er som vanlig flerspillerdelen. Her har stort blitt til større, og sammen med økt realisme i grafikkmotoren fører dette til en svært imponerende opplevelse. En av de store nyhetene er at du kan rive ned hele bygninger og dette vil få mye å si i kampens hete. I tillegg returnerer den populære kommandørrollen fra Battlefield 2. Det er få revolusjonerende endringer fra det forrige spillet, men Battlefield 4 satte likevel en ny standard for skytespillsjangeren i følge vår anmelder.

Stappet med innhold vender Battlefield 4 seg mot nye målgrupper, både på godt og vondt. Spillmodi som «Defuse» føles malplassert, men resten fungerer noenlunde greit. Ødeleggelsesmulighetene har igjen blitt forbedret, og selv om det er i en mer statisk og predefinert retning gir det spillet en viss økt realisme. Til slutt bunner det ut i en fremragende opplevelse, og Battlefield 4 setter uten tvil en ny standard for skytespillsjangeren fremover.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på Battlefield 4 »

7. Assassin's Creed IV: Black Flag (55 stemmer)

Assassin’s Creed IV: Black Flag sender oss tilbake til år 1715, hvor spilleren blir kjent med Edward Kenway – bestefaren til Connor, helten i Assassin’s Creed III. Han er trent opp av den gamle assassin-ordenen, og bedriftene hans har blant annet gitt ham respekten til legender som Blackbeard. Naturligvis har han også havnet i trøbbel med snikmordernes eldgamle fiender, tempelridderne.

Spilleren legger ut på tokt i en sjørøverskute, og møter mange kjente og brutale pirater fra verdenshistorien. Eventyret skjer både til lands og til sjøs, og man kan borde og senke skip i det karibiske hav. Målet til Ubisoft var å gi spilleren muligheten til å utforske spillet som man selv vil. Blant de største nyhetene gir spillet deg muligheten til å utforske skipsvrak under vann, plyndre smuglerhuler og jakte.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på Assassin's Creed IV: Black Flag »

6. Tomb Raider (60 stemmer)

Gjensynet med Lara Croft er svært ulikt de forrige spillene i serien. Utviklerne hos Crystal Dynamics valgte gi serien en ny start, og forteller oss historien om hvordan Lara gikk fra å være ei uerfaren jente, til å bli den modige action-arkeologen vi kjenner. Etter et havari utenfor Japan ender Lara opp på en tilsynelatende øde øy. Dette viser seg kjapt å være feil, og Lara blir kasta ut i livsfarlige situasjoner. Vi får store doser utforsking, action og storslagne øyeblikk som får adrenalinet i gang.

– Tomb Raider er eit actionfylt, spennande og fengande eventyrspel – og av og til er det alt som skal til. Historia er ikkje fantastisk, men like fullt velfungerande til sitt formål, skrev Øystein Furevik da han trakk frem spillet på sin personlige liste over de beste spillene i 2013.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på Tomb Raider »

5. Super Mario 3D World (73 stemmer)

I denne oppfølgeren til 3DS-spillet Super Mario 3D Land er det ikke Prinsesse Peach som er offeret. I stedet har Bowser fanget den felignende skapningen Sprixie og vennene hennes. Dermed legger Mario, Luigi, Peach og Toad ut på jakt for å rydde opp i rotet, og gi Bowser nok en lærepenge. Som i forgjengeren byr 3D World på sideskrollende plattformaction i et tredimensjonalt univers, der spilleren springer fritt inn og ut av skjermbildet.

– Å spille Super Mario 3D World er som å få et lynkurs i alt det gode fra tidligere spill i serien. Spesielt hardbarka Mario-nostalgikere vil finne små referanser og vink til selv de mest obskure ting i det aller meste spillet har å by på. Spillet har en klar sans for sin egen historiske bagasje, men er likevel modernisert nok til å rage høyt over mange av sine konkurrenter, skrev Jens Erik Vaaler i anmeldelsen på Gamer.no.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på Super Mario 3D World »

4. BioShock: Infinite (95 stemmer)

Etter det klaustrofobiske BioShock så mange for seg at det neste spillet fra Irrational Games ville bli et nytt, mørkt og dystert spill. Det vi fikk var derimot den rake motsetning. BioShock Infinite tar spilleren med på en helt ny reise, med nye folk og omgivelser. Ferden går til den fargerike og åpen skyverden der du i rollen som Booker DeWitt skal prøve å få fatt i ungjenta Elisabeth.

– Bioshock Infinite er helt unikt, og det Irrational Games har klart å få til med dette spillet er noe helt spesielt. Det overgår det originale Bioshock, noe som i seg selv er en prestasjon, men det gjør det også på en måte som er så latterlig overbevisende. På de skarve ti timene det tok å fullføre ble jeg Booker DeWitt, og fra mitt første steg inn i Columbia var jeg bergtatt, skrev Espen Jansen i anmeldelsen på Gamer.no.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på BioShock Infinite »

3. Dota 2 (122 stemmer)

Dota 2 ble omsider offisielt lansert i fjor, men har allerede i betaversjonen vært blant de største konkurransespillene på PC. Valve har gjort grundig arbeid for å sørge for at spillerne skal kunne fordype seg i de intrikate spillmekanikkene som det krever dusinvis på dusinvis av timer å mestre. Best er spillet når de to lagene på fem spillere hver er fylt av folk som kjenner hverandre – Dota 2 er rett og slett et spill man får mest u t av ved å samarbeide, og tenke lagtaktisk.

– Det er noe med den ekstreme læringskurven, blanding av intenst sinne og euforisk glede og den enorme mengden helter som gjør Dota 2 til spillet jeg elsker og hater. Følelsen man får etter å ha spilt bra og vunnet en kamp sammen med fire andre er rett og slett fantastisk, skrev Gøran Solbakken da han hyllet spillet i sin personlige liste i romjulen.

Se skjermbilder og artikler om Dota 2 »

2. Grand Theft Auto V (245 stemmer)

Grand Theft Auto-serien har spesialisert seg på å gi spilleren stor valgfrihet i en enorm sandkasse full av muligheter. I det femte spillet tar Rockstar det hele et solid stykke videre. Her får vi ikke bare en, men tre hovedpersoner vi kan veksle på. GTA V er det største sålangt, og byr på enorme landområder der du kan reise på tur i fjellet, på sjøen i lufta og dykke under havet.

– Nytolkingen av San Andreas har klatret seg til toppsjiktet over tumleplasser i spillmediet. Der massive verdener ofte druknes i halv-labre gjøremål og kvapsete mekanikker, har Rockstar greid å presse inn så mye godt i denne pakken at jeg ikke ser for meg at jeg blir lei med det første, skrev Audun Rodem i anmeldelsen på Gamer.no.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på Grand Theft Auto V »

1. The Last of Us (286 stemmer)

The Last of Us er det nyeste spill fra skaperne av Uncharted-serien. I en dyster fremtidsvisjon møter vi den eldre fyren Joel og den unge jenta Ellie. Sammen må de overleve i en uhyre brutal verden, som gjør sitt beste for å få deg til å se bort fra skjermen i avsky mer enn en gang.

– Naughty Dog har klart å skape et spennende, drivende og følelsesladd eventyr som jeg storkoser meg med. Det er fullt av sterke og gode figurer, fantastisk stemmeskuespill og nydelig grafikk som jeg ble helt målløs av. Til tider kunne jeg nesten ikke skjønne at jeg satt og spilte et spill, for jeg levde meg så inn i det, konkluderte Andrine Fangberget i sin anmeldelse her på Gamer.no.

Se skjermbilder, artikler og finn beste pris på The Last of Us »

1: Topp 11-20
2: Topp 10-1

Siste fra forsiden