Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Lider du av kjedsommelighet? Her er ti hurtigvirkende remedier.

1: Side 1
2: Side 2
Mål: Bli større enn Moss Lufthavn.

Airport City

Sjanger: Forretningssimulator
Pris: Gratis
Type: Android (testet)
Utvikler: Game Insight International
Last ned spillet her

En av de første store spillopplevelsene på smarttelefon for meg, var da SimCity ble utgitt for iPhone. På nittitallet var jeg en stor fan av by- og forretningssimulering, en interesse som dessverre avtok med tiden. I det siste har jeg ønsket meg en nyutgivelse av Transport Tycoon, være det seg på PC eller mobil. Airport City er dessverre noe mer begrenset, men like fullt morsomt. Her har du ansvar for å ta deg av en flyplass og en tilhørende by, og har ikke mulighet til å påvirke andre transportmåter.

Selv om omfanget er noe mindre enn fullskalaspill i samme sjanger, må til gjengjeld alt mikrostyres. Du må selv hente passasjerer til flyplassen, gi flyene ordre om hvor de skal dra, og til og med fylle bensin manuelt. All bygging tar tid, og stort sett er dette helt greit. Du kan bruke ressurser på å fullføre byggeprosjekter på stedet, men med tanke på alt som må gjøres, er det som oftest bedre å vente. Når du er ferdig med å sette alle fly i bevegelse, er det som regel tid for å plukke opp passasjerer og inntekt, og motsatt. I tillegg til å sende egne fly ut i den store verden, må du dirigere innkommende trafikk, naturligvis mot betaling. I tillegg får du til enhver tid spesifikke oppgaver, som å bygge enkelte bygninger, eller kjøre enkelte strekninger frem til du finner etterlyste gjenstander. Alt dette går i et relativt høyt, men overkommelig tempo, og jeg gikk ikke lei før jeg gikk tom for ressurser.

Disse ressursene er dessverre ment å lades opp med mikrotransaksjoner, men jeg spilte i et par timer før jeg til sist gikk tom for flybensin. Derfor er det fullt mulig å spille uten å betale skjorta for spillvaluta. Et annet, litt usympatisk trekk er at du på et punkt får en belønning, i form av ressurser, for å gi spillet fem stjerner i Android Market. Dette har en litt dårlig eim, men er noe jeg klarer å overse denne gangen. Airport City er nemlig veldig bra, og et spill jeg kommer til å fortsette med til tross for etiske småproblemer. Hvis du leter etter en god forretningssimulator til Android, er dette absolutt verdt å sjekke ut.

The Sims Freeplay

Pikselfest.

Sjanger: Simulator
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Electronic Arts
Last ned spillet her

For å være helt ærlig, har jeg aldri vært begeistret for The Sims. Det er veldig mye jeg heller vil bruke tid på i spillverdenen, men en smarttelefonutgave er likevel interessant. Selv om lange sesjoner kanskje er slitsomt på en mobilskjerm, er denne sjangeren velegnet til små, spredte økter. Slik kan man følge med på hva som skjer med de virtuelle kompanjongene, uten å bruke timevis foran skjermen. Denne mobilutgaven er noe mange har ventet på, og resultatet er absolutt godkjent.

Freeplay er svært lik den tradisjonelle utgaven, men har dessverre et heftig fokus på mikrotransaksjoner. Jeg gikk tom for penger nokså fort, og da er alternativet enten å vente på mer penger, eller å kjøpe dem fra EA. Den største mengden du kan kjøpe koster over 500 kroner. Det holder svært lenge, men er likevel ikke noe jeg ville ha betalt for et mobilspill. Jeg holder meg derfor til noen minutter spilletid her og der, men disse minuttene er absolutt underholdende.

I tilfelle du ikke kjenner til konseptet, går The Sims ut på å kontrollere mennesker. Du tar deg av alt fra husbygging til arbeid og toalettbesøk. Etter hvert får du muligheten til å kontrollere flere av dem, og utforme deres sosiale liv. Det gjelder også å holde dem fornøyd; manglende søvn eller lite mat gir utslag på humøret for oss alle. Jeg kommer nok fremdeles til å holde meg unna PC-utgaven, men Freeplay er absolutt godkjent. Dessverre ødelegger mikrotransaksjonene mye av moroa, men til gjengjeld forhindrer det deg i å glemme å gå av bussen.

Les også
Sniktitt:
Ikke akkurat Egyptens pyramider.

Shogun: Bullet Hell Shooter

Sjanger: Shoot’em up
Pris: 14,99 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: int13.net
Kjøp spillet her

Få typer spill har evnen til å fengsle en spiller på samme måte som den gode, gamle shoot’em up-sjangeren. Smarttelefoner er som skapt for denne typen spill, og Shogun er noe av det beste jeg har sett hittil. Her har vi klassisk gameplay og flott, høyoppløst grafikk, som klarer å fange stemningen fra de klassiske skytespillene.

For å bruke en gammel klisje, er Shogun enkelt å lære, men vanskelig å mestre. Kontrollene er ukompliserte; du drar flyet rundt på skjermen for å flytte deg, og holder fingeren på flyet for å skyte. Slipper du fingeren, går spillet over i saktemodus, og du får opp en våpenmeny. Her har du tre våpen å velge mellom. Du kan bruke klassiske kuler som spres i alle retninger, en laser, eller målsøkende missiler. Du kan også gi våpnene midlertidige oppgraderinger. Når du har brukt mange nok av disse på samme våpen, kan du overlade det for en periode. Blir det for kaotisk, kan du bruke en elektromagnetisk puls for å fjerne alle prosjektiler rundt deg.

Shogun er akkurat slik en shoot’em up skal være. Det er enkelt å kontrollere, men vanskelig å fullføre. Jeg fikk fort den gode, gamle arkadefølelsen, med forsøk på forsøk på å komme videre. Dette kan være frustrerende, men slik skal det etter min mening være i slike spill. Hvis du bare skal kjøpe ett mobilspill denne måneden, er dette absolutt å anbefale.

Puslespill i Asia.

Azkend

Sjanger: Puslespill
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: 10tons Ltd
Last ned spillet her

Jeg har aldri skjønt behovet for å klistre på en historie i rene puslespill, men i Azkend tar denne heldigvis ikke mye oppmerksomhet. Vi følger en eventyrer gjennom «det fjerne Asia», angivelig fordi han trenger å finne noe han så i et syn. På veien må vi plukke opp talismaner av forskjellige slag. Disse finner vi ved å løse puslespill, som er langt mer fengende enn historien.

Prinsippet er nokså enkelt: Du får et brett med heksagonale brikker, og disse fjernes ved å koble sammen tre eller flere like symboler. Der du har fjernet brikker, blir brettet blått, og nye faller ned. Underveis lader du opp en «lynmåler», og når denne er full slår lynet ned og eliminerer brikker for deg. Når hele brettet har skiftet farge, ramler en talismandel inn i rutenettet, og målet er å få denne til å falle til bunnen. Når du har fem deler, settes disse sammen, og du får tilgang på egne brikker med nyttige egenskaper. Disse aktiveres ved å koble sammen mer enn fire av dem samtidig. Du kan kun ha en aktiv talisman av gangen, og kan dermed velge mellom egenskaper ut fra hva som passer best.

Fra tid til annen må du også løse bildegåter, hvor du skal identifisere hvor enkeltdeler av bildet befinner seg. Disse er enkle, og fungerer mer som et «mellomspill». Disse er egentlig unødvendige, men tar heldigvis ikke mye tid. Til tross for disse, og den unødvendige historien, er Azkend svært underholdende. Selv om spillet ikke er veldig vanskelig, er det lett å bli fenget. Dessverre inkluderer gratisversjonen bare en liten del av spillet, men likevel er det mye underholdning å hente.

iGun Zombie

Blod, svette og massevis av kuler.

Sjanger: Førstepersonsskyter
Pris: Gratis
Type Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: NewFace Games
Last ned spillet her

Avslutningen på denne månedens anbefalinger blir en ordentlig zombie-skyter. Konseptet er velkjent: Av uforklarte grunner må du holde stand mot en horde av zombier som velter mot deg. Du velger et våpen, og så setter det hele setter i gang. Kontrollene er enkle: Du styrer med en finger, og skyter eller kaster granater med den andre. Du kan også få tiden til å gå saktere et visst antall ganger, dersom det blir for mange fiender.

iGun er svært godt gjennomført. Kampene er korte, men hektiske. Grafikken er pen. Ikke minst sitter kontrollsystemet som støpt. Det hjelper veldig at man står fast på den samme posisjonen, og kun trenger å sikte. Dette er et eksempel på at enkelt gameplay ofte er bedre enn å prøve å lage fullblods etterligninger av PC-spill på en smarttelefon.

Ellers er det egentlig ikke så mye å si om iGun. Det aller meste sitter som det skal, og underholdningsverdien er på topp. Det er ingen forsøk på dårlig historie, og det er heller ingen forsøk på å lesse spillet fullt med forvirrende og unødvendige funksjoner. iGun er ren og skjær zombie-glede, og anbefales på det varmeste.

Azkend og iGun Zombie ble testet på en Samsung Galaxy S II. Resten ble testet på en LG Optimus 3D.

Les også: Månedens anbefalte Android-spill (januar 2012)
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (januar 2012)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden