Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Disse spillene bør du ta med på ferien.

1: Side 1
2: Side 2

Det er endelig sommer, og selv i kalde Norge har temperaturen til tider steget til ferienivå. Disse månedene er stort sett lavsesong når det gjelder spill, men mobilspillene ankommer som aldri før. Det er nemlig høysesong for dødtid som passasjer på kollektivtrafikk og bobil, og en god anledning til å bruke litt ekstra penger på mobilt tidsfordriv. Utgiverene ser ut til å ha skjønt dette, og vi kan denne måneden anbefale alt fra leilighetsspisende gigantmonstre til en av årets peneste førstepersonsskytere.

Star Sloth

Slik leveres hurtigmat i fremtiden.

Sjanger: Shoot'em up
Pris: 12,21 kr
Type: Android (testet), iPhone
Utvikler: FPO Projects
Kan kjøpes her

I en fjern fremtid er verdensrommet i følge Star Sloth befolket av små, bjørnelignende krabater. Disse ser ut til å ha en forkjærlighet for romvandringer i minebelagte asteroidefelt. Nøyaktig hva som har skjedd med menneskeheten forbigår spillet i stillhet, men en ting er sikkert: Hurtigmat finnes fremdeles. Denne må leveres, og sjefen for den lokale hamburgersjappen har leid inn et dovendyr til å fly «hamburgervognen» sin. Denne har påmontert kanon, noe som naturligvis er glimrende for kjapp levering til sultne rombamser.

Dessverre mangler dette fartøyet førerrom, og dovendyret må derfor ikke bare få levert hamburgere til sultne kunder, men også holde seg fast. Av en eller annen grunn er asteroidefeltene også minebelagt, og dette kan derfor være en utfordring. Heldigvis er minene nokså lettutløselige greier – det holder nemlig i massevis å treffe dem med en hamburger, for å få dem til å detonere. Vår jobb er derfor å hjelpe dovendyret til å treffe både kunder og farlige gjenstander med hurtigmat.

Til forskjell fra tradisjonelle shoot’em up-spill, har vi ingen mulighet til å påvirke fartøyets bevegelse. Vi beveger oss langs en fast bane, i konstant fart. Til tross for tilsynelatende lavt tempo, kan dette bli mer enn utfordrende nok. Dette er et underholdende og godt gjennomført spill, og en festlig variasjon innen sin sjanger.

iSiege: Nuclear Option

Hva skulle man gjort uten kanonføde?

Sjanger: Strategi, baseforsvar
Pris: 11,44 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: pewpewentertainment
Kan kjøpes her

En av nittitallssjangrene jeg har best minner fra, er den turbaserte «artillerisjangeren», være det seg mer realistiske Scorched Earth eller humoristiske Worms. iSiege er hverken turbasert eller rent basert på ballistiske angrep, men både konsept og grafikk vekker like fullt nostalgiske følelser. Dette er god, gammeldags sidescrollende taktikk, vel å merke med sanntids-action og forskjellige typer enheter.

Målet i Nuclear Option er å rasere motstanderens base, før det samme skjer med deg. Grunnprinsippet er veldig enkelt. På angrepssiden har du tilgang på infanteri, kavaleri og missiler. Så fort du sender ut infanteri eller kavaleri, marsjerer de kritikkløst i retning den andre leiren. På forsvarssiden har du flere elektroniske hjelpemidler, som forstyrring av fiendens styringssystemer, en eller annen innretning som forvirrer fiendens tropper slik at de reiser hjem igjen, samt veisperringer og annet. Offensive enheter og veisperringer frigis med et visst intervall. Andre defensive tiltak får du som bonus avhengig av hvordan du forsvarer deg.

Selv om mekanismene er enkle, er det viktig å følge med på motstanderen. Jeg opplevde flere ganger å tape fordi fienden skiftet strategi, uten at jeg la merke til det før enhetene var for nær. At man ikke ser fiendens base samtidig som ens egen, gjør rakettskytingen både utfordrende og avhengig av god beregning. At spillet også inkluderer en «pass-along-modus» til spilling mot andre lokalt, er en stor bonus. I tillegg er det mulig å spille mot andre over nettverk. Dette er en av månedens to store tidstyver, og absolutt å anbefale.

Les også
Store nyheter for Diablo III

Continuity 2

Kombinert plattform- og puslespill.

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis prøveversjon, fullversjon 6 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Noodlecake Studios
Last ned prøveversjon her

Retro-plattformspill ser ut til å være i vinden for tiden, og Continuity 2 gjør en artig vri på sjangeren. Spillet er i utgangspunktet svært enkelt. Banene består av noen få hindringer, mynter som kan samles, en nøkkel og utgangsdør. Spillet gjør likevel noe nokså unikt når det gjelder banedesign. Banene består nemlig av et puslespill av ruter, som kan flyttes rundt når man zoomer ut bildet. Mye av poenget er derfor å koble disse riktig sammen for å geleide figuren til riktig sted.

For å gjøre det hele ekstra utfordrende, er brettene timet. Dette er heldigvis frivillig, og påvirker kun antall utmerkelser per brett. Tidskravene for maksimal uttelling er svært strenge. Det er ofte mer behagelig å bruke et forsøk til å finne en strategi, for så å prøve seg på tidskravet på forsøk nummer to.

Elementene av gåteløsning gjør dette til god hjernetrim, og de strenge tidskravene tester evne til raske resonnementer, mer enn reaksjonstid. Jeg setter pris på denne typen sjangervariasjoner, og Continuity 2 er absolutt verdt en titt.

Ultimate Hangman HD

Å la et stakkars menneskeliv avhenge av en annen persons ordforråd er egentlig litt drøyt.

Sjanger: Hjernetrim
Pris: 6 kr
Type: Android (testet)
Utvikler: EnsenaSoft
Kan kjøpes her

Det mangler ikke på Hangman-varianter på Google Play, men Ultimate Hangman HD er likevel verdt å nevne. Til tross for at spillet ikke gjør noe annet enn å digitalisere gode, gamle Hangman, gjør det nemlig dette svært godt. I tillegg til sjarmerende grafikk, følger det med hele 73 ordkategorier på forskjellige språk, men dessverre ikke norsk.

Flere av kategoriene er tilrettelagt forskjellige eksamener, deriblant vokabulardelen av den viktige SAT-prøven. Dette er ikke minst nyttig dersom du har tenkt deg inn på et amerikansk universitet. Skulle man ønske færre obskure ord man sjeldent har bruk for i dagliglivet, er det fullt mulig å skifte til «standard» ordforråd. Det følger også med en kategori med helt elementær engelsk for nybegynnere.

I tillegg til engelsk følger det med kategorier på nederlandsk, spansk, portugisisk, tysk og fransk. Du kan også lage dine egne ordlister, eller spille på gamlemåten, hvor man på rundgang taster inn ett ord per runde. Tanken er da at man sender mobilen videre etter å ha skrevet inn et ord, og løser hverandres utfordringer. Skulle man gå lei av den tradisjonelle strektegningsgrafikken, er det også flere andre tema å velge imellom. Dette blir likevel litt ensformig på egenhånd, og jeg savner en flerspillermodus online. I lengden foretrekker jeg spill som Wordfeud for å trene ordforråd, men Ultimate Hangman HD har absolutt mye for seg, særlig sammen med andre.

Monsters Ate My Condo!

Ikke en blokk jeg ville ønske å bo i.

Sjanger: Hjernetrim, arkade
Pris: 6,05 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: [adult swim] games
Kan kjøpes her

Av og til kommer man over spill som bygger på enkle prinsipper, men treffer spikeren på hodet, og blir gigantiske tidssluk. Monsters Ate My Condo er et slikt spill. Prinsippet er enkelt, men spillet blir likevel fort hektisk. Leiligheter i forskjellige farger daler ned fra himmelen og danner en høyblokk, og gigantiske monstre angriper denne. Hver leilighet kan slenges mot monstrene. Hvis de får leiligheter i deres egen farge, blir de glade. Slenger du feil farge mot dem, blir de etter hvert rasende. Målet er å holde blokken stående, mens man kombinerer farger for å omdanne leiligheter til edle materialer.

Når du får arrangert tre leiligheter av samme farge i rekkefølge, omdannes de til én enhet av bronse. Tre av disse blir til sølv. Og slik fortsetter det. I tillegg faller det fra tid til annen ned bomber, som må fjernes innen en viss tid ved å kombinere dem med tre andre enheter av samme farge. De litt mindre farlige betongblokkene kan fjernes på samme måte. Får du fjernet leiligheter av samme farge som ett av monstrene, forsvinner dette og byttes ut med et nytt. Dette er nyttig hvis monsteret blir for irritabelt.

Det hele går i et rasende tempo, og både gameplay og musikk sendte meg inn i en «transe» det var vanskelig å rive seg løs fra. På mange måter kan spillet sammenlignes litt med Tetris. Her stopper riktignok leilighetene å komme når det blir fullt, men du er likevel avhengig av å få fjernet leiligheter for å overleve. Dette er et av årets desidert beste, og mest underholdende, tidssluk.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden