Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Kjeder du deg i gråværet? Det er det ingen grunn til!

1: Side 1
2: Side 2

De siste ukene har ikke gitt oss noen rekorder i pent sommervær. Vi har nok sett verre også, men det er en fattig trøst for norske solelskere. Selv er jeg bare middels begeistret for kokende sommervær, og det har uansett vært mer enn nok å ta seg til på spillfronten de siste ukene. Med nyutviklede massive onlinespill, eldre utgivelser man skal prøve å ta igjen og ikke minst en mengde mobilspill, har været lite å si.

Denne måneden kan vi by på to nyutgitte klassikere, sushi, japanske ett-tall og Tegra-optimaliserte zombier. Med andre ord burde det være noe å hente for de aller fleste.

War Pinball HD

The only easy day was yesterday!

Sjanger: Arkade
Pris: 17,96 kr
Type: Android (testet), iPad
Utvikler: Metro-Goldwyn-Mayer Studios
Kan kjøpes her

Skal jeg sette fingeren på én ting jeg virkelig savner fra tidligere tider, må det være flipperspill. Joda, de finnes fremdeles, men man kommer bare ikke like ofte over dem. Den digitale revolusjonen har ført til større avstand mellom arkadehallene, og også mange bowlinghaller har kuttet ut flipper- og andre arkadespill som biinntekt.

War Pinball HD inkluderer tre bord, med hver sin krigsfilm som tema. Alle er nokså tradisjonelle, men nettopp derfor føles de autentiske. Jeg skulle riktignok gjerne ha sett flere av dem. I tillegg til å bruke berøringsskjermen til å styre selve flipperne, kan du også riste på mobilen for å dulte borti bordet. Morsomt nok fører overdreven skubbing til at bordet låser seg, så du taper en ball. Akkurat som i virkeligheten, med andre ord.

Av en eller annen grunn inkluderer spillet en innstilling for stereoskopisk 3D, som er ment for bruk sammen med passive briller. Det er støtte for flere fargekombinasjoner, men jeg fant ingen støtte for enheter med innebygget 3D-skjerm. Jeg ser ikke for meg at mange finner frem kinobrillene for å spille på mobilen, og synes derfor dette er et noe merkelig valg. Men på tross av dette, og litt lite innhold, er War Pinball HD på alle måter god underholdning.

Max Payne mobile

En velkjent fyr.

Sjanger: Action
Pris: 26,26 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Rockstar Games
Kan kjøpes her

Max Payne ble utgitt for iPhone i april, og dukket opp på Google Play for rett over én måned siden. Ikke uventet er resultatet mer enn tilfredsstillende. Selve spillet er det lite å utsette på. Dette er en av det forrige tiårets største klassikere, og Android-versjonen er knapt endret, bortsett fra kontrollsystem og høyoppløst grafikk.

Det store ankepunktet jeg ofte har mot førstepersonsskytere på mobil er kontrollsystemet. Dette har Rockstar fått greit til, og det er mulig å flytte på elementer i brukergrensesnittet, hvis man vil det. Likevel krever systemet endel tilvenning, men selv fikk jeg veldig god flyt etter å ha endret noen få innstillinger.

Les også
Bli med Julius Caesar i krig

Som nevnt har spillet også fått en grafisk overhaling. Selv om det finnes mobilspill med bedre grafikk i dag, er det ingen tvil om dette ser flott ut. Selv med uendret grafikk ville dette ha vært blant årets mest spennende mobilutgivelser. Og på tross av de nesten uunngåelige problemene med kontrollsystemet på berøringsskjerm, skal det godt gjøres å ikke la seg engasjere av Max Payne på mobil.

Cthulhu Saves The World

Ute på tur for å redde verden.

Sjanger: Rollespill
Pris: 11,94 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: TinkerHouse Games
Kan kjøpes her

Lovecrafts tekster har inspirert en mengde dataspill, men jeg er sikker på at Cthulhu Saves The World er det minst seriøse av dem. Etter noen få linjer med tekst tar nemlig åpningssekvensen en helt uforutsett retning. Det fryktede sjømonsteret bestemmer seg nemlig seg for å bli en helt. I stedet for å ødelegge verden, setter vi derfor ut for å redde den. Naturligvis bare som en slags trening, for Cthulhu har store planer om å ødelegge den til slutt.

Her bombarderes vi nesten bokstavelig talt med hysteriske vitser, harselas med rollespillsjangeren, og uforutsette vendinger. I tillegg får vi tradisjonelt, turbasert gameplay, med enkelte interessante variasjoner. Det lønner seg for eksempel ikke å somle med slåssingen, ettersom fiendene blir sterkere jo flere runder man bruker. Litt uvant, men det gjør også at man må tenke litt annerledes. Særlig hvis man er som meg, og "bare må" bygge opp kombopoeng for å brenne av spesielle angrep hver eneste kamp.

Det er også vanskelig å unngå å falle for det grafiske uttrykket; dette ser enkelt og greit ut som et rollespill fra de svunne tider. Skal jeg ha noe å utsette i det hele tatt, må det være at navigasjonen til tider kan være litt kronglete. Dette løste seg uansett enkelt ved å senke løpehastigheten de stedene dette var et problem. Alt i alt kan jeg ikke annet enn å elske denne sjarmbomben av en farse.

The Sushi Spinnery

Her er det en fordel ikke å være allergisk mot sjømat.

Sjanger: Forretningssimulator
Pris: Gratis prøveversjon, fullversjon 26,99 kr
Type: Android (testet)
Utvikler: Kairosoft
Last ned prøveversjon her

Det begynner nærmest å bli tradisjon at Kairosoft kommer med nye forretningssimulatorer på månedlig basis, og de følger i stor grad den samme formelen. På tross av dette klarer jeg ikke å la være å like dem. De forskjellige variasjonene er akkurat store nok til at jeg lar meg fenge av dem, og grunnsystemet er bunnsolid. Denne gangen er det sushi vi skal prøve oss på. For at dette skal lykkes, må restauranten din møbleres attraktivt, du må ha god mat, og gode tilleggstjenester.

I motsetning til tidligere trenger du ikke lenger å tenke mye på ansettelser og typer spiseplasser. Med unntak av mesterkokkene som utformer nye oppskrifter, ansettes kokker og servicepersonell automatisk. Spiseplassene består av stoler rundt et samlebånd, og settes også ut automatisk når du utvider båndet. Likevel må du sørge for å oppgradere spiseplasser og automater. Dette gjøres ved å bruke forskjellige gjenstander og ingredienser på dem. Her er det viktig å følge med på hva du gjør. Det fungerte for eksempel dårlig da jeg ved en feiltagelse dynket en spiseplass med havsalt.

Som i tidligere spill er systemene lette å sette seg inn i, men det er hele tiden mer enn nok å gjøre. Dette gjør at man fort glemmer at man egentlig har spilt Kairosoft-formelen før – i hvert fall nesten. Derfor lar jeg meg fremdeles overbevise, på tross av at jeg egentlig kunne ønske meg større variasjon i nye spill fra Kairosoft.

Final Fantasy III

Jeg er egentlig glad for at jeg ikke er en helt.

Sjanger: Rollespill
Pris: 112 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Square Enix
Kan kjøpes her

Man kan til tider nærmest bli svimmel av jungelen av Final Fantasy-spill. Dette er en nyutgivelse av nyutgivelsen av Final Fantasy III fra 2006. Den gang ble spillet i praksis laget på nytt fra bunnen av, med tredjepersons 3D-grafikk, men med den samme historien. Android-versjonen har blitt videre pusset opp grafisk, og har også, i følge Square Enix, noen forbedrede historiesekvenser.

Selv har jeg ikke grundig nok kjennskap til serien til å uttale meg om disse forskjellene, men det er ingen tvil om at dette er en svært god overføring til berøringsskjermformat. Med unntak av litt virring med kontrollene fra tid til annen, sitter alt som det skal. Her er det mer enn nok av utfordringer; dette ble laget før rollespillprodusentene kom på ideen om nivåskalering av fiender. Mer oppslukende aktiviteter enn rollespill fra denne epoken skal man lete lenge etter, og liker man sjangeren, er dette utvilsomt et av månedens høydepunkt.

På tross av kvaliteten reagerer jeg på prisen Square Enix har valgt å legge seg på. Over hundrelappen er drøyt for et mobilspill, og fire ganger mer enn prisen for månedens andre store klassiker. Det blir kanskje lettere å rettferdiggjøre hvis man sammenligner med prisen for nedlastbare klassikere på bærbare konsoller. Uansett er det mest naturlig å sammenligne mot andre mobilspill, og da blir dette dyrt. Men det forandrer ikke på det faktum at Final Fantasy III er et veldig bra spill, og etter min mening absolutt verdt et kjøp.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden