Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Disse mobilspillene bør du få med deg.

1: Side 1
2: Side 2

Rat Fishing

Mus på vei mot sitt endelikt.

Sjanger: Gåteløsning
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone
Utvikler: Miniclip
Last ned her

Det gjensidige hatet mellom katt og mus går igjen mye forskjellig underholdning. I Rat Fishing spiller vi en katt som har blitt kastet ut av sin matmor, fordi han ikke klarte å forsvare hjemmet mot ostetyvene. Han er naturligvis ute etter hevn, og legger ut på reise for å utslette gnagerne.

Vi ser pent lite til pus i selve spillet. Stort sett foregår det hele ved å plassere ut ost for å lure musene i riktig retning. Når lukten når hullene deres, går de som hypnotisert mot kilden. I tillegg til å lure dem til å falle i vannet, må vi bruke elementer som landminer, rullende stener og lignende.

Rat Fishing fremstår til dels som typisk gåteløsning, men gjør en morsom vri på sjangeren ved å inkludere lokketeknikker. I tillegg fungerer katt og mus-humoren bra, og man kommer oppi mange morsomme situasjoner mens man prøver å løse brettene. Hvis du leter etter god, klassisk gåteløsning, og ikke har alt for mye overs for smågnagere, er dette absolutt noe for deg.

The Dark Knight Rises

Ikke prøv dette hjemme.

Sjanger: Action
Pris: 49 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Gameloft
Kan kjøpes her

Det siste tilskuddet på Batman-stammen hadde premiere på kino for noen uker siden, til god mottagelse både fra kritikere og publikum. Dessverre går tankene uunngåelig til den forferdelige og uforståelige tragedien i Colorado når denne filmen blir nevnt. Dette kan likevel ikke filmen i seg selv noe for.

Storfilmer får stadig oftere sine egne mobilspill, både som reklame for selve filmen, og som merinntektskilde. Disse spillene er ofte ikke mye å skryte av. The Dark Knight Rises er heldigvis et unntak. Her får vi et velfungerende kontrollsystem, actionfylt gameplay og oppfinnsom bruk av omgivelsene. Hele Gotham by er åpent tilgjengelig for spilleren, og spillet er svært pent grafisk. Jeg opplevde fra tid til annen at det tok litt tid å laste inn teksturer, men dette var aldri et stort problem.

I tillegg til alt dette preges spillet av en gjennomført god flyt, så godt som uten irritasjonsmomenter. Alt fra luftakrobatikk til nærkamp og kjøretøy er godt implementert. For bare en femtilapp er dette veldig mye underholdning for pengene, og ett av månedens beste kjøp.

Les også
Minecraft på Xbox 360 skal oppdateres hyppig

Final Fantasy

En gammel klassiker.

Sjanger: Rollespill
Pris: 41,96 kr
Type: Android, iPhone
Utvikler: Square Enix
Kan kjøpes her

Square Enix har tidligere gitt ut den oppussede DS-versjonen av Final Fantasy III for Android og iOS, og følger nå opp med det første spillet i den legendariske serien. Denne gangen får vi også en oppusset versjon, nærmere bestemt PSP-versjonen fra 2007. Grafikken er fremdeles todimensjonal, men med forbedrede teksturer og modeller, og nye videosekvenser, i tillegg til litt nytt innhold. Spillet har forøvrig figurert på Apples enheter i halvannet år allerede, det er derfor hyggelig å se at spillet endelig er gitt ut for Android.

På lik linje med Final Fantasy III, er det egentlig lite å si om denne utgivelsen. Spillet er en stor klassiker, og overføringen til berøringsskjerm er god. Den nye grafikken og andre endringer gjør ikke skade på den opprinnelige stemningen, og det er lett å bli oppslukt. Turbasert kamp gjør seg like godt i dag som den gang, og jeg skulle gjerne ha sett at dette var mer vanlig også i nye storspill.

Denne gangen er også prisen mer fornuftig, nærmere bestemt under halvparten av forrige måneds utgivelse. Det er vanskelig å finne en årsak til ikke å kjøpe Final Fantasy. Selv om jeg ikke alltid mener at det gamle automatisk er det beste, er det vanskelig å bestride at disse nyutgivelsene er svært hyggelige. Dette er et glimrende tilbakeblikk til hvordan rollespill tok seg ut i gode, gamle dager, og kommer til å forbli installert på min telefon i lang tid fremover.

Merk: Skjermbildet fra Google Play har japansk tekst. Den europeiske versjonen er naturligvis på engelsk.

Tiny Owls

Farlige omgivelser for en fjærdott.

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis prøveversjon, 6 kr for fullversjon
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: games2be
Last ned prøveversjon her

Fuglemødre har til tider en vanskelig jobb. Det er slett ikke lett å holde styr på mengder av smårollinger med begrensede flyveegenskaper. I Tiny Owls spiller vi en uglemor som har mislyktes i dette, og dermed må ut på tur for å finne dem igjen. Hovedutfordringen er ikke å lokalisere dem, siden de har lært å holde seg i ro når de går seg vill. For en stresset mor er det derimot vanskelig å manøvrere seg igjennom huler og trange passasjer uten å treffe vegger, skarpe tagger og andre hindre.

Kontrollsystemet tar ikke lange tiden å sette seg inn i. Du flyr oppover ved å holde en finger på skjermen, og kontrollerer retningen ved å vippe telefonen. Å plukke opp ungene er ikke mer komplisert enn å fly forbi dem, siden de henger seg på så fort de ser deg. Som nevnt er utfordringen å ikke kollidere med vegger og hindre, og dette krever mye konsentrasjon og balanse.

På tross av enkelheten, eller kanskje på grunn av den, glemmer jeg fort tiden når jeg spiller Tiny Owls. Det skal lite til for å krasje, og det er vanskelig å holde seg fra prøve på nytt når man først er i gang. Heldigvis kan man selv lage sjekkpunkter ved å lande på gress. Dermed slipper man å begynne forfra hver gang, noe som gjør det enda vanskeligere å gå lei. Dette er hyggelig pauseunderholdning, selv om pausen lett kan bli litt for lang.

Organ Trail: Director's Cut

Situasjonen enhver gamer forbereder seg til.

Sjanger: Eventyr
Pris: 18,15 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: The Men Who Wear Many Hats
Kan kjøpes her

Er det en ting hverken spillere eller spillbransjen ser ut til å gå lei av, i det minste på generell basis, er det zombie-apokalypse. Organ Trail følger oppskriften, men i retrostil. Vi våkner opp til en verden som har blitt overtatt av de vandrende døde, og situasjonen ser håpløs ut. Med stadig flere zombier vandrende mot oss går vi nemlig tomme for ammunisjon. Heldigvis dukker det opp en råtass av en tidligere prest som redder oss, og tar oss med til byen. Der finner vi ut at situasjonen har blitt gjort enda verre; regjeringen har nemlig begynt å slippe atomvåpen over infiserte byer. Heldigvis er det en "trygg havn" i en by langt til vest. Dermed er reisen i gang.

Spillet skifter mellom kjøring, pauser i byene vi kjører forbi, og skytesekvenser. Veldig mye skjer automatisert, deriblant uhell mens vi kjører. Det er derfor viktig å være forberedt og ved god helse før disse sekvensene. I byene kan vi snakke med andre overlevende, handle, og ta på oss oppdrag. Disse er for det meste enten "barrikadeoppdrag" hvor vi står stille og skyter fiender som kommer mot oss, eller "søkeoppdrag" hvor vi går rundt og leter etter gjenstander og ressurser. Naturligvis også da med mengder av udøde kommende mot oss.

Det er umulig å ikke bli sjarmert av dette retroeventyret. Likevel har det sine problemer, og da særlig i forhold til kontroller. Først og fremst er bevegelse litt tungvint i kombinasjon med skyting. Vi beveger oss ved å trykke på bakken som i eldre rollespill, men man må samtidig sikte ved å trekke fingeren bak spillfiguren. I tillegg er denne invertert – vi beveger fingeren ned for å sikte opp, og motsatt. Dette er naturligvis fullstendig logisk, da man i praksis trekker en rett linje fra målet. Jeg skulle likevel gjerne ha sett at man kunne velge å snu rundt på kontrollene dersom man foretrekker dette. Men på tross av litt tungvinne kontroller er dette spillet et friskt pust, ikke bare i mobilspillmarkedet generelt, men også innen retrospill.

Spillene ble testet på en LG Optimus 3D.

Les også: Månedens anbefalte Android-spill (juli)
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (juni)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden