Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Vi har funnet frem ti mobilspill som fortjener oppmerksomhet.

1: Side 1
2: Side 2
Clowning Around.

Clowning Around

Sjanger: Fysikk/Hjernetrim Pris: Gratis (med in-app-kjøp for å låse opp hele kampanjen) Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: Ace ViralKan lastes ned her

La meg først få advare om at Clowning Around ikke akkurat finner opp kruttet på nytt. Med en lettfattelig spillmekanikk som mest av alt minner en del om Cut the Rope, og en sirkusestetikk som kan minne om gamle tegnefilmer, sniker spillet seg inn blant lignende fysikkbaserte titler.

Hele poenget er å få sammenrullede klovner til å plasklande i en vanntønne. Klovnene er som regel festet til en eller flere kjettinger et godt stykke over bakken, og din interaksjon begrenser seg til å kutte disse kjettingene. Utfordringen ligger i timingen og rekkefølgen, samt hvordan oppsettet av brettet med trampoliner, magiske hatter og tunge rivekuler er lagt opp.

Som regel er brettene gode og krever litt god gammeldags tenking og planlegging, men av og til sniker det seg inn et par uinspirerte tilskudd som i stedet for å være utfordrende baserer seg mer på flaks. Omgivelsene endrer seg aldri, og når du har spilt de 50 første brettene er det få overraskelser å spore resten av veien.

Totalt sett fungerer det likevel godt, og størsteparten av spillet kan betegnes som velykket fysikkpusling for de som ikke er lei sjangeren enda. Jeg vil påstå at selv de med klovnefobi vil kunne senke skuldrene og nyte klovnerullingen i Clowning Around.

Wind-Up Knight.

Wind-Up Knight

Sjanger: Plattform Pris: Gratis (med in-app-kjøp for å låse opp hele kampanjen) Type: Android Utvikler: Robot InvaderKan lastes ned her

Vi har nok av plattformspill på Android Market for tiden, og kvalitetsnivået innen sjangren begynner også å bli ganske høyt. Derfor er det desto mer imponerende at Wind-Up Knight presterer å trone over så og si alle, med sitt vakre utseende, sin lettbeinte mekanikk og durable lengde.

Du spiller som trekkopp-ridderen, og må beseire brett etter brett for å redde den kidnappede prinsessen. Du løper gjennom brettene automatisk, og trenger da bare å konsentrere deg om å hoppe over avgrunner, rulle under hindre, delje til et par høner med sverdet og beskytte deg med skjoldet ditt. Som om ikke det var nok skal du samle inn mynter, holde klokkeverket igang ved å treffe trekkoppnøkler på veien, og se om du klarer å plukke opp hvert bretts bortgjemte kort. Du kan også kjøpe inn nye sverd, skjold og rustning-deler som gir deg nye egenskaper, for eksempel et sverd skyter ut raketter når du slår.

Brettene er ganske lange, og gjør du en feil må du gjøre alt om igjen. Og du kommer til å gjøre feil – det blir veldig mye å holde styr på etter hvert som du kommer lengre og lengre inn i spillet. Wind-Up Knight føles likevel aldri urettferdig, og hvert eneste feiltak er som regel selvforskyldt. Mest av alt er det reinspikka utfordrende moro som vil fengsle deg en god stund fremover.

Reflexions.

Reflexions

Sjanger: Hjernetrim Pris: 13 kr Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: YoYo GamesKan kjøpes her

Månedens beste minimalistiske bidrag skiller seg fra mengden ved å ha et avslappende lydspor med en like avslappende neongrafikk. Det trengs kanskje, for etter hvert blir dette hjernetrimspillet nesten frustrerende vanskelig.

Mekanisk sett sprenges det ingen grenser her, og du har helt sikkert prøvd et lignende spill før. Du skal sørge for at en lysende grønn prikk kommer seg frem til målet mens den sanker inn diamantformer. Prikken beveger seg bestandig i en rett linje, og din oppgave er å stake ut veien gjennom fallgruvene ved å rotere på fastsatte hjørner.

Etter hvert slenges det portaler inn i miksen, men stort mer komplisert blir det ikke. Kanskje like greit – jeg slet nok med å komme meg helskinnet gjennom det tredje brettsettet. Totalt sett er det førti brett fordelt over fire sett, så det er mer enn nok å bryne hjernen på her.

Mangelen på lederbrett og andre poeng-funksjoner er ganske tydelige, men man har i det minste trestjernersystemet å støtte seg på. Det er også veldig vanskelig men aldri frustrerende, kanskje på grunn av det beroligende lydsporet, de enkle interaksjonene og det stilrene grafiske utrykket.

Puzzle Quest 2.

Puzzle Quest 2

Sjanger: Rollespill/Hjernetrim Pris: Gratis (med in-app-kjøp for å låse opp hele kampanjen) Type: Android, iPhone, iPad, PC, Xbox 360, Nintendo DS Utvikler: Namco NetworksKan lastes ned her

Det tok sin tid, men endelig er den velkjente hybriden mellom tre-på-rad og rollespill kommet til Android Market. Tilsynelatende uforandret fra de andre versjonene (bortsett fra at du i denne versjonen må kjøpe størsteparten av spillet fra hovedmenyen) er det timevis med underholdende spilletid å hente i denne herlige sjangerblandingen.

De to elementene er sydd godt sammen – kanskje ikke helt sømløst, men godt funksjonelt. I spillets ene element utforsker du verdenen, tar på deg oppdrag og bygger figuren din. I det andre elementet skal du i stedet for å slåss klassisk nevekamp spille hesblesende runder med tre på rad mot fiendene du møter på veien. Du kan også slå fra deg med magiformler eller egenskaper, basert på hvilken av de fire klassene du spiller.

Berøringsskjermen passer perfekt til tre-på-rad-kampene og menynavigeringene som spillet i stor grad er bygd opp av. Selv om det estetiske er på plass virker det ikke som om utviklerne har hatt noe stort ønske om å fortelle en god fortelling. Du kan egentlig bare glemme at spillet har en historie – etter et par kamper bryr du deg ikke uansett.

Ekstremt vanedannende er det uansett, og når den kjente følelsen av «bare én kamp til» slår inn for fullt er det bare å forberede seg på lange netter med telefonen i senga.

Block Breaker 3 Unlimited

Block Breaker 3 Unlimited

Sjanger: Arkade Pris: 7 kr Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: GameloftKan kjøpes her

Da jeg installerte Block Breaker 3 Unlimited må jeg innrømme at jeg ikke forventet stort. «Javel ja, nok en halvhjertet Breakout-klone». Jeg var forberedt på å spille et par minutter og så hoppe videre til neste spill. Et par minutter ble plutselig til en times tid mens jeg fremdeles knuste blokker, beveget paddlen min nærmest panisk, og plukket opp power-ups for harde livet. Nei, dette er ikke bare ordinær og kjedelig Breakout-klone.

Mest av alt minner det om en blanding av pinball Peggle og den vanlige Breakout-typen. Skjermen blinker i hytt og gevær, mens ballen tar merkelige omveier når den når ytterkantene kantene. Brettene er bygd opp av flere lag, slik at du hopper videre oppover etter hvert som du tømmer skjermen. Alle de velkjente egenskapene dukker opp, men du vil også oppdage noen ukjente.

Paddlen styres enten ved å bruke akselerometeret, eller ved å dra fingeren over skjermen (anbefales). Spillet flommer over av brett og modi, alle med et litt for glorete estisk utrykk etter min smak. I tillegg til en kampanjemodus finnes det åtte andre modi hvor du får satt ferdighetene på prøve. Disse må imidlertid låses opp, noe som virker litt unødvendig.

I bunn og grunn føles det litt ut som en mer tilgjengelig utgave av Breakout. Det føles ikke spesielt vanskelig, og spenningspotensialet handler mer om å få en høy poengsum enn å holde seg lengst mulig i live. Om du klarer å se forbi den litt glorete estetikken og det tidvis uoversiktlige kaoset er det mye moro å hente i Block Breaker 3 Unlimited.

Om to uker kommer vi med en tilsvarende samleartikkel for spill til iPhone og iPad.

Les også: Ukas anbefalte Android-spill (uke 40)
Les også: Ukas anbefalte Android-spill (uke 39)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden