Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Her er flere knallgode spill til telefonen din.

1: Side 1
2: Side 2
Where’s My Water.

Where’s My Water

Pris: 7 kr
Sjanger: Hjernetrim
Type: iPad og iPhone (universell programfil), Android
Utvikler: Disney
Demoversjon av Where's My Water kan lastes ned her
Fullversjon av Where's My Water kan kjøpes her

I dette smarte og flott illustrerte fysikkspillet fra Disney skal du få vann oppi karet til den badeglade alligatoren Swampy. Ved å grave ut ganger gjennom jorden leder du vannet dit det skal. Samtidig må du sørge for at mose og etsende syre ikke blokkerer veien eller får vannet til å fordunste.

Disney har gjort en veldig bra jobb med dette fysikkspillet.

Til å begynne med får du enkle oppgaver som bare krever minimalt av tankekraft. Men etter hvert blir det mer komplisert, med rørsystemer, flere vannkilder og brytere som må aktiveres i riktig rekkefølge for å klare brettet. Brettene senere utover i spillet kan være svært vriene.

Siden det kom ut i fjor september har det kommet til stadig flere brett i Where’s My Water. Per i dag er det 140 av dem, altså er det god valuta for pengene. Presentasjonen, med sine skarpe og fargerike illustrasjoner, holder kvaliteten man forventer av et selskap som Disney.

Vår Android-anmelder Audun anbefalte Where’s My Water i en av sine månedssaker i fjor, og jeg liker spillet så godt at jeg velger å anbefale det i denne saken også. Væskefysikken er perfekt, presentasjonen og utfordringskurven på nivå med klassikere som Cut the Rope. Disney har vært litt opp og ned med iPhone-utgivelsene sine, men dette er en skikkelig fulltreffer som alle burde unne seg.

Gua-Le-Ni

Pris: 35 kr
Sjanger: Gåteløsing
Type: iPad
Utvikler: Double Jungle
Gua-Le-Ni kan kjøpes her

Gua-Le-Ni er noe så sjeldent og kult som et spill om taksonomi, læren om klassifisering. Misfostre bestående av tilfeldige dyredeler kommer gående over skjermen i tur og orden. Du kan for eksempel få et dyr bestående av hodet på et neshorn, kroppen til en skilpadde og rumpa til en løve. I taksonomiske termer har du da en ”Nes-Padd-Ve”.

Fra dette underlige premisset har Double Jungle klart å lage et forbausende gøy spill. Hovedmekanikken er at du drar og roterer kuber frem og tilbake. Kubene har illustrasjoner og bokstaver på seg, derfra gjelder det å få dem i riktig rekkefølge på riktig side slik at de matcher med dyret. Det er lettere sagt enn gjort når du må hanskes med dyr som har både tre og fire deler.

Les også
Stor spillturnering starter i dag

Gua-Le-Ni er engasjerende, men kanskje litt i overkant vanskelig. Jeg slet med å få oversikt over sidene på kubene, og syntes det ble gitt litt for lite tid for klassifiseringen av hver art. Ytelsen er så som så. På min førstegenerasjons iPad kunne jeg merke betydelige forsinkelser mellom hver gang jeg trykket og når jeg fikk respons fra spillet.

Da jeg tok dette opp i en epost til selskapet fikk jeg til svar at de er klare over dette og jobber med saken. Om du har den første iPaden ville jeg nok ha ventet en stund med å kjøpe spillet. Men er du heldig nok til å ha en iPad 2, og ønsker å prøve noe nytt og annerledes, er Gua-Le-Ni absolutt å anbefale.

Squids

Pris: 14 kr
Sjanger: Strategi
Type: iPad og iPhone (universell programfil)
Utvikler: The Game Bakers
Squids kan kjøpes her

I strategispillet Squids får du kommandoen over en gruppe på fire spesialtrente blekkspruter. Gjennom en rekke brett må du beseire fiender eller oppfylle bestemte mål i turbaserte kamper. Det minner litt om Final Fantasy Tactics: blekksprutene har i alt fire ulike klasser med styrker og svakheter, og du får oppgradere dem mellom kampene.

Squids er nyskapende og har bra musikk, men bommer på vanskelighetsgraden.

Det første du legger merke til med Squids er den kule sprettertstyringen. For å flytte blekksprutene drar du de elastiske stakkarene bakover, tar sikte, og sender dem susende i den retningen du vil ha dem i. Jeg syntes dette var en veldig naturlig måte å gjøre det på, men av og til kan det være litt vrient å få dem akkurat dit du vil.

Det andre du legger merke til er den fantastiske musikken. Det er den franske komponisten Romain Gauthier som står bak, en mann du vil kjenne godt til om du har spilt spill som iBlast! Moki eller Edge. Jeg har skrevet om Gauthier før og er stor fan av den sære franskjapanske stilen hans.

Dette er også et av de aller vanskeligste spillene jeg har spilt på lenge. Brettene er fylt av feller, bunnløse juv og irriterende fisker som ødelegger alle dine geniale planer. Med tanke på hvor hardt utviklerne pusher mikrotransaksjoner, kan den brutale vanskelighetsgraden noen ganger kjennes som en kynisk måte å få deg til å legge ut noen ekstra kroner på.

Ravenmark: Scourge of Estellion

Pris: 35 kr
Sjanger: Strategi
Type: iPhone og iOS (universell programfil)
Utvikler: Witching Hour
Demoversjonen av Ravenmark kan lastes ned her
Fullversjonen av Ravenmark kan kjøpes her

Månedens andre strategitittel, Ravenmark, kommer fra Witching Hour Studios i Singapore. Det er betydelig mer komplisert enn Squids, som jeg tar for meg tidligere i artikkelen, og passer kanskje bedre for de som er litt mer erfarne innen strategisjangeren.

Ravenmark er en dyp og utfordrende strategiopplevelse.

Spillet finner sted i en romerskinspirert fantasiverden, og som en kunne forvente av inspirasjonskilden handler mye av spillet om riktig manøvrering og bruk av tropper. Disse kan settes sammen til større formasjoner for ekstra bonuser. Kampene er turbaserte, og har et enkelt stein-saks-papir-system for hvilke enheter som er effektive mot andre.

En av Ravenmarks store styrker er at det forenkler mye av forløpet. Blant annet angriper enhetene automatisk når de kommer innen rekkevidde. Dette blir ledsaget av en kul animert sekvens der du får se hvor mye skade partene gjør mot hverandre. Samtidig blir det aldri så enkelt at det kjennes neddummet ut. Presentasjonsmessig ser og høres det veldig bra ut.

Dessverre kan det bli litt vel mye prating til tider. Utviklerne har gjort et ærlig forsøk på å lage en stor og omfattende historie rundt spillet, men det er så klisjépreget og dårlig skrevet at jeg bare får lyst til å trykke meg raskest mulig gjennom. Som Squids kan det også være brutalt vanskelig til tider. Men har du lyst på dyp turbasert strategi, er nok Ravenmark det beste som er ute på markedet nå.

Crazy Hedgy

Pris: 14 kr
Sjanger: Plattform/arkade
Type: iPhone og iPad (universell programfil)
Utvikler: Cybertime
Crazy Hedgy kan kjøpes her

Månedens siste spill er en god blanding av Mario og Crash Bandicoot, ispedd en dæsj Super Monkey Ball. I dette tyskproduserte plattformspillet bruker du vippestyring til å styre et pinnsvin gjennom kjappe og actionfylte brett.

Bak den teite tittelen lurer det seg et skikkelig bra plattformspill i Crazy Hedgy.

Til forskjell fra AiAi i Monkey Ball kan pinnsvinet ditt mer enn å rulle. Han kan slå fiender, hoppe på dem, eller denge dem av plattformene med et spesialangrep. All bevegelse i spillet foregår ved at du vipper frem og tilbake på dingsen din, noe som også krever at du kalibrerer før du spiller.

Crazy Hedgys største styrke er brettdesignet. Brettene har en utrolig bra balanse mellom sakte deler der du slåss mot fiender eller navigerer deg gjennom feller, og raske deler med hopp og reaksjonssekvenser (QTEs) som tester refleksene dine.

Spillet bærer preg av å ha hatt bra mannskap ved roret. Det har blant annet ekstremt god ytelse, også på eldre Apple-dingser som den første iPaden. Vippestyringen, som ofte kan gå veldig galt, sitter som et skudd her. Det er generelt veldig lite å utsette annet enn at figurdesignet er litt usjarmerende. Et bunnsolid 3D-plattformspill som er vel verdt å sjekke ut.

Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (desember)
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (november)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden