Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

2015 fortsetter å være et kjempeår for mobilspill.

1: Ny side
2: Side 2

Progress to 100

Sjanger: Gåteløsning
System: iPad
Utvikler: Ludosity

Last ned Progress to 100: iOS. Pris: 29 kroner.

I Progress to 100 skal man løse ulike gåter. Det eneste hintet man får er en eller annen kryptisk tekst på skjermen. Det kan for eksempel stå «Slide from A to B». Løsning blir da å sveipe fra A til B.

Morsommere enn det ser ut til å være.

Det blir imidlertid mer komplisert jo lenger du kommer, og spillet bruker alle funksjonene på nettbrettet ditt. Kanskje du må slå av lyden, eller stikke nesen bort på skjermen eller snurre iPaden opp ned.

Ingen av løsningene er overkompliserte, men det å faktisk komme på og forstå hva det er du må gjøre er en god følelse. Og det er jakten på den følelsen som gjør at dette unike spillet er så forlokkende.

The Room Three

Sjanger: Gåteløsning
System: iOS
Utvikler: Fireproof Games

Et av månedens aller beste spill.
Fireproof Games

Last ned The Room Three: iOS. Pris: 49 kroner.

The Room er en av de mest kjente, og best likte spillseriene på mobil. Jeg kjenner flere som ikke spiller mye på mobilen, men som alltid går og venter i spenning til det neste spillet kommer.

Og jeg mistenker at det ikke blir noen skuffelse når de setter seg ned med det tredje spillet i serien. Det fortsetter i samme bane som forgjengerne, og det er opp til spillerne å løse en rekke små og store gåter, ofte relatert til en type boks, for å drive historien videre.

Denne gangen har de også lagt inn flere nye mekanikker. Du kan for eksempel krympe deg selv ned til mikrostørrelse. Det gir noen av gåtene en helt annen dybde, og dermed blir øyeblikkene der gåten klikker desto mer tilfredsstillende.

Visuelt sett er dette fortsatt fantastisk, kontrollene er intuitive og fungerer perfekt og stemingen i spillet er herlig ubehagelig. The Room Three er et must for fans av serien, og hvis du ikke har begynt enda så vet du hva du har å gjøre.

Lumino City

Et nydelig spill.

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: State of Play

Last ned Lumino City: iOS. Pris: 49 kroner.

Det er flere spill denne måneden som kan skryte av at de er pene å se på. Ingen er imidlertid i nærheten av den magien de har greid å skape i Lumino City. Denne håndlagde byen kommer så vakkert til live på skjermen at det nesten ikke er til å tro.

Lumino City er et pek-og-klikkspill der du styrer den lille jenta Lumi, som er på jakt dette den kidnappede bestefaren sin. I løpet av denne jakten må hun løse en hel del relativt enkle gåter som aldri helt utfordrer spilleren nevneverdig.

Det er også noe med flyten i historien og måten man presenteres for de ulike gåtene på som gjør at spillet føles litt oppdelt og lite sammenhengende.

Det oser imidlertid av sjarm, og jeg får ikke skrytt nok av den visuelle stilen, og hvor flott spillet er å se på. Verdt å sjekke ut for det alene.

Octodad: Dadliest Catch

En stor, lykkelig familie.

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android, PC
Utvikler: Young Horses

Last ned Octodad: Dadliest Catch: iOS,Android. Pris: 40 - 49 kroner.

Octodad er et uhyre morsomt spill som kom for aller første gang på PC og konsoller i 2014. Her skal man kontrollere en blekksprut som i forkledning, og hele spillet går ut på å gjøre en rekke oppgaver uten å bli oppdaget.

Man starter med at blekkspruten gifter seg, og derfra er det opp til spilleren å prøve å unngå katastrofen. Du styrer figuren ved hjelp av sveip og trykk på skjermen. Venstre side styrer venstre bein, og høyre tilsvarende. To fingre på skjermen gjør at du kan plukke opp ting, og samtidig har litt bedre kontroll på armene dine.

Humoren i spillet kommer av at det er nær sagt umulig å kontrollere figuren, og man havner i en hel del idiotiske og hysteriske situasjoner som en følge av dette. Selv om mobilversjonen er vellaget og fungerer godt, så er det veldig mye lettere å kontrollere Octodad med en kontroller i hånda.

Uansett er dette et spill fullspekket av sjarm og humor, og er definitivt et unikt spill på mobil og nettbrett.

Beneath the Lighthouse

Smart og unikt plattformspill.

Sjanger: Gåteløsning, plattform
System: iOS, Android
Utvikler: Nitrome

Last ned Beneath the Lighthouse: iOS, Android. Pris: Gratis.

Beneath the Lighthouse er et nydelig spill fra Nitrome, med en herlig retrografikk og et godt lydspor som passer godt inn.

Her skal man hjelpe hovedfiguren, som er en ball, gjennom mange ulike brett fullpakket med hindringer. Du styrer imidlertid ikke helten, men man flytter i stedet rundt på hele brettet. Man vrir og vender, og snurrer rundt slik at den runde ballen får trillet seg får inngang til utgang uten å treffe på pigger eller andre feller.

Kontrollene er litt vriene og uvante til å begynne med, men når de først sitter fungerer det utmerket. Det trengs, fordi mange av brettene er innmari vanskelige, og krever god kontroll på pekefingre for å få løst.

Utfordrende, flott audiovisuell opplevelse og en morsom tvist på kontrolloppsettet gjør dette til et av månedens aller beste spill.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i oktober»

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden