Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Rival Kingdoms kan være spillet som utfordrer tronen til Clash of Clans.

1: Ny side
2: Side 2

Legend of Grimrock

Sjanger: Rollespill
System: iPad
Utvikler: Almost Human

Monstre finner du overalt.

Last ned Legend of Grimrock: iOS. Pris: 39 kroner.

Legend of Grimrock er et PC-spill som endelig har funnet veien til nettbrett og telefon. Og det fungerer utmerket med berøringsskjerm.

Her skal du styre en gruppe fanger gjennom gangene i Grimrock. Ingen har noensinne kommet levende ut herfra, men kanskje din gjeng blir den første. Du beveger hele gruppen fram, tilbake eller til en av sidene ved å trykke på knapper på høyre side av skjermen. På venstre side kan du utstyret gruppen din med våpen.

Kampene er turbaserte, og selv de enkleste fiendene kan drepe deg. Dette er et lite tilgivende og veldig vanskelig spill der du hele tiden må ta de rette valgene hvis du skal ha noen som helst sjanse til å komme deg ut av labyrinten.

Det er veldig enkelt, men har likevel en enorm dybde og utfordrer spilleren hele tiden underveis. Du må hele tiden passe på alle fire medlemmer i gruppen din, slik at de ikke sultne eller mangler våpen når kampen plutselig kommer.

Legend of Grimrock er en herlig hyllest til gamle dagers rollespill, og et flott tilskudd til mobilspill.

Grim Fandango Remastered

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Double Fine

Kul fyr!

Last ned Grim Fandango: iOS, Android. Pris: 75-95 kroner.

Grim Fandango er et litt vrient spill å anbefale. Jeg spilte det i sin helhet når det kom på PC så langt tilbake i tid som 1998. Det har en helt fantastisk historie, masse humor i sann Double Fine-stil og renner nesten over av personlighet og sjarm.

Denne oppdaterte versjonen av spillet har også fått en visuell overhaling, i tillegg til bedre kontroller og kontrolloppsett. Grafikken er bra, men siden ikke alle teksturer og alt er oppgradert blir det til tider en litt ujevn miks av nytt og gammelt i spillet. De nye kontrollene fungerer greit. Du står helt fritt til å velge om du vil være helt retro og ha alt som det var i originalen, eller om du vil blande litt.

Det som imidlertid gjør spillet vanskelig å anbefale er gåtene du møter underveis. Her holdes man overhodet ikke i hånden, og det krever stålhukommelse å greie å løse alle gåtene underveis uten å ty til hjelpemidler.

Heldigvis har man Internett, og de mest obskure og vanskelige gåtene løses lett med et kjapt nettsøk. Da står man fritt til å nyte historie og persongalleriet, som fortsatt er helt genialt.

Halo: Spartan Strike

Sjanger: Action
System: iOS, Windows Phone
Utvikler: Alper Sarikaya

Ovenfra og ned.

Last ned Halo: Spartan Strike: iOS, Windows Phone. Pris: 59-65 kroner.

Halo 5 kommer ikke før løvet begynner å falle fra trærne, og da er det godt å få en liten Halo-fiks når ventetiden virker altfor lang. Halo: Spartan Strike er et overraskende solid stikkeskytespill som føles ut som et genuint produkt fra det velkjente universet.

Du ser alt ovenfra og ned, og styrer en Spartan med en stikke på en side, mens du på den andre siden av skjermen styrer retningen du skal skyte. I tillegg har du knapper for granater og andre hjelpemidler du kan bruke i kampene.

I starten holder det å løpe inn og fyre av, men etter hvert må man begynne å tenke litt taktisk hvis man skal overleve. Spillet balanserer vanskelighetsgraden bra, og det blir aldri for mye av det gode.

Grafikken er flott, kontrollene er stort sett gode og spillet ivaretar den visuelle stilen fra Xbox-spillene. Et flott tilskudd til spillserien, og et meget bra mobilspill.

Football Manager Classic 2015

Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: SEGA

Mye tall og tekst.

Last ned Football Manager Classic 2015: iOS, Android. Pris: 189 kroner.

I mine yngre dager var det ingen spill som stjal så mye tid som Football Manager. Jeg tør ikke engang å tenke på hvor mange timer jeg har brukt på å lede utallige lag til seriegull og mesterskap i Europa og resten av verden.

I de senere årene har tiden rett og slett ikke strukket til, og dermed ble jeg sjeleglad når jeg så at denne versjonen av det velkjente spillet fant veien over til nettbrettet. Dermed kan jeg snike inn lange dobesøk, samt la kona bestemme tv-seriene så lenge jeg kan sitte å lede laget mot nye gevinster.

Det er noe eget ved å ta favorittlaget sitt, kjøpe og selge spillere som om man er verdens beste agent, og ta over tronen som det aller beste laget i verden. De to tidligere versjonene til nettbrett har vært forenklede versjoner av PC-utgaven, og har kjentes litt vel forenklet ut. Denne gangen sparer de ikke på kruttet, og gir en fullverdig og godt tilpasset variant av manger-spillet.

Det er mye tekst og tall, men menyene har blitt godt tilpasset berøringsskjerm. Utviklerne har også forbedret og forenklet veldig mange små detaljer som gjør at det er enda lettere å manøvrere seg igjennom meny etter meny. Når kampen endelig er igang får man se kampen i full 3D med god grafikk.

Et must for alle fans av spillserien, og en godbit å ha i sofakroken.

DuckTales: Remastered

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android
Utvikler: Disney Interactive Studios

Hopp og sprett.

Last ned DuckTales: Remastered: iOS, Android. Pris: 79-95 kroner.

Hvis du spilte nyversjonen av denne klassikeren på PC eller konsoll når den kom for nesten to år siden vet du akkurat hva du går til her.

Dette er nøyaktig det samme spillet, bare tilpasset berøringsskjerm. Du styrer Onkel Skrue gjennom en rekke brett, der han hopper og spretter over og på fiender mens han samler inn skatter og penger til bingen sin.

Kontrollene er gode, og man drar nytte av at kjernen i spillet er ganske enkel. Du beveger Skrue med en virtuell stikke, og har knapper slik at du kan bruke stokken til å svimeslå fiender og hoppe høyere. Enkelt og greit, og ikke så mange knapper og variasjoner å forholde seg til.

Grafikken er ikke slående god sammenlignet med det beste man får til nettbrett om dagen, men det holder seg bra. Og uansett hvem du enn er, og hva du måtte like, så er det ingen som kan påstå at det ikke er kult å stupe med nebbet først ned i en binge full av penger.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i mars »

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden