Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens anbefalte mobilspill

Februar har blant annet gitt oss et nydelig stykke spillkunst.

1: Ny side
2: Neste side

Februar har kommet og gått, den vakre våren er rett rundt hjørnet. Snøen, i hvert fall det lille av den som har kommet, smelter bort fortere enn den norske smøreteamet velger feil smøring under skia til Northug.

Innimellom alle OL-sendinger har det også denne måneden vært tid til en rekke godbiter på mobilen. Vi kan by på en blanding av store eventyrspill som The Wolf Among Us og Broken Sword, til mindre kjente titler med sirkelkontroll, tallmoro og flere rørende historier.

Atter en måned har gått uten at Windows Phone har fått mye kjærlighet. Det har kommet noen spill i løpet av februar, men dette er spill som tidligere har kommet på andre plattformer.

Og i tilfelle du måtte lure, Flappy Bird er ikke med på listen min.

Sirkel på sirkel.
Mange tall å holde styr på.
Sirvo LLC

Eliss Infinity

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS
Utvikler: Steph Thirion

Last ned Eliss Infinity: iOS. Pris: 21 kroner.

Kort fortalt handler Eliss Infinity om å bli kvitt sirkler av ulik farge. Hjul med forskjellige størrelser og farger dukker opp på skjermen vilkårlig, og det er opp til spilleren å plassere sirkler med matchende farge og størrelse inn i et hjul. Da forsvinner sirkelen, og spillet fortsetter.

I utgangspunktet er kanskje ikke dette et premiss for det mest spennende spillet i verden, men ting kompliserer seg mye mer. For det første finnes det som regel alltid flere sirkler på skjermen enn hjul. Dermed må du sveipe og flytte de rundt slik at hjulene er synlige. Du må også dele eller slå sammen sirkler av samme farge for å få den rette størrelsen i forhold til hjulet.

Og som om det ikke var nok, kan ikke sirkler av samme farge røre hverandre. Da mister du liv, og til slutt er spillet over. Det blir etter hvert en hektisk dans der du sveiper, drar, deler og setter sammen i et høyt tempo, i håp om å få fjernet sirklene før livet ditt er tomt.

Jeg er veldig glad i mobilspill som kan tas opp, spilles i fem minutter, legges bort for så å ta en ny runde igjen senere uten at spillopplevelsen blir ødelagt. Eliss Infinity passer inn i denne kategorien, og kommer til å finnes på min telefon i lang tid framover.

Threes!

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Sirvo LLC

Last ned Threes!: iOS. Pris: 14 kroner.

Threes! er det kuleste spillet jeg har spilt på mobilen min på veldig, veldig lenge. Det er ingen spill jeg har tatt fram så ofte jeg kan, ved hvert eneste ledige minutt, som dette spillet. Samboeren min har kjeftet fordi jeg har sittet meg hodet ned i fanget, nistirrende på den lille skjermen mens jeg har flyttet tall til høyre og venstre, opp og ned.

For det er i all hovedsak det man gjør i Threes! Man har et spillebrett på fire ganger fire. Du kan dra brettet alle fire veiene. Da flyttes alle brikker som eventuelt finnes på brettet den veien. På disse brikkene er det tall. Ett-tallene er blåe, røde brikker har et to-tall. Ved å dra brettet slik at disse to kombineres får du tre. Ved å kombinere to tre-tall får du seks. Og så videre, og så videre. Hver gang du beveger spillebrettet dukker det opp en ny brikke. Som oftest er dette lave tall, men det kan noen ganger være høyere.

Da gjelder det bare å kombinere som best man kan, slik at brettet ikke fylles opp, og jakte på de høye tallene. Det er når du begynner å få 192, og kanskje til og med enda høyere, at det virkelig begynner å bli moro. Du får en total poengsum når brettet til slutt fylles, som smetter deg rett inn på lederlisten. Threes! er rett og slett et fantastisk morsomt mobilspill, og uten tvil det spillet jeg har spilt mest denne måneden, noe jeg mistenker at det gjør det også de neste månedene.

De to hovedrollefigurene.

Broken Sword – The Serpents Curse: Episode 1

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Revolution

Last ned Broken Sword: iOS. Pris: 35 kroner.

Det har blitt nevnt i denne artikkelserien tidligere, men det kan godt bli nevnt igjen. Eventyrspill, pek-og-klikk-spill om du vil, har virkelig funnet en plattform det trives på. Og berøringsskjermer fungerer utmerket til nettopp denne typen spill, kanskje mer enn veldig mange andre sjangere.

Broken Sword er en velkjent spillserie for mange, og med en suksessfull Kickstarter-kampanje kunne fans glede seg over nye spill i serien. The Serpents Curse er delt i to deler, og selv om bare en av de er tilgjengelig per idag fortjener det absolutt en plass blant månedens utvalgte. Atter en gang møter vi de velkjente figurene George Stobbart og Nico Collard, kjent fra tidligere Broken Sword-spill. De havner inn i en ny smørje av intriger og mord, og følger historien uansett hvor den tar de.

The Serpents Curse er et godt eventyrspill, med gode og logiske gåter som må løses underveis. Den visuelle stilen i spillet er flott, helt i tråd med serien, og stemmeskuespill og historie er akkurat så bra som man hadde håpet. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente på den neste delen i serien.

Mange kort å samle inn.

Card City Nights

Sjanger: Taktisk
System: Android
Utvikler: Ludosity

Last ned Card City Nights: Android. Pris: 12 kroner.

Kortsamlerspill er ikke noe jeg har drevet altfor mye med i de mange årene jeg har spilt spill. Det var en kompis som drev mye med Magic i mine skoledager. Jeg spilte det sammen med ham innimellom, men ble aldri helt hektet.

I den siste tiden kan det virke som om denne typen spill virkelig har fått en oppsving på PC og mobil. Jeg vet ikke om det er en effekt av at velkjente Blizzard har laget Hearthstone, eller om det er en trend som startet før det spillet ble lansert. Uansett har det kommet en del spill i denne sjangeren i det siste, og Card City Nights er et av de som har greid å få meg hektet.

Spillet er satt til samme univers som Ittle Dew, et spill jeg skrev om for noen måneder siden. Denne gangen skal du imidlertid samle kort, lage din egen samling og kortstokk og måle styrke mot en rekke ulike figurer i spillet. Du jobber deg vei mot en type sjefs kamp, og når du vinner den åpnes det neste område du må kjempe deg igjennom.

Kortspillet går ut på å plassere tre typer kort ut på hvert sitt spillerbrett. Angrepskort, forsvarskort og nøytrale kort. Alle har piler i en eller flere retninger. Ved å koble sammen tre kort med disse pilene kan du enten angripe, eller få mere forsvar.

Det er mange kort å samle, det er ingen mikrotransaksjoner i spillet og det er utfordrende nok. Etterhvert er det kanskje litt vel ensporet med tanke på hvilke kort som fungerer og hvilke som ikke gjør det, men det er underholdende, og har sjarm i bøttevis.

Kryp deg framover, et steg av gangen.

Coldfire Keep

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Crescent Moon Games

Last ned Coldfire Keep: iOS. Pris: 35 kroner.

Coldfire Keep er et spennende, intenst og vanskelig førstepersons rollespill i samme stil som for eksempel Legend of Grimrock. Her er ingen åpne landskap å utforske for deg og din bande. Det er trange ganger, fylt med feller og skumle fiender som står på menyen.

Det er til tider frustrerende vanskelig og lite tilgivende, med en desto bedre mestringsfølelse når du endelig kommer deg videre til neste nivå. Spillet går ut på å utforske ulike steder, og du gjør det ved å flytte deg ett steg av gangen. Sveip opp for å flytte deg et steg fram, sveip til siden for å snu deg den veien, sveip med to fingre for å ta et steg til siden. Kontrollene er greie å lære seg, og etter kort tids spilling sitter de i fingrene.

Du møter på fiender, og i starten kan selv den mest ynkelige skapning være farlig. Utover i spillet øker dine fienders styrke sammen med deg, og kampsystemet gjør at du virkelig må være med hele veien. Det er litt i samme stil som de aktive kampene fra noen Final Fantasy-spill, der angrep lades opp før du får gjort de. Du har en hel del ulike ting du kan gjøre i kamper, og alt må nøye overveies slik at ikke du eller noen i gruppa dør.

Coldfire Keep har en ganske bratt læringskurve, men hvis du gir det litt tid så vil du oppdage et meget godt rollespill av den gode, gamle skolen.

1: Ny side
2: Neste side

Siste fra forsiden