Feature

Når selve kjøreturen er viktigst

Bilspillene som gir deg landeveien som lekeplass

Fra Test Drive til The Crew – vi ser på bilspill som ikke er satt til avgrensede baner.

SCS Software
1: Startet med et arkadespill fra Atari
2: Need for Speed dukker opp
3: Test Drive gjør comeback

Buss og lastebil

Samtidig ble en annen type bilspill stadig mer populær, nemlig spill der vi fikk sette oss bak rattet på trailere og busser. Fra Japan kom et spill ved navn Tokyo Bus Ennai, som lot oss kjøre turistbus i Japans hovedstad, og fra Russland fikk vi Hard Truck-serien. Den mest kjente representanten for sistnevnte serie er King of the Road, som leverte et stort og åpent landskap å kjøre i. Selv om det hadde en primitiv presentasjon sammenlignet med samtidige spill var det preget av autentiske detaljer og leverte faktisk en skikkelig autentisk landeveisstemning – spesielt når natten falt på og det begynte å regne.

King of the Road.

King of the Road var dessuten et skikkelig racingspill. Det høres kanskje rart ut, men når du tok et oppdrag i spillet havnet du i umiddelbar konkurranse med en gjeng andre biler, og da kunne det ikke nytte å følge fartsgrensene. Du måtte kjøre som et svin, finne snarveier som kunne gå gjennom alt fra mørke skoger til forlatte gruver, og generelt gjøre alt det som er moro å gjøre i et bilspill. Det står i skarp kontrast til de tidlige lastebilspillene til nåtidens markedsleder i denne nisjen, nemlig tsjekkiske SCS Software.

De startet nemlig med en serie spill som rett og slett var ganske kjedelige. Det første Euro Truck Simulator-spillet er et eneste stort gjesp, og det samme er Bus Driver. Men med Euro Truck Simulator 2, som kom i 2012, traff de blink. Det er et langt mer lovlydig spill enn King of the Road i sin tid var, men det skilter med en kjøremodell som faktisk byr på litt moro og omgivelser som faktisk er interessante å kjøre gjennom.

Euro Truck Simulator 2.

Men viktigst av alt: Ingen andre spill klarer å emulere følelsen av å befinne seg på landeveien like godt som Euro Truck Simulator 2. Det gjenskaper perfekt opplevelsen av å spise opp mil etter mil på veien. Å for eksempel følge baklyktene til bilen foran midt på natten, mens du lytter til nettradio eller podkast, oppleves avslappende og nesten terapeutisk. På et merkelig vis er det faktisk disse spillene som har vedlikeholdt arven fra Test Drive best, og der lastebilspill for noen år siden ble sett på som en underlig nisje av de fleste, er Euro Truck Simulator 2 nå et av de mest populære spillene på Steam.

En rask titt på Steams statistikkside røper at Euro Truck Simulator 2 i skrivende stund er det mest spilte bilspillet på tjenesten, og det er uten at det har kommet noe interessant eller nytt til spillet som skulle tilsi økt popularitet akkurat nå. Men SCS Software har vært usedvanlig flinke til å følge opp spillet i etterkant av lanseringen, og dagens versjon har mange store forbedringer i forhold til lanseringsversjonen. Blant annet oppfører medtrafikantene seg mye mer realistisk enn før – veldig viktig for innlevelsen.

Euro Truck Simulator 2 utbedres stadig. Her er et (litt mystisk) bilde fra den kommende, nordiske ekspansjonen.

Test Drive kommer tilbake

Fra lastebilspillene går vi tilbake til «småbilene». På totusentallet fikk vi sporadiske utgivelser som World Racing, samtidig som serier som Need for Speed-serien av og til vinglet innom landeveien. I den senere tiden har det også kommet mer eller mindre håpløse «simulatorer», som av en eller annen grunn er superpopulære i Tyskland. Den eneste av disse som ser ut til å ha noe for seg er russiskproduserte City Car Driving – som på tross av navnet også inneholder både motorveier og landeveier.

City Car Driving.

Test Drive-serien har rotet mye frem og tilbake siden Test Drive 3, men i 2006 kom et virkelig forsøk på å gjenskape magien i originalspillene. Det var Test Drive Unlimited, utviklet av det franske studioet Eden Games – som i sin tid sto bak Need for Speed: Porsche 2000. Spillet var svært ambisiøst, og slapp spillerne løs på en virtuell versjon av øya Oahu i Hawaii. Du starter med noen penger i banken, som du kan bruke på din første bil. Så tjener du flere penger ved å kappkjøre. Spillet har hele 125 modeller å velge mellom, inkludert flere motorsykler.

Test Drive Unlimited imponerte med sine store og åpne landskap, og det var også et av de første bilspillene som satset på flerspiller. Når du var logget inn på spillets hovedserver kunne du møte andre spillere og utfordre dem dynamisk i selve spillet. Det var ingen begrensninger på hvor man kunne kappkjøre heller – alle veiene i spillets enorme landskap var potensielle arenaer for fartsfylt og ulovlig moro. Men Test Drive Unlimited slet litt med kjøremodellen. Det var rett og slett ikke like moro å kjøre bil i dette spillet som i mange av de beste konkurrentene. Oppfølgeren, som kom i 2011, tok konseptet enda et hakk videre – men hadde mange tekniske problemer, og var kanskje litt for opptatt av solbriller og klær, i stedet for biler.

Test Drive Unlimited.

En annen rimelig fersk konkurrent i sjangeren kommer fra Microsoft. Mange populære bilspill bruker landeveien som arena for fartsgalskapen sin, men de fleste av dem finner sted i lukkede miljøer uten annen trafikk enn konkurrentene. Forza Horizon-spillene, som har vokst ut fra bilsimulatoren Forza Motorsport, er et unntak her. De byr på mer arkadepreget moro og fargerike, detaljerte miljøer – samtidig som de forsøker å holde på litt av det autentiske fra moderserien. Disse spillene er nok også inspirert av Test Drive Unlimited, med åpne miljøer og rike flerspillermuligheter.

Det ferskeste spillet i dagens artikkel kommer blant annet fra en gjeng veteraner fra den nå nedlagte Test Drive Unlimited-utvikleren Eden Games, og er Ubisofts nylanserte storsatsning The Crew. Dette spillet forsøker å gjenskape hele USA – riktignok i betraktelig krympet form – og slipper spillerne løs både på og utenfor veien. The Crew må være et av tidenes mest ambisiøse bilspill, med sine enorme og detaljerte miljøer og store frihet. Det har imidlertid et enda større fokus på flerspiller enn sine eldre forfedre, så det trafikale bildet får neppe det autentiske preget fra Euro Truck Simulator 2. Gamere flest er tross alt ikke glad i virtuelle trafikkregler.

Hva Gamer.no mener om The Crew kan du uansett lese i anmeldelsen vår.

Sjekk også disse artiklene om utviklingen av førsteperson skytespill og fotballspill:

1: Startet med et arkadespill fra Atari
2: Need for Speed dukker opp
3: Test Drive gjør comeback

Siste fra forsiden