Feature

Nyhetsåret 2010: juli – desember

Her er andre del av vår gjennomgang av fjorårets største nyhetsbegivenheter.

1: Side 1
2: Side 2

Oktober

Høstmåneden oktober startet med en god nyhet for Electronic Arts, som hadde vunnet i retten i en strid med trademark-trollet Tim Langdell. Han hadde brukt de siste ti årene på å saksøke alle som brukte ordet «edge» uten hans samtykke, men det å ta opp kampen med mektige EA var kanskje ikke det lureste han hadde gjort. EA måtte imidlertid se seg slått i en annen sammenheng; selskapet bak Facebook-suksessen Farmville var nemlig mer verdt enn dem.

Når sprekker boblen?

Valve kunngjorde sitt hemmelige prosjekt, som naturligvis viste seg å være Dota 2. Dette syntes Blizzard var litt rart, med tanke på at Dota-konseptet stammet fra deres Warcraft 3, så de kunngjorde like godt at de også hadde et Dota-spill på gang, i form av en modifikasjon for Starcraft 2. Den største nyheten fra Blizzard-kanten var imidlertid at World of Warcraft: Cataclysm fikk en lanseringsdato. Og hvis du trodde Cataclysm var siste utvidelse for det aldrende MMO-spillet tok du feil, for Blizzard bekreftet at de allerede var i gang med neste pakke. Men Blizzard fikk ikke bare positiv oppmerksomhet; da de valgte å stenge Battle.net-kontoene en gjeng spillere for å ha jukset i enspillerkampanjen Starcraft 2 ble det protester.

Protester ble det også her hjemme, ettersom regjeringen fortalte at de nok en gang planla å følge i EUs fotspor, ved å innføre moms på digital distribusjon fra sommeren 2011 av. Vil dette føre til dyrere spill på nettet? Vi får se.

Microsoft lanserte Kinect i oktober, sammen med en haug av spill – primært tiltenkt massemarkedet. På PC bestemte de seg endelig for å prøve å ta opp kampen med Steam, men er det for sent? Steam-eier Valve kunne forøvrig meddele at en gruppe heldige hattemakere hadde tjent gode penger på Team Fortress 2, takket være folks irrasjonelle trang til å kjøpe ubrukelige gjenstander til figurene sine.

Kan denne snu Nintendos lykke?

Nintendo kunne ikke skilte med slik profitt. De hadde nemlig tapt penger, for første gang på svært lenge. Forhåpentligvis for deres del vil vårlanseringen av 3DS, som forøvrig får høyere pris takket være den gode mottakelsen den har fått, hjelpe på pengepungen. Musikkspillmarkedet slet også i motvind, og vi spekulerte i om lave salgstall for det nyeste Guitar Hero-serien kunne være seriens dødsstøt.

Andre nyheter inkluderte en ny spillmaskin fra Panasonic, og nye rykter om Uncharted 3 (som visstnok skulle få undertittelen World of Deceit). Ellers kan du jo gjette hvilket spill som nok en gang ble utsatt – jepp, Gran Turismo 5.

November

Den største spillutgivelsen i november het sannsynligvis Call of Duty: Black Ops, men ikke alle var like fornøyd med spillet. I Cuba mislikte man naturlig nok at et av oppdragene inneholdt et forsøk på å drepe president Fidel Castro. Dette hindret ikke spillkjøperne i å gå mann av huse for spillet, og ikke overraskende kom det frem at Activision har planer om et nytt Call of Duty-spill til neste år også. Men vil det virkelig foregå i verdensrommet?

I musikkspillsjangeren så situasjonen mørkere ut enn på lenge. Viacom fortalte at de ville selge unna Rock Band-utvikler Harmonix, mens Activision la ned et av studioene bak Guitar Hero-spillene. Og som om dette ikke var nok ble de på nytt saksøkt av en artist avbildet i spillet deres. Denne gangen var det Axl Rose som klikket i vinkel og ville ha penger.

Kan Microsoft og Project Gotham-skaperne finne veien sammen igjen?

Activision fortalte også at de vurderte å stenge Project Gotham-skaper Bizarre Creations, etter at James Bond-spillet deres fikk en heller laber mottakelse. Men det tradisjonsrike studioet hadde et lite håp, ettersom Microsoft ønsket å fortsette den populære bilspillserien. Kanskje ville de kjøpe Bizarre fra Activision? Apropos bilspill: Ventingen på Gran Turismo 5 var endelig over, og spillet fikk sin etterlengtede lansering. Utviklerne er i gang med Gran Turismo 6 allerede, og hvis vi er heldige kommer det før 2020.

November var også en god ryktemåned. Vi hørte at Square Enix snart ville avsløre sitt nye Tomb Raider-spill, spekulerte oss helseløse om hva Bioware holdt på med, hørte om en stor og trolig Uncharted-formet PS3-avsløring i desember, og fikk nyss om at Prototype 2 kanskje var på vei. I tillegg hadde en dansk journalist overhørt snakk om Elder Scrolls V – som visstnok skulle omhandle en «dragon lord». Men Bethesda holdt seg stille som graven.

EA brukte måneden på å avsløre et nytt og gratis Battlefield-spill, og å fortelle at de nok en gang skulle droppe filmspill. Det viste seg også at det uheldige MMO-spillet APB var reddet, og ville relanseres i forbedret utgave, i løpet av 2011.

Uncharted 3. Ikke tidenes største overraskelse.

Desember

Årets siste måned er vanligvis en av de treigeste hva spillnyheter angår. Dette året artet det seg imidlertid annerledes, mye takket være Spike's Video Game Awards – et TV-sendt arrangement hvor årets beste spill skulle kåres. En rekke utgivere valgte nemlig å bruke dette programmet som arena for deres spillkunngjøringer, og vi fikk noen virkelige godsaker. Som forventet ble både Mass Effect 3 og Prototype 2 bekreftet, og Microsoft kunngjorde Forza Motorsport 4. Den største overraskelsen kom fra Bethesda, som annonserte The Elder Scrolls V: Skyrim – og dermed bekreftet ryktene fra forrige måned.

Men vi fikk også noen andre store kunngjøringer i løpet av måneden. Ryktene om Uncharted 3 viste seg ikke overraskende å stemme, selv om den virkelige undertittelen ikke var World of Deceit, men Drake's Deception. Og som forventet var Lara Croft tilbake, i et spill som rett og slett bare heter Tomb Raider. Her får vi stifte bekjentskap med en mye yngre Lara Croft, som ikke lenger skal være noe «sexsymbol». Dette var også måneden der filmregissør Guillermo Del Toros grøsserspillprosjekt ble avduket, uten at vi fikk så veldig mye konkret informasjon.

Etter dette begynte julefreden gradvis å senke seg over spillindustrien. Electronic Arts-topp Frank Gibeau skapte riktignok noen overskrifter da han sa at rene enspillertitler var en saga blott, mens 1C-topp Darryl Still startet diskusjon ved å hevde at de fysiske spillbutikkene hadde seg selv å takke for at PC-markedet i stor grad har gått over til digital distribusjon. Ellers fant vi ut at PlayStation 3 var den konsollen som ble brukt mest til andre aktiviteter enn spilling, og at Apple ville gjenta Blizzards Real ID-tabbe med sitt Game Center. Desembers minst overraskende nyhet var naturligvis at pornoindustrien ville lage uoffisielle Kinect-spill.

Les også:

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden