Feature

Skal du på The Gathering?

Spillanbefalinger til deg som skal på LAN i påsken

Uansett om du vil samarbeide, slåss eller holde deg våken – her er et utvalg spill.

OBS: Dette er en republisering som vi gjør nå som The Gathering er igang.

Vinterferieuka og påsken er høysesong for LAN her i Norge. I siste halvdel av februar braker det løs over hele Norge; Nemean samler trøndelags dataungdom i Kyrksæterøra, The Convention huser midt-Norges vestkystpublikum i Kristiansund, HadeLAN vil satse stort her på østlandet, mens AgderLAN kanskje passer bedre for miljøet på sørlandet.

Påsken byr på sin side på The Gathering i Hamar, og selvfølgelig er det sikkert flere vennegjenger som drar med seg maskinen og rigger opp hos vennen med den feteste nettkoblinga også.

I den anledning vil vi trekke frem noen spill som egner seg ypperlig i en LAN-setting av forskjellige typer – spill der det å samarbeide er et nøkkelaspekt, konkurransespill der du kan labbe over til kompisen og «tilfeldigvis» snuble i strømledningen når det går dårlig for deg, eller spill som kan holde deg med selskap etter at du har OD-a på Red Bull og resten av gjengen sover.

Vi har bevist valgt å ikke plukke ut åpenbare LAN-spill som League of Legends, Dota 2, Heroes of Newerth, Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield 4 og andre svært populære spill, men vil heller trekke frem noen godbiter som dere kanskje ikke først tenker på når dere pakker PC-en. Og, dersom du ikke har prøvd noen av de vi nevnte over har du masse snadder å plukke av der også.

Når dere bare vil kverke hverandre

Age of Empires II: HD Edition

Age of Empires II: HD Edition.
Microsoft

Selv 16 år etter spillet først dukket opp, er Age of Empires II et glimrende spill å trekke frem på LAN – selv om man må ha nett om man går for den nye HD-utgaven. Sanntidsstrategi har alltid vært litt tricky, ettersom ferdighetsnivået gjerne veksler mye mellom spillerne. Når åtte stykker samles for et durabelig slag i Age of Empires II viskes ikke dette ut, men det hele blir mer kaotisk.

Erfaringsmessig kan det også være kult å variere spillinga litt med en tidsbestemt ikke-angrepspakt, om ferdighetsnivået er så som så. Da kan man bygge seg opp store armeer på for eksempel en time, før kaoset braker løs. Hen hey, litt av det som fungerer med Age of Empires II i en LAN-setting er at man kan spille det akkurat som man selv ønsker.

Les anmeldelsen av Age of Empires II: HD Edition »

Rocket League

Rocket League.
Psyonix

Rocket League har ikke runda et år ennå, men det er likevel et spill vi tipper vil dukke opp mye på LAN i tiden fremover. Den snedige blandingen av fotball og radiostyrte biler er et spill som det er lett nok å plukke opp, men der man har store muligheter til å opparbeide seg ferdigheter langt forbi røkla.

Les også
Anmeldelse:

Det lagbaserte spillet er glimrende for hardbarkede konkurranser lokalt, og et godt koordinert lag vil lett kunne få store fordeler. Å sitte sammen med laget gir selvfølgelig det hele en ekstra dimensjon også, og det er lettere å leve seg inn i det hele. En håndkontroller føles forresten bedre enn mus og tastatur her, så pakk en PlayStation 4-kontroller i baggen deg om du har en liggende.

Les anmeldelsen av Rocket League »

Soldat

Soldat.
Michal Marcinkowski

Soldat har vært en traver på LAN lenge. Det tilsynelatende enkle spillet ble sluppet allerede i 2002, men har siden den gang fått jevnlige oppdateringer. At spillet kostet nada hjalp sikkert på i tiden før markedet ble oversvømt av gratisspill, og at hele 32 spillere kan bli med på kaoset samtidig gjør selvfølgelig også sitt for å sementere Soldat som en klassiker når man drasser maskina med seg utenfor huset.

Det hele spilles som et todimensjonalt skytespill. Alle spillerne styrer én soldat hver, og skal prøve å felle fiendelaget i typiske spillmodi som «team deathmatch», «capture the flag» og «free for all». Alle har «jet pack»-sko og kan dermed være svært mobile på de todimensjonale kartene. Det er også et godt utvalg av våpen å velge mellom som passer til forskjellige situasjoner.

Soldat er for øvrig også et av de få spillene som fremdeles har faktisk LAN-støtte. Skulle arrangørene slite med å komme seg på Internett i de første timene av LAN-et, kan man dermed fyre opp Soldat og spille via kablet nett eller et annet knutepunkt mens man venter på at alt skal være på stell.

Les mer om Soldat »

Gang Beasts

Gang Beasts-trailer. (Video: Double Fine)

Denne snedige rakkeren krever at alle fire spillerne sitter på samme maskin ettersom det for øyeblikket kun er lokal spilling, og er dermed litt upraktisk i trange lokaler. Det er også et spill som absolutt gjør seg best med en kontroller, så rask med deg det du har hjemmefra. På tross av det kronglete oppsettet er det få spill kan by på arenaslåssing som Gang Beasts.

Hver spiller styrer en slapp gummifigur og skal prøve å kaste de andre spillerne utenfor spillområdet. Spillet har forskjellige brett som byr på helt forskjellige muligheter for å kvitte seg med motstandere: et roterende pariserhjul med forskjellige vogner, en undergrunns t-bane der vogner regelmessig kjører forbi og kamper på toppen av to lastebiler er bare noen av brettene her.

De klønete kontrollene gjør egentlig bare det hele mer hysterisk, med et slags westling-kaos mellom gelatinfigurer. Bare pass på at dere ikke irriterer de andre på LAN-et når dere roper ut i fortvilelse eller glede over de helsprø situasjonene dere kommer i.

Les mer om Gang Beasts »

Når dere vil samarbeide

Diablo III: Reaper of Souls

Diablo III.
Blizzard

Da Diablo III først kom ut var responsens svært blandet. Mens enkelte synes spillet leverte godt, kritiserte andre spillet for å ikke by på den samme langsiktige opplevelsen som Diablo II – av flere grunner.

Fire år, en utvidelse og et auksjonshus mindre er spillet betydelig mer optimalisert for den typen lagbasert grinding som mange savnet. Her spiller man med mus og tastatur, og klikker seg gjennom monsterkamper og grotter på jakt etter stadig bedre «loot» og ferdighetsnivå. Opp til fire stykker kan gå gjennom spillets historie sammen, og spillet justerer vanskelighet og gjenstandene som man kan få basert på hvor mange som er med.

Dersom du var en av dem som sto over Diablo III i første omgang, kan det være verdt å ta en ny titt på spillet nå i LAN-sesongen. Huk tak i noen venner, og bryn dere på spillet sammen.

Les anmeldelsen av Diablo III: Reaper of Souls »

Sven Co-op

Sven Co-op-trailer.

Half-Life var alltid et spill som spilte mye på det å være alene mot fiendesoldater og romvesen, men flerspillervarianten Sven Co-op makter likevel å by på en svært interessant modifikasjon som går mot dette prinsippet. Nå skal du og opp til fire venner samarbeide dere gjennom Black Mesa-bygget – nå med fiendekamper og områder som er modifisert for å passe flere spillere.

Det hele er også gratis, så ingen av dere trenger å ha Half-Life for å komme igang. Teamet bak spillet har brukt årene på å sikre at spillet er godt tilpasset flere enn én spiller, blant annet ved å skru opp vanskelighetsgraden. Flere fiender og våpen slenges inn sammen med noen nye gåter som må løses.

Les mer om Sven Co-op »

Divinity: Original Sin

Divinity: Original Sin.
Larian Studios

Tro det eller ei, men Divinity: Original Sin er faktisk konstruert rundt det å samarbeide. Du kan overlate kontrollen av spillet til en venn, som så kan ta over deler av figurgruppen og reise på rollespilleventyr. Det interessante er at man ikke trenger å holde seg i nærheten av hverandre – kompisen din kan labbe ut på egne eventyr mens du slåss mot fiender et helt annet sted i verden.

Dialogsystemet legger også opp til at man skal kunne samarbeide. Begge spillerne får si sitt om hvordan problemer som oppstår bør løses, og er man uenige løses tvisten med en enkel runde med stein, saks og papir. Eller så kan man overlate valget til rollespillstatistikkene, slik at den med høyeste tall i de mest relevante kategoriene blir den som får bestemme.

Divinity: Original Sin er glimrende avkobling fra de mer frenetiske LAN-opplevelsene man gjerne har, og det kan være godt å slappe av i et rollespill med en venn.

Les anmeldelsen av Divinity: Original Sin »

Rayman Legends

Rayman Legends-trailer. (Video: Ubisoft)

Rayman Legends er nok et spill som uheldigvis ikke har noen form for nettbasert flerspiller, og man må derfor samle gjengen rundt én maskin igjen. Antageligvis hadde det vært litt slitsomt med potensiell lagg uansett – dette er et beinhardt plattformspill som krever full oppmerksomhet, presise hopp og en timing langt utenom det vanlige.

Dersom du har prøvd deg på New Super Mario Bros.-spillene på Wii og Wii U aner du sikkert hva slags kaos du kan vente deg her. Når fire spillere skal komme seg frem sammen, kan det bli litt dasking og internkonkurranser. Det å komme seg gjennom de vriene plattformbrettene krever en del koordinering og samarbeid – lykke til!

Les anmeldelsen av Rayman Legends »

Når resten av gjengen sover

Sid Meier's Civilization V

Sid Meier's Civilization V.
Firaxis

Det er få andre spill som har fått klisjeene «bare en runde til» eller «plutselig hadde jeg spilt hele natta» klistret på seg. Civilization-serien er kjent for nettopp slike spillopplevelser, og hvilket spill egner det seg da bedre å fyre opp når alle andre rundt deg har køyet?

Civilization V er et glimrende turbasert strategispill som der du får følge en gruppe krigere og nybyggere på ferden gjennom en uutforsket verden. Etter hvert bygger du byer, utvikler sivilisasjonen din, får tilgang på en rekke ressurser og gjør alt mulig som du forventer når du skal lede en sivilisasjon gjennom flere tidsaldre.

Les anmeldelsen av Civilization V »

Darkest Dungeon

Darkest Dungeon.
Red Hook Studios

Om det ikke er dunkelt nok rundt deg allerede i timene etter midnatt, kan du bryne deg på Darkest Dungeon. Her skal du lede en gruppe monsterjegere gjennom grotter som befinner seg under familens herskapsbolig – med grusomme utfall.

I utgangspunktet er de fire heltene du har valgt til eventyret godt rustet til farene. Men etter hvert som flere og flere grusomme monstre fra uante dimensjoner kaster seg på følget, eller når du snubler i feller, eller når det blir mørkt fordi du er tom for fakler – da skal det ikke mye til før gjengen din begynner å slite kraftig med den mentale helsen. Heldigvis kan du avslutte eventyret om det blir for hardt, men du mister selvfølgelig alt av ressurser og penger du har lagt inn i forberedelsene.

Darkest Dungeon er et glimrende alene-spill der du fort blir oppslukt i å prøve å komme deg gjenom de vanskelige grottene og bygge opp et persongalleri som kan jobbe godt sammen.

Les mer om Darkest Dungeon »

FTL: Faster Than Light

FTL – Faster Than Light.
Subset Games

I FTL: Faster Than Light leder du et mannskap på et romskip på en romferd fullstappet av av farer. En fiendtlig her ligger alltid i hælene dine, og du må hele tiden vurdere hva du bør fokusere på for å overleve. Skal du bruke tid på å lete etter nytt utstyr som kan hjelpe senere, eller kjøre på for å øke forspranget du har? Du må balansere dette.

Det å stadig få et bedre rustet skip, å utforske universet og klare å lure motstanderne er det som gjør opplevelsen så vanedannende. FTL vil by på spillrunder på alt fra 10 minutter til 4 timer, avhengig av hvor bra du gjør det, og passer derfor glimrende når du vil slippe unna de mer hektiske spillopplevelsene på LAN-et.

Les anmeldelsen av FTL: Faster than light »

The Witness

The Witness.
Thekla, Inc.

Nykomlingen The Witness er et spill vi ser for oss vil by på en helt særegen stemning når det er helt stille rundt det. Det kompliserte puzzle-spillet plasserer deg på en øy helt alene, og ber deg løse gåte etter gåte som bygger på det samme enkle prinsippet: å føre en linje på et panel gjennom riktige veier.

Det hele er faktisk mye mer interessant en det kanskje høres ut som. Gåtene blir stadig mer og mer kompliserte, men du føler deg alltid smart når du makter å forstå hva det er spillet ønsker av deg. Du får også mer innsyn i den mystiske øya, og hemmeligheten bak hvorfor du er der etter hvert som du kommer deg lenger og lenger.

Les anmeldelsen av The Witness »

Har du noen spill du vil anbefale til alle som skal på LAN? Sleng de ut i kommentarfeltet nedenfor!

Siste fra forsiden