Feature

Spillåret 2009 – våre favoritter

Hva var best og verst?

Disse spillene sto ut i fra mengden i året som gikk.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Alle som skriver for Gamer.no lever og ånder for spill, vi elsker rett og slett dette mediet. Hva er da mer passende enn at vi hyller de aller beste (og noen utskudd) én gang i året? Tradisjonen tro har samtlige skribenter sendt inn sine topplister i ni kategorier. Ved hjelp av et poengsystem har det igjen gitt en topp tre i alt fra beste enspilleropplevelse til beste historie.

Siden kåringen tar utgangspunkt i personlige lister er det slett ikke sikkert at spillene som har fått den beste karakteren som havner øverst, demokratiet er finurlig slik sett. Helt på tampen kan du også få med deg personlige topp fem-lister fra noen av våre skribenter, slik at du kan se hva hver enkelt har kost seg aller mest med det siste året.

Vi har skrevet denne saken sammen i håp om å gi dere en fin leseopplevelse – som kanskje er mer personlig enn systematisk og karakterorientert.

I år deler vi ut priser i følgende kategorier:

Etter denne hovedkåringen vil årets personlige lister bli presentert. Disse er minst like interessante å få med seg, og de understreker hvor ulike vi som jobber her faktisk er når det gjelder spillpreferanser.

Aller først starter vi imidlertid med prisen som henger aller høyest: «Beste enspilleropplevelse».

Beste enspilleropplevelse

  1. Dragon Age: Origins

    Utgitt på: Xbox 360, PlayStation 3 og PC

    Baldur's Gate og Baldur's Gate 2 er begge evige klassikere, signert canadiske BioWare. Rollespillmesterene har gitt oss en rekke storspill opp gjennom årene, slik som Mass Effect og Star Wars: Knights of the Old Republic i mer moderne tid. Siste skudd på stammen av dette forgylte treet er Dragon Age: Origins.

    Her er alt nytt, og lisensene er kastet ut av vinduet. Dermed får vi servert en helt fersk verden og en fantastisk historie, der man går til verket uten å vite en døyt om hva som ligger rundt neste sving. Ferelden er stort og vakkert, og man føler seg nesten beæret av å få muligheten til å bli landets aller største helt.

    Dragon Age: Origins er altoppslukende og involverende, dynamikken innad i gruppa er av toppkvalitet og dialogene er jevnt over gode. Gjenspillingsverdien holder også høy klasse, men det forhindrer ikke at vi klør etter den uunngåelige oppfølgeren.

  2. Batman: Arkham Asylum

    Utgitt på: Xbox 360, PlayStation 3 og PC

    Det som skjer etter mørkets frembrudd i dystre fengselsbygg er som regel ingen gledessak, men alle regler må ha et unntak. Batmans ferskeste sprell i digital form tok alle med storm da det ankom tidligere i år, og siden har alle de som utvikler lisensspill basert på kjente merkenavn fått merke hvordan det var å se Wirkola fyke ned unnarennet. I dette tilfellet tok han en liten salto på vei ned.

    Det er mye magisk med Arkham Asylum, men det som gjør seg mest bemerket er nok hvor glattpolert hele pakka er. Produksjonen er plettfri, stemmeskuespillet er meget mulig det beste vi har hørt i hele år, utseendemessig er det sjarmerende møkkete og kontrollsystemet sitter som støpt. Det er aldri trivelig å ferdes i Arkham Asylum, men du verden hvilken opplevelse du får.

    Dette spillet er et kremeksempel på at man ikke trenger å gjøre ting så himla komplisert, og vil nok i mange år stå som et referansepunkt for alle lisensbaserte TV-spill.

  3. Assassin's Creed 2

    Utgitt på: PC, Xbox 360 og PS3

    Med Assassin's Creed 2 har Ubisoft endelig utnyttet det enorme potensialet i konseptet som snikmorder i fortidens storbyer. De repeterende og etterhvert ensformige sekvensene med oppgaver fra det første spillet er erstattet med en mye mer dynamisk oppgavestruktur knyttet direkte til historien som fortelles. Resultatet er et stort spill som aldri slutter å underholde.

    Assassin's Creed 2 er vakkert, med fabelaktige gjengivelser av renessansens Firenza, Venezia og San Gimignano. Det er lite som slår følelsen av å sitte på toppen av byens høyeste tårn mens du speider etter konspiratøren du skal ta av dage. Valgmulighetene for hvordan du skal utføre drapet er imponerende mange. Skal du snike deg inn mens du gjemmer deg i folkemengden eller skal du storme inn med sverdet hevet over hodet klar til hugg?

    Når du i tillegg dras inn i en mektig historie med konspirasjoner, svik og overraskelser, fortalt gjennom godt stemmeskuespill og et bredt persongalleri er det bare å gi seg over. Assassin's Creed 2 er et imponerende stykke håndtverk som har alt en stor spillopplevelse skal inneholde.

Beste konkurranseopplevelse

  1. FIFA 10

    Aktuelle versjoner: Xbox 360 og PS3

    Som i fjor er det verdens vakreste idrett som går til topps i denne kategorien. Det er nemlig lite som slår den følelsen det er å vinne ufortjent 1-0 etter en scoring på overtid, eller å knuse en kompis som har skrytt av egne ferdigheter i lang tid. FIFA 10 forbedrer det meste fra fjorårsutgaven og gir nærmest en total fotballopplevelse.

    Det er nok sofaspillingen som er den aller beste, der man kan fordele fire spillere på to lag og bare peise på. Alternativt kan man lage egne turneringer der det kan avgjøres en gang for alle hvem som er den aller beste FIFA-spilleren. I tillegg kan man selvsagt kose seg med å knuse kjente og ukjente over nett, og hvis man unngår rabiate fjortisser som bare kjefter og smeller er det svært fornøyelig å kvesse konkurranseinstinktet på Xbox Live eller PSN.

  2. Call of Duty: Modern Warfare 2

    Utgitt på: PC, Xbox 360 og PS3

    Et hissig kappløp om tid fra gjemmested til gjemmested. Fottrinnene til fiendtlige soldater knirker rundt deg på alle sider, og ovenfra drysser et AC-130-bombefly et dusin gavepakker ned til alle som måtte være dumme nok til å ferdes utenfor skjul. Gang på gang forsøker du å lirke deg ut for å vippe frem Stinger-våpenet og skyte ned det hersens flyet, som skyter ut avledningsbluss side om side med 105-millimeters kraftsalver i ditt område. Dette er ikke noe særlig kul situasjon, men det skal ikke så mye til for å snu den.

    Plutselig er du heldig med et par raketter, senker flyet og drar på et adrenalin- og hevndynket drapstokt. Fiende etter fiende faller uten at du får en skramme, og plutselig er du den sadistiske fanden i lufta. Lite er så tilfredsstillende som å endelig få overtaket etter lang tids kniving, og jaggu føles det godt å spre kuler over slagmarken samtidig som du smiler fra øre til øre. Flerspillerdelen i Modern Warfare 2 handler i stor grad om disse øyeblikkene, og få om noen skytespill kan tilby den samme opplevelsen.

  3. Forza Motorsport 3

    Utgitt på: Xbox 360

    Å sitte jodlende på Xbox Live med syv andre mennesker er en gledessak i seg selv. Å gjøre det som sjåføren av en Bugatti Veyron der du gir kompisen din et frekt dytt i stumpen er uvurderlig. Dette spillet bringer frem djevelen i enhver, for her skal rundetider knuses og svinger kuttes – koste hva det koste vil.

    Både å kjøre mot en kompis lokalt og å konkurrere mot fremmede over nettet i Forza 3 er en fantastisk opplevelse, men det er når man samler hele vennegjengen i et digert løp med egenfiksede biler at spillet virkelig kommer til rette. Skulle du mot formodning sette en ny banerekord så vet du at kompisen din kommer til å sitte døgnvill helt til han i verste fall tangerer den, og da er det igjen på tide å ta på seg kjørehanskene og fyke gjennom korketrekkeren på Laguna Seca.

    Dette spillet ligger i det absolutte toppsjiktet hva bilsimulatorer angår, og det som er et grunnleggende fantastisk spill blir ti ganger bedre i kombinasjon med Xbox Lives sømløse party-system og selskap av noen som er minst like hissige på gassen som en selv.

Beste samarbeidsopplevelse

  1. Borderlands

    Utgitt på: PC, Xbox 360 og PS3

    Fire trauste leiesoldater, lykkejegere og nolduser på oppdrag sammen, alle med ulike spesialiteter. En spesialiserer seg på å kanalisere sinnet sitt til å bli et mannevondt beist med bare nevene, en annen trives best med å plante bly i panna til andre skapninger på lang avstand. De har alle to ting til felles. Den ene er at de hater den lokale plante- og dyrefloraen på Pandora. Den andre er at de er nære venner fra det virkelige liv som har adoptert en avatar for å sparke alvorlige mengder rumpe.

    Borderlands er som få andre spill, og det fantastiske samarbeidsfokuset i spillet er som en hybrid av Diablo 2 og Left 4 Dead med blodtørsten til Serious Sam. Alt skal pløyes ned så kjapt som mulig, mål skal fullføres og krigshistorier skal deles. Lite slår opplevelsen av å sitte sammen med tre gode venner over stemmechat i dette spillet og sammen dele ståpelsen av å være en ustoppelig maskin, og den vennskapelige moroa det bunner ut i går det mange år mellom hver gang man opplever.

  2. Left 4 Dead 2

    Utgitt på: PC og Xbox 360

    Vi kan krangle i det vide og det brede om Valve treffer spikeren på hodet når de kaller fiendene i Left 4 Dead 2 for zombier. Det vi kan være enige om at det første spillet var en svært gledelig overraskelse da det kom i 2008. Allerede i år kom oppfølgeren, og selv om enkelte har kritisert Left 4 Dead 2 for å komme for tidlig er kvaliteten udiskutabel.

    Den gangen møter vi fire nye overlevende som kjemper for livet i det sørlige USA. Settingen er unik og innbydende, men du får ikke veldig mye tid til å kikke på omgivelsene. Som i det første spillet er fienden frenetisk og rask, akkurat som i for eksempel filmen 28 Days Later. Her må man holde tunga rett i munnen for å overleve når bølgene av infiserte angriper.

    Du kan selvsagt spille Left 4 Dead 2 alene, men det er som et samarbeidsprosjekt dette spillet virkelig står ut fra mengden. Hver overlevende må tilegne seg sin rolle og kommunikasjon er alfa og omega for å kunne klare brasene i de ulike modusene. Ai, så herlig det er å kjempe for livet.

  3. Call of Duty: Modern Warfare 2

    Utgitt på: PC, Xbox 360 og PS3

    Har du ikke ropt på kompisen din om at juggernauten kommer, ytret saftige ramaskrik fordi han tok dere på senga eller kjent den befriende følelsen av en svett high five fordi dere endelig greide å knerte kevlarbollen, så har du gått glipp av en av 2009s største spillopplevelser. Og dette er bare noen av mange eksempler på den herlige intensiteten som preger flerspillerdelen i dette spillet. Det beste av alt er at det hele er delt inn i passende munnfuller, slik at du kan ta deg en økt uten forpliktelser når det måtte passe.

    Enten du sitter side om side med en trofast våpendrager og kløyver terrorister i Spec Ops eller tar en heftig økt Ground War på nettet med mennesker fra verden over er det vanskelig å ikke la seg begeistre av hvordan Modern Warfare 2 tvinger frem spesialsoldaten i deg. Her skal taktikker terpes, skaller penetreres og banneord utveksles. Og det er kombinasjonen av disse elementene som gjør dette spillet til en av 2009s absolutt beste samarbeidsopplevelser.

Verste spill

  1. Terminator Salvation

    Utgitt på: PC, Xbox 360 og PS3

    Det er en velkjent frase, en klisje. Spill som baserer seg på filmer er møkk. Enkelte ganger dukker det opp unntak som bekrefter den regelen, skytespillet Terminator Salvation er ikke et slikt unntak. Den svenske utvikleren Grin er nå lagt ned, og skal vi dømme ut i fra kvaliteten på dette spillet er det kanskje like greit.

    Salvation fremstår som et makkverk av et hastverksarbeid med lettvinte løsninger og store begrensninger i spillbarheten. Feilene florerer, ja det blir nesten tragikomisk der du farter gjennom en lite innbydende verden. Historien glimrer mer eller mindre med sitt fravær i denne tarvelige og bleke kopien av Gears of War.

    Nå du får servert spill som feiler omtrent på alle punkt begynner man å lure på hva slags medie dette faktisk er. For det er ingen tvil om at dette spillet er limt sammen med gammel tyggis bare fordi man vil tjene penger på lisensen. Skammelig og skandaløst!

  2. Naruto: Ninja Destiny II

    Utgitt på: DS

    Slå noen ni tommer lange spiker gjennom hver tå, og du nærmer deg hvor smertefullt det er å spille denne forbrytelsen av et spill. Dette er den typen makkverk det ikke går an å si konstruktive ting om. Hvert sekund er en lidelse der det føles som om du sakte, men veldig sikkert. blir dratt gjennom helvetes ni sirkler.

    Det finnest mange gode og dårlige Naruto-spill, men dette tar kaka. Du gjør det samme i hvert eneste oppdrag, og du kjeder deg til søvne allerede halvveis i introduksjonen. Kampsystemet i spillet er så fundamentalt mislykket at du i løpet av den første kampen lett oppdager hvordan du skal vinne hver eneste kamp fra herfra og til månen. Det er i det hele tatt veldig trist at vi må opplyse deg om at dette spillet eksisterer. Gjør deg selv en stor tjeneste og styr så langt unna du bare kan. Løp, ikke gå!

  3. Onechanbara: Bikini Samurai Squad

    Utgitt på: Xbox 360

    Se for deg to lettkledde sexbomber med sylskarpe sverd som velvillig lar deg piske de rundt på en zombiemassakre. Høres fantastisk ut, sant? Vel, det er ikke det. Faktisk er det omtrent så kjip somt du får det i spillåret 2009.

    Det er mange grunner til at dette spillet er helt på trynet dårlig, men grafikk som hadde vært utdatert på PlayStation 2, erkebanalt gameplay og spillmekanikk som er erketreg og upresis er noen elementer som bør nevnes. Du skal være en sadistisk en for å finne glede i dette spillet, og det er problematisk å se for seg at noen faktisk finner et mikroskopisk lysglimt i denne smørja.

    Tenk deg at du slåss mot fiender som ikke rører på seg, tørker det hersens sverdet ditt hvert femte sekund for å ikke sette det fast i fiender, spiller brett som tidvis kun er en eneste lang gang som leder til en idiotisk utformet bosskamp og får det hele gnidd i trynet ved å låse opp nye, mer pikante klesplagg som belønning.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Siste fra forsiden