Feature

Ti heftige nyversjoner

Gammelt blir nytt

Her er ti klassikere som har blitt gjenfødt i ny drakt.

1: Side 1
2: Side 2

Quest for Glory II

Quest for Glory II.

Quest for Glory II: Trial by Fire er en klassisk blanding av eventyrspill og rollespill. Handlingen foregår i et arabisk land, hvor en ond trollmann har tatt kontroll over byen Raseir. Nå truer han nabobyen Shapeir, og målet ditt er å redde begge byene fra ødeleggelse. Trial by Fire gir deg en stor og åpen verden å utforske, full av interessante figurer og spennende utfordringer. Du står fritt til å utvikle spillfiguren din slik du ønsker, og spillet har nøtter med mange forskjellige løsninger og et spennende magisystem. Selv om visse hendelser skjer til fastsatte tider får du også frihet til å løse mange av spillets utfordringer i den rekkefølgen du ønsker.

Nyversjonen av Quest for Glory II.

Originalversjonen av Trial by Fire brukte EGA-grafikk med 16 farger på skjermen samtidig, og et brukergrensesnitt som blandet tekstkommandoer med et relativt primitivt pek-og-klikk-system. Som resultat er det sannsynligvis det spillet i den fantastiske Quest for Glory-serien som tradisjonelt har vært minst kjent, men i fjor fikk vi en nyversjon i samme stil som den offisielle VGA-versjonen av originalspillet (samt Quest for Glory III og IV). Denne har oppdatert grafikk og bruker Sierras tradisjonelle pek-og-klikk-grensesnitt fra nittitallet. Hvis du ikke har prøvd Trial by Fire før, er dette en perfekt sjanse til å oppleve et av tidenes herligste eventyr.

Star Control II.

Star Control II

I mine øyne er Star Control II et av tidenes absolutt beste spill. Det er et episk romeventyr der menneskene og deres allierte har tapt en voldsom krig mot en rase insektslignende vesener kjent som Ur-Quan, og nå lever i slaveri. Du har fått kontroll over et mektig romskip funnet på en ekspedisjon til en fjerntliggende planet, og det er din jobb å utforske verdensrommet, samle nye og gamle allierte og ta knekken på Ur-Quan en gang for alle. Dette blir imidlertid alt annet enn lett.

The Ur-Quan Masters.

Star Control II ble aldri noen stor salgssuksess, og serien er nå lagt død. Men en gruppe tilhengere har fått utviklernes velsignelse (og kildekode), og laget The Ur-Quan Masters, en versjon av spillet som ikke bare er kompatibel med moderne operativsystemer, men som også inkluderer flere oppgraderinger. Dermed kan alle som ønsker det oppleve denne klassikeren helt gratis. Men vær oppmerksom på at når du først kommer i gang med spillet, er det en svært fengslende opplevelse som sannsynligvis legger en stor demper på ditt sosiale liv.

The Settlers 2: Gold.

The Settlers 2

The Settlers var et grensesprengende strategispill som blandet bybygging, krig og ressursforvaltning på en unik måte. Her fikk du rollen som kongen i et middelaldersk kongerike, og målet var å overvinne dine krigerske motstandere. The Settlers 2 bygde videre på fundamentet fra originalspillet, og la til flere nyheter som falt i god jord hos mange (selv foretrekker jeg originalen).

Widelands.

The Settlers-serien er fortsatt populær, spesielt i Europa. Samtidig har man i stadig større grad gått bort fra originalkonseptet, og oppskriften forandres stadig. En gruppe tilhengere har imidlertid gått sammen om å lage en åpen kildekode-utgave av The Settlers 2, som de har kalt Widelands. Denne er rimelig trofast mot originalen, og utviklerne legger stadig til nye funksjoner. For øyeblikket har Widelands litt amatørmessig grafikk (noe som er synd, fordi The Settlers 2 var en fryd for øyet da det kom ut), men det viktigste er på plass.

Blue Byte har forøvrig selv laget en kommersiell nyversjon av The Settlers 2, som også er verd en titt.

Transport Tycoon Deluxe (bilde fra Mobygames).

Transport Tycoon

Transport Tycoon Deluxe må være et av tidenes mest vanedannende spill. Her var målet å tjene seg søkkrik på transport av varer, post og mennesker. Du kunne gjøre alt fra å lage bussruter mellom småbyer til å drive passasjertraffikk med fly, men det de fleste sannsynligvis lot seg hekte mest av var å lage avanserte jernbanenettverk. Spillet kom fra den geniforklarte utvikleren Chris Sawyer, som selv har laget en slags nyversjon i form av det kommersielle Locomotion.

SimuTrans.

Det er i hovedsak to store åpen kildekode-nyutgaver av Transport Tycoon, nemlig SimuTrans og Open Transport Tycoon Deluxe. Sistnevnte er nok den jeg foretrekker, blant annet takket være gode flerspillermuligheter. Til nå har Open TTD krevd at du hadde originalfilene fra den kommersielle versjonen av spillet for å kunne spille, men denne julen kom en ny versjon hvor dette ikke lenger er nødvendig. SimuTrans har alltid vært helt gratis, og gjør sitt beste for å tilby et gameplay som er trofast mot originalspillet samtidig som vi får flere nyheter. Uansett om du spiller Open TTD eller Simutrans kan du se frem til mange timers herlig moro.

Wizball på Commodore 64.

Wizball

Den britiske utvikleren Sensible Software kunne mer enn å lage fotballspill, og et av de mest populære spillene deres var også et av de merkeligste. Wizball gav deg rollen som en trollmann, forandret til en ball for anledningen, som måtte sprette seg gjennom et merkelig landskap fullstappet av skapninger som ikke hadde noe som helst godt i tankene. Spillet hadde et merkelig kontrollsystem, en enda merkeligere flerspillermodus og et gameplay noen elsket og andre hatet.

Nyversjonen av Wizball.

Nyversjonen av Wizball forsøker å være så tro mot originalversjonen som mulig, men leverer oppdatert grafikk og lyd. Skaperne av denne nyversjonen har mye erfaring med slike nye utgaver (mannen bak grafikken jobber blant annet med en offisiell, kommersiell nyutgave av Commodore 64-klassikeren Armalyte), og det synes. Nyversjonen av Wizball er nemlig veldig solid, og dermed et godt valg for både nostalgikere som elsket originalen og de som har lyst til å oppleve et av åttitallets mest omtalte spill.

Dette er kun en brøkdel av de mange fantastiske nyversjonene som er tilgjengelig gratis på nettet, og dere skal ikke se bort fra at vi kommer med flere slike artikler senere. Men du må gjerne poste informasjon om andre nyutgaver i forumtråden, slik at både vi og andre forumbrukere får tips til mer gratismoro basert på klassiske formler.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden