Anmeldelse

FIFA 06: Road to FIFA World Cup

Nye utgaver av FIFA kommer snart oftere enn Aylar stiller opp toppløs for manneblader. Begge deler er spennende, men denne gangen skuffer Electronic Arts.

Side 1
Side 2

Små endringer
Selve spillbarheten er ikke forferdelig ulik den i FIFA 06, kjennere vil umiddelbart føle seg hjemme. Noen små endringer er det likevel. Det er nå lettere å sende folk på løp i bakrom, noe som er positivt. Lobbene er fikset, de går ikke inn uten unntak på sprellende keepere. På den negative siden er det nå nesten umulig å score fra distanse. Skuddene går stort sett himmelhøyt over, uten at jeg har funnet noen logisk forklaring. Frisparkene er stort sett som før, men du kan legge mer vekt på å få skru på ballen i FIFA 06: RtFWC.

Et mer visuelt aspekt er hvordan ballen oppfører seg. Det virker å være et lag på 10 cm rundt den av usynlig materiale. På den måten ser det aldri ut som om lærkula treffer noe som helst. Skyter du for eksempel i stanga, så ser du klart og tydelig at det aldri er kontakt. Snedig. Til slutt er straffene endret, det er nå vanskeligere å sette dem i tillegg til at kameravinkelen er endret. Kameraføringen her er for øvrig helt forferdelig. Ja, enda en ting. Hvorfor har nettene blitt sprøytet med stivelse? Det at ballen ”leker” med nettmaskene når den går inn er jo nesten halve moroa.

Knappen for hurtigtaktikk under kamper har også blitt endret, heldigvis til det bedre. Nå går det raskt å kjøre bytter, formasjonsendringer og sette parametere for nye taktiske disposisjoner. Det kan ha noe for seg å bytte sent i kamper, spillerne blir nemlig slitne om de er aktive på banen. Videre får du resultater om du kaster alle mann i angrep eller bygger en forsvarsmur for å sikre en knapp ledelse. Motstanderen er også flink med taktikk. Hvis de ligger under merker du godt at de jager en utligning når tiden renner ut. På samme måte vil de svakere lagene legge seg bakpå for å gå for poengdeling.

Gress under lupen
Du kan nesten se hvert eneste gresstrå i FIFA 06: RtFWC, og spillernes ansikter er svært forseggjorte. Selv om mange bærer skremmende likheter med sine virkelige forbilder, er det noe som ikke stemmer. Det ser ut som om alle enten har vært på fylla en måned i strekk, eller at de har rotet med enda tyngre stoffer. Du styrer altså en gjeng slitne narkiser. Til alt overmål skinner de som sola og draktene ser ut som om de er laget av latex. Spillet flyter nesten perfekt. Noen små problemer er det, noe som kan settes i sammenheng med skygger som dekker mye av banen når det er pent vær. Dessuten hakker alle repriser ganske tungt – svært merkelig, synes jeg. Publikum ser fortsatt ut som kloner, og deres overdrevne synkronitet er bare irriterende. Du kan forresten se dommeren på banen nå, i tillegg til at veivende linjemenn tilfører en liten smak av realisme. Avansert grafikk krever mye lasting, men her er den moro. Mens spillet laster kan du delta i en minikamp mot ett mål, der keeperen er den eneste motstanderen. En fin løsning av EA, og noe av det mest positive med dette spillet.

Lyden er fortreffelig i FIFA 06: RttWC. Publikum har blitt enda litt bedre. Jeg liker spesielt den lille forsinkelsen på jubelen som er lagt inn ved store sjanser og mål, det gjør spillopplevelsen mer autentisk. Kvaliteten på musikken er god, men bredden er ikke like bra som i det ordinære FIFA 06. Kommentatorene er fortsatt solide, og ytrer seg som regel godt og relevant i forhold til det som skjer på banen.

Flerspillerdelen er spillets absolutte høydepunkt, her er ikke knapp varighet et påtrengende problem. Du kan spille treningskamper og hele turneringer lokalt, ja dere kan faktisk kjøre gjennom hele kvalifiseringen sammen eller som motstandere. Det er ingenting som å få spillet til å sitte når man er to eller flere. Ønsker du å utvide horisonten din er Xbox Live stedet for deg, eller det burde ha vært det. Denne modusen er nemlig skuffende tynn, her har ikke EA lagt seg i selen for å komme opp med nye muligheter. Jeg savner blant annet mulighetene for å kunne spille to sammen over Live på samme konsoll. Dessuten er hakkingen prekær, og det er ikke alltid like lett å finne motstandere (selv om det er mer enn nok av dem der ute). FIFA 06: RtFWC er altså positivt i stua sammen med venner, men foreløpig negativ hvis du sitter alene og vil ha menneskelig motstand.

Konklusjon
FIFA 06: RtFWC er som pilsen i Tsjekkia: Svært billig. Da mener jeg ikke prisen på spillet, men totalpakken som blir presentert forbrukeren. Til tross for at en god del av de fornøyelige elementene fra FIFA 06 er på plass, er det likevel mye som går skeis i VM-utgaven. Spillet er amputert og halvhjertet, dette er ren melking av det fotballkåte spillpublikum. Selv om du får servert noen små bonuser underveis er det ikke godt nok, varigheten er et gigantisk problem. I tillegg gjør små justeringer i spillbarheten FIFA 06: RtFWC en bjørnetjeneste, disse utgjør et langt steg i feil retning fra en forgjenger som fortsatt er fersk. Hvis du ikke kan klare deg uten FIFA til Xbox 360, la gå. Det er tross alt kjekt å ha i sosiale lag. For min del holder jeg meg derimot til FIFA 06 på min ”old school”-Xbox.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden