Guide

Bruk spill PC-en i stua

Det er lettere enn noensinne å gjøre PC-en om til en stuekonsoll

Med noen få enkle steg blir spillmaskinen den beste konsollen.

Tomislav Pinter/Shutterstock/Valve
1: TV, Game mode og Steam
2: JoyToKey, andre spill og emulatorer

Enkelte spill fungerer i utgangspunktet knirkende flott med en kontroller, men har ikke støtte for dette. Andre spill har en lasteapplikasjon som krever ett musetrykk eller tilsvarende, før man kommer inn i spillet (slik som for eksempel Uplay fra Ubisoft). Da kan det være lurt å ta i bruk JoyToKey – et program som lar deg omdirigere trykk og stikkebevegelser fra kontrolleren slik at PC-en tror det er en mus eller et tastatur som står for bevegelsene.

Dette er hovedskjermen til JoyToKey.

JoyToKey er egentlig rimelig lett å stille inn. Du åpner bare programmet, og setter opp stikker og knapper slik at de korresponderer med knappene og musebevegelsene du ellers ville ha brukt på musen og tastaturet. For eksempel: Ønsker du å spille Thief II med en Xbox 360-kontroller i stedet for mus og tastatur, kan du velge å sette hver piltast til en bevegelse på den venstre stikka, og sette musen til å være høyrestikka.

Instillingene kan lagres i profiler slik at de er lettere å organisere, og programmet kan også skifte mellom aktive instillinger basert på hvilket program eller spill som er i fokus til enhver tid. Dette gjør at dersom du laster opp et spill fra Steam, vil programmet automatisk laste innstillingene for kontrolleren.

Dersom du legger JoyToKey-programmet i oppstartsmenyen i Windows, vil det åpnes samtidig som når PC-en starter. Slik vil du enda lettere kunen strømlinjeforme maskinen til å bare handle om spilling.

Bruk Steam til å spille ikke-Steam-spill

Selv om mye ligger på Steam, har du helt sikkert spill som du ikke har kjøpt på nettbutikken. Det letteste her er dersom de ikke er tilknyttet en annen klient og ikke har noen form for rettighetssperre. Spill fra Humble Bundle-butikken er flotte eksempler på dette, eller spill du har kjøpt fra nettbutikkene GamersGate og GOG.com.

Legg til spill som ikke er kjøpt i Steam.

Alle disse kan man enkelt legge til i Steam ved å gå til «Add a Non-Steam game to my library» under «Games»-fanen, så lenge spillet er installert. Derifra huker man bare av for programmene man vil ha inkludert i klienten, og trykker på «Add selected programs». Det samme kan man gjøre i Big Pictue Mode ved å trykke på pluss-tegnet nede til høyre og følge samme prosedyre.

Når det kommer til spill som du har kjøpt i klienter som Origin eller Uplay er det litt annerledes. Med Origin-spill er det lurt å sette opp Origin-klienten slik at man ikke trenger å taste inn brukernavn og passord, slik at programmet åpnes av seg selv. Da kan man bruke .exe-filen som er knyttet til spillet, og legge den til med den samme metoden som vist ovenfor.

Med Uplay er det dessverre slik at man må innom lastemenyen om man har kjøpt spillene i den klienten. Heldigvis har Ubisoft implementert rundimentær kontrollerstøtte nå, så det skal være lettere – om enn mer tungvindt enn nødvendig – å så spilt Ubisoft-spill på denne måten også nå.

Gamle konsollspill i Steam

Enda en funksjon som er i tråd med dette gjør det mulig å implementere emulatorer og gamle spill sømløst i Steam-grensesnittet. Faktisk er det noen ivrige ildsjeler som har kodet en enkel måte for å implementere enkeltspill fra emulerte konsoller inn i Big Picture Mode. Programmet kalles bare for Ice.

Ice kan være litt kinkig å justere om du ikke er så kjent med å snuse i tekstdokumenter etter innstillinger fra før av. Det hele er likevel veldig logisk, og delt opp i to filer.

Les også
Steam Remote Play er offisielt lansert

I «consoles.txt» skriver du inn de konsollene du vil at skal være tilgjengelige fra Steam, med denne typen oppsett.

[Super Nintendo]
nickname=SNES
emulator=ZSNES

Den øverste linjen er navnet på kategorien som dukker opp i biblioteket på Steam, den andre linjen er navnet på mappen som opprettes der du plasserer ROM- eller ISO-filene, mens den tredje linjen viser til emulatoren du ønsker å bruke.

I «emulators.txt» setter du derimot opp hvilke emulatorer som skal brukes, og hvordan. Det blir seende slik ut i dokumentet:

[ZSNES]
location=C:\Emulator\ZSNES\zsnesw.exe
command=%1 -m %r

Den første linjen viser til «emulator»-feltet i «consoles.txt» (ZSNES), den andre linjen forteller hvor på PC-en man kan finne programfilen for emulatoren, mens den tredje linjen forteller hvilke kondisjoner emulatoren skal åpnes under.

Slik ser Super Nintendo-fanen i Steam ut etter oppsettet. Hvert spill kan lastes individuelt.

Ice har noen ferdiglagde oppsett for de mest brukte emulatorene på sine hjemmesider, så det enkleste er bare å kopiere innstillingene derifra. Ønsker du å legge til emulatorer som ikke er der, må du prøve deg frem selv.

Når du har redigert filene slik du ønsker det, åpner du Ice.exe. Dette programmet oppretter en mappe med undermapper navngitt av «nickname»-feltet (slik som SNES i eksemplet ovenfor). I disse mappene legger du ROM-filene og ISO-filene. Så åpner du Ice.exe igjen, slik at disse lempes inn i Steams grensesnitt. Ice prøver også nå å laste ned bilder til bruk i grensesnittet, slik at det hele ser litt flottere ut.

Trådløst og trådet

For å holde stua så kabelfris om mulig kan det være lurt å investere i trådløse kontrollere, og eventuelt mus og tastatur om du planlegger å spille med det. Har du en Xbox 360 et eller annet sted, kan du huke tak i den trådløse kontrolleren og bruke den i tandem med en trådløs mottaker som du kobler til datamaskinen via USB. Disse får du av en eller annen merkelig grunn ikke kjøpt alene lenger, men må punge ut for en pakke som også inneholder en trådløs kontroller – om du ikke tør driste deg borti de uoffisielle alternativene, da.

Xbox 360-kontrolleren har blitt de facto-kontrolleren på PC de siste årene.

Foretrekker du å bruke andre kontrollere er det som regel fullt mulig, men Xbox 360-kontrolleren har vært en slags standard de siste årene. Alternativt kan du faktisk koble opp Xbox One-kontrolleren nå, men da må du være tilkoblet via USB. Også PlayStation 4-kontrolleren kan brukes – via Bluetooth eller USB – om du laster ned tredjepartsprogramvaren PS4 Tool, som lar PC-en din tro at Dual Shock 4-kontrolleren din egentlig er en Xbox-kontroller. Det finnes også dedikerte spillkontrollere laget av andre produsenter som du gjerne kan bruke.

Skal du drive med spill som gjør seg bedre med mus og tastatur, er det nok like greit å huke tak i trådløst tastatur og mus først som sist. Det er ikke til å stikke under stol at en hel del spill egner seg bedre med den tidløse komboen, slik som tradsjonelle rollespill eller strategispill.

Til slutt

Det er også en hel del annet snadder du kan gjøre for å sikre PC-ens selvfølgelige plass som spillmaskin i stua. For eksempel lar Steam deg strømme et videosignal av spillet fra én PC i huset til en annen med minimalt med etterslep – noe vår søsterside Tek.no testet tidligere i år. Ellers er det selvfølgelig mye å hente i å modifisere spill, slik som vi har tatt for oss med blant annet Minecraft og The Elder Scrolls III: Morrowind tidligere. Mulighetene er endeløse.

Vi har tidligere skrevet guider for hvordan du bruker DOSBox for å spille gamle spill, samt hvordan du emulerer Amiga-spill eller Commodore 64 til perfeksjon.

1: TV, Game mode og Steam
2: JoyToKey, andre spill og emulatorer

Siste fra forsiden