Guide

Den nye konsollgenerasjonen

De viktigste forskjellene på Xbox One, PlayStation 4 og Wii U

Dette bør du vite før du drar i butikken.

Gamer.no

En ny spillgenerasjon er for lengst over oss, og der Nintendos HD-konsoll, Wii U, har vært i salg i snart to år, slapp både Sony og Microsoft sine nye spillmaskiner sent i fjor høst, med PlayStation 4 og Xbox One respektivt. Wii U ønsker først og fremst å imponere med to ulike spillskjermer og klassiske spillfigurer, mens PlayStation 4 står klar med en håndholdt lillebror og teknisk overlegenhet. På den andre siden av konsollkrigen biter Microsofts stalltips, Xbox One, fra seg med stemmestyring og oppgavesjonglering.

Som forventet er rivaliseringen stor mellom de tre stuekonsollene, men hvor ulike er de egentlig når alt kommer til stykket, hva kan maskinene egentlig gjøre, og hvilken passer best til deg? Her har vi samlet noe av det viktigste du bør vite før du velger mellom Wii U, PlayStation 4 og Xbox One.

Xbox One

Til tross for at norske spillbutikker har solgt importerte Xbox One-konsoller i en god stund nå, er det først på fredag Microsoft offisielt lanserer deres nyeste stueboks i Norge. Bedre sent enn aldri for Microsoft med andre ord.

Én grunn til den lange ventetiden kan være det massive oversettelsesarbeidet som må til når konsollen skal rulles ut i alt fra norskspråklige til japanske husholdninger. Xbox One er nemlig en mediemaskin som ønsker å appellere til alle målgrupper, og da er språket viktig, spesielt i samkvem med Kinect 2.0, Microsofts stemme- og bevegelsessensor. Det oppgraderte kameraet lar deg nå snakke og styre, men dessverre fungerer ikke stemmestyringen på norsk. Det kan kjøpes separat fra og med den 7. oktober. Tingesten i seg selv er en diger klump, som nå ser og hører deg med langt større presisjon enn forgjengeren, også i mindre rom.

I praksis betyr dette at man kan skru på konsollen ved å si «Xbox on», bla i menyer ved å løfte opp håndflatene, og utføre ulike handlinger i selve spillene ved å snakke og gestikulere. Navigasjonen gjennom Xbox Ones Windows-aktige menysystem blir dermed en simpel affære, og spesielt stemmestyringen er en spennende nyvinning som fungerer overraskende godt: Veien fra Netflix til FIFA 14 har dermed blitt enda litt kortere. Bevegelsesstyringen fungerer derimot langt fra optimalt, og her har Microsoft fremdeles en vei å gå.

Heldigvis følger tradisjonelle håndkontrollere fortsatt med de nye konsollene, og Microsoft kjører her på med et par spaker som vil være kjent for alle som noensinne har krøllet labbene sine rundt en Xbox 360-kontroller. Den nye kontrolleren er litt mer sofistikert og litt tyngre, men altså mye av det samme, som er mer enn bra nok.

Samtidig har Microsoft vært tydelig opptatt av mediatilknytninger, med enkel tilgang til applikasjoner som Xbox Music og Netflix. Det er lett å finne de ulike tjenestene takket være et oversiktlig og Windows-inspirert menysystem, og takket være «Snap»-funksjonen kan man gjøre to ting samtidig, som for eksempel Titanfall og Skype. Også her hjelper Kinect langt på vei, slik at man slipper å gå ut av spillet for å åpne et ekstra program.

Et annet alternativ vil være å bruke Xbox SmartGlass-applikasjonen som kan lastes ned til alt fra iPhone til Windows 8. Med denne kan man styre konsollen med nettbrett, telefon eller datamaskin som fjernkontroll.

Vil du få beskjed når Xbox One kommer på tilbud i norske butikker? Abonnér på varsling gjennom vår Prisguide »

Wii U

Wii U har på sin side vært i salg siden høsten 2012, og fortsetter i det samme sporet som forgjengeren, med finurlige nyvinninger og bevegelsessensor. Dette innebærer blant annet at samtlige kontrollere fra den originale Wii-konsollen også vil fungere på Wii U.

Per nå er det få eksklusive Wii U-spill som tar i bruk bevegelsesstyring, men har du en Wiimote for hånden er det ingenting i veien for å spille gamle Wii-spill. For ja, Wii U er bakoverkompatibel, som den eneste av de nye konsollene – i teorien betyr dette at det allerede nå finnes en bråte med spill som kan spilles via Wii U.

Det man bruker til å spille med er den nye Gamepad-kontrolleren, som i utgangspunktet ser ut som et digert beist. Man lærer seg imidlertid fort å like de komfortable stikkene, den innebygde mikrofonen, og ikke minst den eksterne skjermen, som kan brukes til vissvass mens man spiller, eller fungere svært godt som den eneste skjermen man faktisk trenger. Den nye kontrolleren kan dermed la deg spille alt fra The Legend of Zelda til Call of Duty, uten å bruke TV-en.

Gamepaden har også et innebygd kamera, som er det eneste fotoapparatet Wii U har. Dette kan fint brukes når man chatter med venner og fiender verden over, hvis man er opptatt av den slags.

Ellers har Nintendo liten integrering med sosiale medier, sammenlignet med sine konkurrenter. Som den overlegent mest barnevennlige konsollen er det få tilfeller hvor man kan gå bananas bak det digitale tastaturet, og Nintendo lar heller spillerne sine dele ulike poster, Mii-er, tegninger og litt attåt via et internt nettverk.

Vil du få beskjed når Wii U kommer på tilbud i norske butikker? Abonnér på varsling gjennom vår Prisguide »

PlayStation 4

Sony fortsetter også der de slapp, med en svart og ren konsoll som ligner en del på sin respektive forgjenger. I likhet med Xbox One har også PlayStation 4 et kamera, som også må kjøpes separat. Det heter PlayStation Eye, og dette er en langt mer beskjeden sak enn Xbox Ones plastikklump, både størrelses- og funksjonsmessig. Ved siden av å kunne bli brukt til strømming av ansikt og snakking sammen med spillvideoene dine på Twitch, fungerer det også til bruk av PlayStation Move, Sonys bevegelseskontroller.

Gamer.no, Audun Rodem

Samtidig har PlayStation 4, i likhet med Wii U, et langt mindre fokus på sammenkjøring og media i forhold til Xbox One. Sony og Nintendos stuebokser lar deg likevel oppsøke flere av de samme tjenestene som Xbox One, deriblant Netflix, som er en gjenganger over hele fjøla. Prosessen er bare litt mer tungvint, og det er vanskelig å multitaske på en god måte, uten å måtte gå ut av spill eller film for å begynne på nytt fra hovedmenyen.

Sony har imidlertid også en ekstra skjerm, i form av PlayStation Vita. Vita er Sonys håndholdte spillkonsoll, og den har vært et viktig element under utviklingen av PlayStation 4, noe som har ført til at man nå kan strømme nestegenerasjonsspill rett til lommemaskinen så lenge du har tilgang til et trådløst nettverk.

Det er viktig å merke seg at PlayStation Vita selges separat, mens Gamepad-en følger med når man kjøper Wii U. Det er likevel et spennende verktøy, som lar leieboer, barn eller hustru ta over husets samlingspunkt, mens du sniker deg inn på bakrommet for å fortsette å spille inFamous: Second Son eller Assassin’s Creed IV: Black Flag der du slapp.

Alternativt fungerer Sonys nye håndkontroll helt utmerket: Det japanske selskapet har tatt til seg all den kritikken de fikk angående DualShock 3, og som et resultat er DualShock 4 forbedret på nesten alle punkter. Kontrolleren er en drøm å holde i, og er mer robust, mer brukervennlig og stinn av ekstrafunksjoner. Ved siden av å være et utrolig solid håndverk, fungerer den også som berøringsskjerm og høyttaler, noe som fort kan komme til nytte i enkelte spill.

Vil du få beskjed når PlayStation 4 kommer på tilbud i norske butikker? Abonnér på varsling gjennom vår Prisguide »

Spillutvalg – nå og i fremtiden

Per dags dato er dessverre spillutvalget på de nye konsollene fremdeles litt blast, med få virkelig gode eksklusive titler. Konsolllanseringer har alltid vært preget av beskjedne spillutvalg, og denne gangen har ikke vært annerledes, for hverken Sony eller Microsoft. Nintendo sliter også fælt, og det nesten to hele år etter konsollens lansering.

Tilhengere av Nintendo har fram til nå fått forsyne seg med et par tilbakevennende klassikere, som øyhopperen The Legend of Zelda: Wind Waker HD og strategispillet Pikmin 3, samt et par virkelig solide titler i form av Super Mario 3D World, Donkey Kong Country: Tropical Freeze og Mario Kart 8.

PlayStation 4 stiller med plattformeren Knack, fremtidsskyteren Killzone: Shadow Fall og superhelteventyr inFamous: Second Son som de mest profilerte titlene. Knack falt ikke i smak hos vår anmelder, og det nyeste Killzone-spillet var bare nokså godt. inFamous: Second Son ble derimot tatt i mot som et spill virkelig verdig den nye konsollgenerasjonen, med fabelaktig grafikk og spennende superkrefter.

Xbox One har på sin side levert to halvgode spillopplevelser med bilsimulatoren Forza Motorsport 5 og gladiatorspillet Ryse: Son of Rome. Dead Rising 3 er et godt spill, som til tross for et lite imponerende ytre, er en morsom opplevelse. Skytespillet Titanfall gjør seg imidlertid svært godt, og står klart fram som det beste Xbox One-spillet per dags dato.

Samtidig byr alle tre konsoller på solide nedlastbare opplevelser, hvor det svært gode PlayStation 4-eksklusive Resogun, Xbox-eksklusive Max: The Curse of Brotherhood og tilbakevennende Nintendo-klassikere, som for eksempel Super Mario 64, skinner sterkest.

Fremtiden ser også lys ut for samtlige konsoller. Nintendo får besøk av gamle helter i ny drakt, når Bayonetta 2, et Dynasty Warriors-inspirert Zelda og et splitter nytt Super Smash-spill kommer til konsollen senere i år; PlayStation-fans kan vente spent på fortidsskyteren The Order: 1886 og det neste Uncharted-spillet, mens Xbox One snart får innslag av Master Chief i den kommende Halo-oppfølgeren, samt en titt på Ratchet & Clank-utviklernes nyeste, Sunset Overdrive. Tredjepartsspill som ikke er eksklusive finnes det også flust av, selv om flere utviklere ser ut til å boikotte Nintendos konsoll.

Det kommer nye storspill hver eneste måned. Sjekk hvilke spill vi gleder oss til i september»

I bunn og grunn

Xbox One, PlayStation 4 og Wii U er alle verdige tittelen «nestegenerasjons konsoll», på et eller annet vis. Med innovative løsninger som Xbox Ones stemmestyring, grafisk ytelse av det kaliberet man får se i inFamous: Second Son, ekstra skjermer i bauger og kanter for Wii U, samt en lys fremtid med mange spennende spill, er det meste lagt til rette for en hyggelig forbrukeropplevelse.

EA

Nintendo fortsetter satsingen på klassiske spillfigurer og unike løsninger, og dette, sammen med et mer barnevennlig fokus, gjør dette til konsollen for Mario-tilhengere og småbarnsfamilier. Har du en Wii fra før av vil du også sette pris på at samtlige Wii-spill lar seg spille på Nintendos nyeste.

Xbox One er på sin side en mer allsidig konsoll, som lar deg utforske ulike medieløsninger mens du spiller. Inkluderingen av stemme- og bevegelsesstyring er spennende teknologi for de fleste, og et bredt utvalg av nåværende og kommende titler, fra Titanfall til Project Spark, tilsier at dette kan tilby noe for alle.

PlayStation 4 gjør også sitt for å appellere til flest mulig, men sikter seg i større grad inn på de mer dedikerte spillerne. Med bedre ytelse (på papiret), støtte fra den håndholdte PlayStation Vita og et gjennomført fokus på spill, i alle former og fasonger, er det lite som taler imot Sonys slagord: «This is for the players».

Uansett hvilken konsoll du velger ser fremtiden unektelig lovende ut for den jevne spiller, enten dette er din første eller åttende spillmaskin.

For mer informasjon om disse tre konsollene kan du lese våre førsteinntrykk:

Wii U kan forandre spillbransjen »
PlayStation 4 blir bedre til spill, dårligere til mye annet »
Xbox One er en uslepen diamant »

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert desember 2013, men ble oppdatert, omskrevet og republisert 4. september 2014 i forbindelse med den offisielle lanseringen av Xbox One i Norge.

Siste fra forsiden