Guide

Raspberry Pi

Slik bygger du din egen emulatorkonsoll

Du trenger ikke fylle stua for å nyte gamle spillfavoritter i ny og ne.

Mange av oss har loft og kjellere fulle av gamle konsoller vi ikke får brukt like ofte som vi kanskje skulle ønske. Det er selvfølgelig ingenting som kan måle seg med originalene, men med enkle grep og til en relativt beskjeden pris er det mulig å gjøre barndomsminnene langt mer tilgjengelige.

Et godt utgangspunkt om du vil lage en dedikert konsoll som kan emulere barndommens favoritter, er Raspberry Pi. Den bittelille ARM-baserte maskinen er ikke bare meget billig, den egner seg ypperlig til å kjøre en lettversjon av Linux med emulatorer.

Det største problemet er å skaffe seg spillene uten å gjøre seg til kjeltring. Det kan kanskje ikke kalles moralsk forkastelig å laste ned ferdige sikkerhetskopier av spill du eier selv, men i følge Åndsverksloven har du ikke anledning til det uten tillatelse fra rettighetshaver. Du kan sikkerhetskopiere, men det forutsetter at du ikke bryter en «effektiv kopisperre». Lovverket er ullent, men med tanke på at disse spillene ligger relativt ubeskyttet på kassettene, bør det være innenfor å overføre egne kassetter til PC-en som sikkerhetskopi. Da trenger du imidlertid spesialutstyr. Alternativt finnes det hjemmelagde spill i bøtter og spann til de gamle konsollene. Til dels av høy kvalitet.

Takket være The RetroPie Project er det relativt enkelt å installere Linux-versjonen Raspbian ferdig lastet med populære emulatorer og EmulationStation, en front-end som lar deg bla sømløst blant emulatorer og installerte spill med valgfri spillkontroller. Det er fullt mulig å sette denne opp med en spillkontroller fra en av de gamle konsollene, men vi har valgt en USB-basert Xbox 360-kontroller siden den er utbredt, godt støttet og har knapper nok til å håndtere nær sagt hvilken konsoll som helst. PlayStation 3-kontroller via Bluetooth hadde også vært et godt alternativ.

Foruten en Raspberry Pi trenger vi et kablet nettverk (under installasjonen), USB-tastatur, Xbox 360 USB-kontroller og et SD-minnekort (jo raskere jo bedre).

Det er fullt mulig å installere emulatorer og EmulationStation selv på en eksisterende Linux-installasjon, men det enkleste og raskeste er å laste ned et ferdig «image» av RetroPie og installere dette på minnekortet.

Når den nedlastede filen er pakket ut, sitter du igjen med en iso-fil som må installeres på minnekortet. For Windows -brukere er Win32 Disk Imager et godt og gratis valg. Her velger du rett og slett minnekortet og iso-fila du pakket ut, og lar programmet ta seg av resten.

Nå er vi klare til å starte opp for første gang. Sett minnekortet inn i Raspberry Pi og koble til kablet nettverk og et USB-tastatur. Når du plugger i strøm vil maskinen starte opp, og tar deg rett til EmulationStation. Første skjerm lar deg sette opp en kontroller, men det må vente til vi har installert driverne. Trykk F4 for å avslutte. Det på tide å legge grafisk grensesnitt på hylla for en liten stund, og gjøre ting slik vi gjorde det i gamle dager. Skriv følgende kommando og trykk enter:

raspi-config

Dette tar deg til en konfigureringsmeny, hvor vi må gjennom noen få trinn. Først velger vi «Expand Filesystem», som lar oss dra nytte av hele minnekortet. Når dette er fullført kan vi gå videre til «Internationalisation Options», som gir oss en undermeny for valg av land, tidssone og tastaturoppsett. De to første må du gjerne sette opp om du vil, men det viktigste er tastaturoppsettet. Velg dette punktet for å få opp ei lang liste med alternativer. Alternativet du leter etter er «Generic 105-key (Intl) PC», og etter å ha valgt dette kan du velge norsk tastaturoppsett, noe som forenkler resten av installasjonen.

Med tastaturet ferdig oppsatt er «Advanced Options» neste punkt. Under dette menypunktet finner du «Memory Split», som avgjør hvordan systemet skal fordele minne. Standardvalget fungerer, men hvis du har en Raspberry Pi med 512 MB RAM kan du gjerne øke mengden RAM til grafikkprosessoren til 256. Under «Advanced Options» finner du også punktet «SSH». Hvis du ønsker å sende spill fra PC-en din over nettverket til din Raspberry Pi, må du gå inn her og aktivere SSH. SSH lar deg også endre enkelte konfigurasjonsfiler fra PC-en, noe som kan være praktisk hvis Raspberry Pi-en skal stå et sted uten tastatur tilkoblet. Nå er vi ferdige med denne delen av oppsettet. Bla deg til «Finish» på hovedmenyen og trykk enter. La maskinen restarte.

Les også
– Nintendos Virtual Console-tilbud trenger en overhaling

Nok engang vil den starte rett til det grafiske grensesnittet, men vi har fortsatt litt jobb igjen å gjøre. Trykk F4 for å avslutte EmulationStation. Nå skal vi installere driver til Xbox 360-kontrolleren, ved hjelp av et par grunnleggende Linux-kommandoer.

Det første du må gjøre er å skrive inn følgende kommando:

sudo apt-get update

«sudo» er kort for «superuser do», og kjører kommandoen som en bruker med fulle rettigheter til systemet (tilsvarende administrator-rettigheter i Windows). «apt-get update» sørger for at Linux får en oppdatert oversikt over hvilke programmer og data som er tilgjengelige for installasjon. Blant disse finnes en passende driver, kalt «xboxdrv». Denne installerer vi deretter med følgende kode:

sudo apt-get install xboxdrv

Nå er selve driveren installert, men vi må fortsatt sørge for at den lastes riktig ved oppstart, det kan vi løse ved hjelp av et skript. Heldigvis har noen gjort grovarbeidet for oss også der, og kan lastes ned med følgende kommando (hvis du vil undersøke innholdet i skriptet kan du sjekke det ut her):

git clone https://github.com/ProfessorKaos64/raspi

Skriptet blir lastet ned, men vi må fortsatt sette opp Linux til å kjøre det automatisk. Det kan vi gjøre ved å plassere det i /etc/init.d/, endre rettighetene slik at alle brukere kan kjøre filen og å sette skriptet til å lastes ved oppstart. Nedenforstående kommandoer ordner biffen. Den første kopierer skriptet til riktig katalog, mens den andre endrer rettighetene slik at det kan kjøres av alle brukere. Til slutt settes det til å kjøre automatisk ved oppstart.

sudo cp /home/pi/raspi/xboxconfig /etc/init.d/
sudo chmod 755 /etc/init.d/xboxconfig
sudo update-rc.d xboxconfig defaults

Vi restarter igjen. Nå.

sudo shutdown -r now

Nå er kontrolleren installert, og klar til å settes opp mot EmulationStation. Du kan godt gå gjennom oppsettet av kontrolleren som startes når EmulationStation har startet. Det du nå angir er hvordan du vil manøvrere mellom ulike emulatorer og spill. Etter at denne konfigurasjonen er gjennomført vil du ikke lenger bli spurt om dette ved oppstart, men hvis du gjør noe feil eller vil kjøre den på nytt kan du enkelt slette forrige konfigurasjon ved å lukke EmulationStation (trykk F4) og skrive følgende kommando som sletter konfigurasjonsfila. Da vil du få gjennomføre konfigurasjonen på nytt.

sudo rm ./es_input.cfg

Om du har kommet deg hit er du på oppløpssiden. Kontrolleren fungerer og du kan bla deg rundt i EmulationStation med den. Selve emulatorene henter imidlertid informasjon fra et annet oppsett, så trykk F4 igjen for å avslutte EmulationStation. Første kommando her flytter deg til riktig katalog, den neste kommandoen kjører et annet kontrolleroppsett og lagrer endringene dine i filen retroarch.cfg.

cd RetroPie/emulators/RetroArch/installdir/bin
./retroarch-joyconfig >> ~/RetroPie/configs/all/retroarch.cfg

Dersom du aktiverte støtte for SSH kan du nå enkelt overføre spill rett til respektive kataloger på din Raspberry Pi ved hjelp av for eksempel Windows-programmet WinSCP. For å koble deg til må du ha IP-adressen til din Raspberry Pi. Den finner du enkelt ved å kjøre kommandoen ‘ifconfig’ på den. Standard brukernavn er ‘pi’ og standard passord er ‘raspberry’.

Det er imidlertid like enkelt å kopiere over spillene ved hjelp av en minnepinne. Skru da først av din Raspberry Pi og plugg en tom minnepinne i denne. Start opp og la maskinen jobbe noen sekunder før du skrur den av igjen (velg avslutt fra menyen eller trykk F4 og skriv ‘sudo shutdown –h now’). Nå har det blitt lagd kataloger på minnepinnen din for hver tilgjengelige plattform. Stapp den i PC-en din og overfør det du vil ha til riktig katalog. Flytt deretter minnepinnen tilbake i Rapberry Pi og start opp. Nå vil spillene automatisk overføres fra minnepennen til minnekortet.

Nå er emulatorkonsollen din ferdig. Mange av emulatorene kommer ikke som valg i EmulatorStation før det faktisk ligger spill i deres respektive kataloger, men en liten håndfull alternativer er der uansett. Dersom du skulle ønske å fjerne noen av disse har du to muligheter. Den enkleste er å gå inn i katalogene til disse plattformene og slette filen start.txt som ligger der. Alternativt kan du gjøre endringer i oppsettsfilen es_systems.cfg som du finner i .emulationstation-katalogen. Her kan du bare fjerne de plattformene du ikke vil benytte deg av.

Eldre plattformer emuleres i hovedsak temmelig bra. Du kan ikke forvente perfekt lyd, da mange av de gamle konsollene hadde spesiell maskinvare dedikert til dette, som er vanskelig å gjenskape korrekt i en emulator. I noen tilfeller kan imidlertid skraping eller ulyder forekomme, eller at noen av de nyere plattformene sliter med ytelsen. Da kan det hjelpe å overlokke prosessoren, noe du har tilgang til fra menyen vi kjørte innledningsvis (raspi-config). Hvor langt det kan overklokkes før du møter på problemer varierer imidlertid fra maskin til maskin, og det kan potensielt være skadelig for maskinvaren.

Siste fra forsiden