– Har bedt Machinima om å merke videoene som betalt annonsering

Microsoft svarer på påstandene om skjult reklame.

Microsoft har uttalt seg om promokampanjen.
Audun Rodem, Gamer.no

Tirsdag blusset det opp under Microsoft og Machinima etter at detaljer om en promoteringskampanje ble gjort kjent. Konseptet var å betale YouTube-skapere for videoinnhold som viste inst 30 sekunder med spilling på den nye stuekonsollen Xbox One, uten å ha muligheten til å nevne noe negativt om Xbox One, spillene eller Machinima. Det de fleste bet seg merke i var likevel at promokampanjen tilsynelatende ikke lot deltakerne være åpne om at de var med på arrangementet.

Videoene skal merkes

Utsnitt av mailen Machinima-partnere skal ha fått.

I en kommentar til Gamer.no utdyper nå Microsoft sin rolle i det hele, og forsvarer seg mot noen av påstandene som har haglet det siste døgnet.

Microsoft var ikke klar over individuelle kontrakter Machinima hadde med deres innholdsleverandører som en del av denne kampanjen og vi ga ikke tilbakemelding på noen av videoene. Vi har bedt Machinima om å ikke publisere ytterligere Xbox One-innhold som en del av dette mediekjøpet, og vi har bedt dem om å merke videoene i dette programmet som betalt annonsering, sier kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Christine Korme til Gamer.no.

Dermed kan Microsoft lett forsvare promoteringskampanjen, siden skaperne av videoene har muligheten til å merke innholdet tydelig og klart. Hvis ikke hadde kampanjen brutt med markedsføringsloven her i Norge og retningslinjer for markedsføring lagt frem av den amerikanske handelsinstansen Federal Trade Comission, og kunne ha blitt klassifisert som skjult reklame.

Hadde lov til å fortelle om kampanjen

I en uttalelse til Polygon understreker også Microsoft at munnkurven ikke var ment å dekke så bredt som det kunne virke i den lekkede kontrakten. Deltakerne fikk ikke lov til å fortelle om de mer intrikate detaljene i promoteringskampanjen, slik som pengeflyten og makskvoten på 1,25 millioner visninger, men sto fritt til å melde om at innholdet var betalt av Machinima og Microsoft.

Et eksempel på en Ronku-oppgave.

Denne typen samfunnskapt reklame er ikke en uvanlig praksis på Internett, og særlig såkalte rosabloggere har havnet i både skattemyndighetenes og forbrukerombudets søkelys for slikt tidligere. Det som gjorde Machinima-saken graverende var den angivelige anmodningen om å holde tyst om reklamen i sin helhet, noe som ville ha gjort YouTube-skaperne til lovbrytere.

For øvrig har også utgiverhuset EA en lignende promoteringsordning kalt Ronku, der YouTube-skapere får betalt for å vise innhold fra nestegenerasjonsspillene Battlefield 4 og Need For Speed: Rivals. I likhet med Machinima-kontrakten får ikke deltakerne lov til å fortelle om detaljene, men står ifølge en uttalelse til Polygon fritt til å fortelle at innholdet er betalt.

Vi har for øvrig selv gjort oss opp et førsteinntrykk av Xbox One.
Vår tester omtalte Xbox One som en uslepen diamant »

Siste fra forsiden