Intervju

Intervju: Jumpgate Evolution

Onlinespill med gedigne romskipskamper

Et dypt innblikk i det kommende massive romspillet.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3

– Vil spillere kunne ta utstyr fra hverandre når de blir drept i kamp?

– Spillerne vil ikke miste utstyr når de dør, så de kan heller ikke plukke opp utstyr fra andre spillere de dreper. Det å ta del i spiller-mot-spiller gir fortsatt belønninger, slik som muligheten til å kjøpe seg eksklusive gjenstander gjennom et spiller-mot-spiller-handelssystem. Vi ønsker å åpne spiller-mot-spiller opp for alle, og vil ikke at spillere skal være redde for å miste sitt utstyr. Vi tenkte nøye over dette og diskuterte det lenge, men vi fant ut at det ville bli en for streng straff for spillere hvis de kunne miste utstyret sitt i et spill som har så mye aktiv spiller-mot-spiller.

– Hvordan vil spiller-mot-spiller se ut i den viktige sluttfasen av spillet?

– Dette vil fokusere på hva vi kaller sektorkontroll, og våre Battlespace-instanser som pilotene kan benytte under hele deres karriere. Sektorkontrollen er et konsept vi har fått fra det klassiske Jumpgate, og det går ut på at spillerne jobber sammen med sin nasjon for å kontrollere sektorer i rommet gjennom å bygge og forsvare spillerlagede romstasjoner. Disse stasjonene vil ha sine egne forsvarsverker etter de har blitt bygget av spillerne, slik at de kan jage unna fiendtlige piloter mens den forsvarende nasjonen samler sine styrker. Ved å kontrollere slike romstasjoner får nasjonene spesifikke bonuser og belønninger som kan hjelpe dens piloter i både spiller-mot-spiller-kamp og spiller-mot-omgivelser-kamp.

– Hvordan vil spiller-mot-omgivelser se ut i sluttfasen av spillet?

– Spiller-mot-omgivelser og spiller-mot-spiller-delene av Jumpgate Evolution vil smelte mer sammen i sluttfasen av spillet, på grunn av måten vi har integrert begge spillestilene i vårt spill. Vår spillverden er delt inn i beskyttede og ubeskyttede romsektorer, men utover i spillet kan de som ønsker prøve seg på spiller-mot-omgivelser-utfordringer som finner sted i ubeskyttede spiller-mot-spiller-sektorer, hvor de største belønningene ligger. Vi har haugevis av verdensbosser spredd utover spillverdenen som er virkelig tøffe og som kun de mest dedikerte pilotene vil være i stand til å bekjempe. Vi har også et vidtrekkende medalje og bragdsystem som belønner spillerne med mektig utstyr. Vi har også ekstra planer under utvikling som vi ikke enda er klare for å snakke om.

– Hvilke spesifikke strategier har dere utviklet for å sikre at dere klarer å holde på spillere over lange tidsperioder?

– I tillegg til hva spillet vil inneholde ved lansering, vil vi lage nytt innhold gjennom jevnlige innholdsoppdateringer, som vil bestå av nye sektorer, nye prøvelser, nye skip og elementer som kan utfordre pilotene. Disse oppdateringene vil også drive historien i Jumpgate Evolution-universet fremover i kapitler. Når vi ser bort fra disse oppdateringene har vi likevel laget Jumpgate Evolution slik at det skal være en åpen opplevelse, hvor spillerne kan følge deres egne historier, starte sine egne kriger med rivaliserende skvadroner og nasjoner, og rett og slett være i stand til å følge sine egne veier for å bli topp romkommandører.

Kan det lykkes?

Det er åpenbart at Jumpgate Evolution har store sjanser for å bli et spennende spill, og at det i mye større grad tar sikte på brukervennlighet enn et spill som Eve Online. Spillets fokus på pilotrollen virker også svært interessant, siden jeg tror ønsket om å sitte i cockpiten i et romskip i et massivt onlinespill og trøkke raketter opp i ræva på motstandere er et som stikker dypt hos mange.

Selv med lovnader om massive kamper mellom store mengder spillere og et dypt spillsystem med mange typer romskip, tror jeg likevel det kan bli vanskelig å konkurrere med Eve Onlines ekstreme dybde som kontinuerlig har økt spillets voksende spillerskare. Det virker i stedet som utviklerne av Jumpgate Evolution tar sikte på å tiltrekke seg en helt annen type spillere.

Det er bare å referere til filmer og serier som Star Wars, Star Trek, Battlestar Galactica, Babylon 5 og mange andre, og lett finne ut at det finnes millioner med folk som elsker science fiction. Jeg tror faktisk at et spill som Jumpgate Evolution kan appellere til mange av dem i større grad enn flere andre science fiction-dataspill.

Men det er likevel et vanskelig prosjekt å få et massivt onlinespill til å fungere, og tiltrekke seg spillere over tid for å gå i pluss økonomisk. For massive onlinespill som fokuserer på action har denne bøygen vist seg å være enda vanskeligere å komme over.

Tabula Rasa er et åpenbart eksempel på et spill som ikke klarte det i det hele tatt, og Age of Conan går nå i ganske høy grad vekk fra sitt opprinnelige actionfokuserte spillsystem i en kommende oppdatering. Det har vist seg svært vanskelig å sikre dybde og levelengde når titlene ikke inneholder nok av de dype og klassiske rollespillsystemene fra de største massive spillene.

Det blir spennende å se om Jumpgate Evolution kan lykkes der andre har feilet. Jeg har god tro på at spillet kan by på massevis av underholdning for tusenvis av spillere. Spørsmålet er om det kan opprettholde sin friskhet år etter år, og om det er interessant nok for hundretusenvis av spillere.

Utvikler NetDevil og utgiver Codemasters Online satser på å lansere spillet senere i 2009, og det er fortsatt mulig å melde seg inn i spillets kommende beta.

Diskuter artikkelen i forumet

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3

Siste fra forsiden