Anmeldelse

Jet Set Radio Future

Jet Set Radio ble en gigantsuksess på Dreamcast. Det var av den typen spill Dreamcast eierne mobbet Playstation eierne med, og som fikk Playstation eierne til å vurdere kaldkveling av alle Dreamcast eiere. Denne gangen er det XBOX eierne sin tur til å se seg for to ganger før de går ut i gaten, Jet Set Radio Future er nemlig bare tilgjengelig på den store sorte boksen.

Side 1
Side 2

Genialt enkelt
Å spille spillet er rimelig enkelt, siden det meste du må gjøre fikses ved hjelp av enkle tastetrykk. De ordinære kontrollene er at du kan hoppe, snu deg så du går baklengs og tagge. Du må likevel ikke tro at kontrollene er så enkle at det ikke ligger noen utfordring i spillet. En må nemlig hele tiden jobbe for å ha fart og komme seg videre i verden. Grinden som er den viktigste greia i spillet utføres ved at du hopper på et rekkverk eller en telefonstolpe, men for å klare dette må du time hoppet riktig. Hvor høyt du hopper avgjøres nemlig av hvor hardt du trykker på hoppeknappen. Når du fyker rundt mellom takene og sklir bortover veggene på reklameplakater er det ikke alltid like lett å sørge for at du lander akkurat der du vil på telefonmastene. For å holde farten oppe mens du grinder må du gjøre triks. Dette utføres ved at du trykker på X knappen i riktig rytme, klarer du dette kan du kontinuerlig gjøre triks mens du grinder. Du kan også snu deg mens du gjør triksene, og følgelig rulle bortover baklengs i heseblesende fart. Kontrollene er derfor genialt enkle, det hele er ganske enkelt genialt.

Der Jet Set Radio Future utmerker seg mest er den audiovisuelle symbiosen som utgjør det helt særegne preget spillet har. Med en gang du ser spillet skjønner du at dette er noe helt spesielt. Alle figurerer, alle områder er i velkjent animestil, og dette inntrykket brytes aldri. Dette er ikke mindre enn merkverdig, at en faktisk har klart å beholde stilen igjennom hele spillet. Selv med spesialeffekter og karakterer som er avhengige av å kunne gjøre tonn av triks og samtidig se troverdige ut blir det aldri seende unaturlig eller rart ut. Dette er en anime du styrer selv, og grafikken i spillet kan måle seg med det aller ypperste fra filmverdenen.

Et lydbilde som imponerer
Det kan være lett å overse den simpelthen utrolig, fantastiske, genialt, svinfete og ikke minst stilige musikken som oversvømmer deg fra første knappetrykk. Musikken er nemlig den andre halvparten av grafikk/musikk. Lydbildet som skapes mens du grinder deg vei gjennom bydelene er på det nivå at du slutter å gjøre triks fordi det bråker så mye. Det hender at jeg bare stopper opp i spillet, lar karen min stå og danse litt og slapper av mens jeg nyter lydene som strømmer ut at TVen.

Dessverre er ikke alt perfekt, men det er utrolig nært. Av og til kan du se igjennom vegger, og havner du på små områder hvor kameraet ikke klarer å finne en god posisjon hender det lett at du detter ut av plattformen bare fordi du desperat prøvd å finne ut hvor det var du befant deg hen. Av og til kan det også bli litt frustrerende å finne ut hvor den siste graffitien skal sprayes. Ofte kan det være at den vanlig kameravinkelen er slik at den ikke viser merket, og at du bare tilfeldigvis oppdager sprayboblen (et merke som popper opp på skjermen din nær du er ved et sted du skal spraye ned) når du av en eller annen grunn ruller forbi.

Å tagge ned utallige områder kan også etter en del timers spilling bli en smule monotont, og de alternative oppdragene er for få og for langt i mellom. Dette er synd, for utfordringene karakterene du møter gjennom spillet gir deg, og kampene mot politiet er vel så artige som den repeterende sprayingen.

Konklusjon
Når dette er sagt står vi igjen med et spill som appellerer noe grassalt til en hver anime freak der ute, og også en hver som elsker et spill som ser og høres like fett ut som det er å spille det. Spillets kontroller er greie å forstå selv for nybegynnere, og etter hvert som du blir vant til spillet kan du rulle rundt banene i både en vill fart og høyde. Jet Set Radio Future er det beste Xbox-spillet der ute per i dag, og det er i seg selv grunn nok til å skaffe deg en Xbox. Nå som prisen har blitt satt ned har du ikke lenger noen grunn til å knuge på kronene. Hvis du elsker spill frarøver du deg nemlig noen av de feteste spillopplevelsene tilgjengelige hvis du ikke eier Jet Set Radio Future.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden