Kommentar

Kommentar: Er Xbox One kundefiendtlig?

Microsoft satser tungt på stua, men krever mye av deg.

Navnet skjemmer ingen sies det, men Microsofts navnevalg må i alle fall kunne kalles uventet. Ikke bare fordi det er et snodig navn på den tredje konsollen i rekka, men også fordi det forteller en del om målet til Microsoft. Det ventes riktignok mer fokus på spill på E3-messa, men det er tydelig at Microsoft med Xbox One ønsker å kapre den sentrale plassen for underholdning i stua vår. Xbox One markedsføres som en underholdningssentral og enheten du forholder deg til enten du ser på TV eller film, lytter til musikk, surfer på nettet, snakker på Skype eller spiller spill.

Xbox 360 hadde riktignok mange av de samme mulighetene, men det var på ingen måte like sømløst som det tilsynelatende blir på Xbox One. I dag er det nok en TV eller avansert forsterker som er hjertet i de fleste stuer. Det er der du velger hvilken kilde du vil ha underholdning fra, og de andre enhetene dine blir moduler som du aktiverer alt etter hva du har bruk for.

Xbox One blir langt mer enn en spillkonsoll.

Xbox One skal være sentrum i stua

Microsoft vil ta full kontroll. Uansett hva du vil gjøre, skal det være enklest og kjappest å bruke Xbox One. Det ser da også riktig lekkert ut når det demonstreres, men det er langt fra noen selvfølge at vi får ta del i all moroa her i Norge. Det har historien lært oss. Xbox 360 har for eksempel et betydelig bredere tilbud av tjenester i USA enn her. Når det gjelder TV-håndteringen er det lite som tyder på at Xbox One kan erstatte den vanlige mottakerboksen. Altså vil man nok fortsatt måtte skifte kanaler via denne.

Det veldige fokuset på TV og video kan altså sees på som en forlengelse av tjenestene til Xbox 360, men det kan også være et resultat av at Microsoft har begynt å frykte Apple i stua. Apple TV selger som varme hvetebrød. Ikke bare tilbyr den lille boksen mange av de samme tjenestene, den er også godt integrert med iPhone og iPad. Det har lenge vært kjent at Apple ønsker å tilby TV direkte gjennom Apple TV. Dessuten kjører den iOS, så det er en smal sak å slippe til spill og programmer.

Det er ikke vanskelig å forstå at Microsoft foretrekker at Xbox One blir hjertet i stua di, og at du i forlengelsen av dette velger godt integrerte Microsoft-produkter neste gang du skal handle telefon, PC eller nettbrett. Enhetene våre snakker stadig mer sammen, og TV-en blir sett på som et viktig knutepunkt. Det er ikke lenger isolerte kriger om ulike produktgrupper som kjempes, men en krig om hvilket økosystem vi skal være en del av.

Kinect enten du vil eller ikke

Hvis Xbox One havner under TV-en din, skal det meste kunne styres via den nye Kinect-sensoren. Det skrytes uhemmet av hvor avansert og nøyaktig den er, men det manglet ikke på lovordene når forrige generasjons Kinect ble sluppet heller. Det må være lov å si at Microsoft tok munnen for full den gang. Hvor godt den nye utgaven faktisk vil fungere i varierende rom- og lysforhold gjenstår å se.

Kinect 2 er ikke akkurat liten.

Uansett blir Kinect-sensoren nå obligatorisk. Ikke bare i betydning at den følger med når du kjøper konsollen, men Xbox One vil ikke fungere i det hele tatt uten Kinect tilkoblet. Det er et merkelig valg, og Microsofts agenda er uklar. Det vi vet så langt er at mikrofonen vil lytte aktivt etter kommandoer hele tiden, selv når konsollen er avslått. Dessuten har Microsoft avslørt via en patentsøknad at Kinect kan brukes til å avgjøre hvor mange som ser på skjermen din, og nekte deg å se på film med flere venner på besøk enn hva rettighetshaverne ønsker. Det er ikke sikkert at patentet blir satt ut i live, men potensialet for å bruke systemet på tvers av kundenes interesser er åpenbart.

Kanskje er det obligatorisk rett og slett fordi Microsoft føler at Kinect har et mye større potensiale enn hva kundene forstår. Det er langt større sjanse for at utviklere benytter seg av dette når de vet at samtlige konsoller har en Kinect tilkoblet. Men rettferdiggjør målet nødvendigvis middelet? Dersom sensoren er så høyteknologisk som Microsoft vil ha det til, utgjør det fort en betydelig andel av prisen vi betaler. Det føles ikke riktig å bla opp flere hundrelapper for en dings man ikke har planer om å bruke. For ikke å snakke om potensielle personvernproblemer. Uavhengig av hvor snille Microsoft måtte føle seg, er det ikke sikkert at alle ønsker å ha kamera og mikrofon i stua som alltid er på og som attpåtil er koblet til nettet.

Og hvor skal vi plassere denne sensoren? TV-er har i flere år vært så tynne at de henger på veggen som et bilde. Kinect-sensoren ser derimot overraskende klumpete ut. Det er ikke direkte fristende å skru opp noe slikt på veggen, over eller under en betydelig slankere TV. Selve konsollen er utformet for å kunne gjemmes bort i et skap, men der vil neppe Kinect trives spesielt godt. Og hva med de som har projektor? Hvis fremtiden skal ligge i denne type sensorer, må noen gjøre en bedre jobb med innpakningen.

Snubletråd for bruktsalg

Det ble lenge ryktet at neste Xbox skulle kreve at du var tilkoblet nettet mens du spilte, og at Microsoft ville implementere en sperre mot bruktspill. Det blir ikke helt slik, men kanskje ikke så langt unna heller. Xbox One vil nemlig kreve at du installerer spill, og du må være tilkoblet under denne prosessen. Spillet knyttes da til brukerkontoen din. Det er ingenting som hindrer deg fra å selge spillet videre, men kjøperen må da betale en avgift for å få aktivert spillet på sin konto. Hva dette kommer til å koste vet vi ikke, men det høres ut som en enda mer restriktiv utgave av dagens praksis med engangskoder som låser ned deler av spillet.

En stolt far?

Siden spillene både installeres og knyttes til din konto, er det kanskje nærliggende å tenke seg at du slipper å bytte plate når du skal spille. Det er lov å håpe, men i så fall må Microsoft også implementere en funksjon for å fjerne spillet fra din konto før disken kan benyttes for å aktivere spillet hos noen andre. Alternativt må reaktiveringsavgiften settes så høy at Microsoft sikres de samme inntektene som om spillet ble kjøpt nytt. Det er lite trolig at de legger til rette for et system hvor en vennegjeng kan spleise på spill og slippe unna med en lav reaktiveringsavgift på flere konsoller.

Det er enkelt å forstå hvorfor spillbransjen vil bruktsalg til livs, men det er også temmelig åpenbart at denne kampen foregår på kundenes bekostning og mot deres interesser. Noe av styrken til konsollene i forhold til PC har vært at man bare har trengt å hive plata i maskina og sette i gang. Hvis du ville spille hos en venn, var det null problem å ta med spillet dit. Det skal også være mulig på Xbox One, men da må du først logge på med din profil på din venns konsoll, før du installerer spillet der. Ellers krever Microsoft at det betales en reaktiveringsavgift.

Og hva skjer ved neste korsvei, når Xbox One fases ut til fordel for neste generasjon? Kan vi være sikre på å få spilt spillene våre da? Det virker kanskje søkt å bekymre seg for slikt allerede nå, men det er en viktig del av kulturarven vår vi snakker om, og stadig mer av den avhenger av velvilje og teknologi fra tredjepart for å være tilgjengelig. Xbox One er heller ikke bakoverkompatibel, så det er langt fra noen selvfølge at neste utgave blir det.

Mer klarhet på E3?

Xbox smartglass.

Spillene har vi enda ikke sett stort av, men allerede nå er kjøret i gang med avtaler om tidsbegrenset eksklusivitet for diverse nedlastbart innhold. Til en jublende sal kunne Microsoft avsløre at de har sørget for at de som har andre konsoller enn Xbox One ikke skal få tilgang til alt innhold i Call of Duty: Ghosts. Hvorfor jeg skal la meg begeistre over at andre får det mindre moro, forstår jeg ikke. Det er en bakvendt konsollkrig som bare straffer spillerne. Det er på ingen måte en ny strategi, men når man først lanserer en ny konsoll hadde det kanskje vært mer passende å avrunde presentasjonen med et eksempel på hva man får til selv, snarere enn å kaste småstein på konkurrentene.

Vi skal ikke ta sorgene på forskudd. Presentasjonen var unektelig griselekker, og vi kan bare krysse fingrene for at vi får ta større del av moroa i Norge nå enn hva som har vært tilfelle med Xbox 360. Hvis Xbox One skal fylle rollen som underholdningssenter i stua, er vi avhengig av tilgang på attraktive tjenester.

For Xbox One som spillkonsoll er det fortsatt mye som er uklart, og trolig blir bildet klarere etter E3. Det knytter seg også usikkerhet rundt hvordan Sony vil møte fremtiden med PlayStation 4, og i denne bransjen er lite skrevet i stein. Forhåpentligvis er kundene prinsippfaste nok til at kundefiendtlige løsninger ikke har livets rett, og at selskapene agerer deretter.

Hør også siste episode av vår podkast, som har Xbox One-avsløringen som hovedtema.

Les videre: Xbox One blir ikke meir indievenleg enn Xbox 360
Les videre: Kommentar: På tide å koble av?

Siste fra forsiden