Lykkelig vinner av drømmetur

Vinneren er kåret

Vi har funnet en verdig vinner av en fotballtur til 15 000 kroner.

1: Side 1
2: Side 2

Vinnerbidraget i sin helhet

Aller først må jeg bare poengtere at dette er fra før tiden CM og FM skilte lag, da det kun var CM.

Det hele begynte når bodde i Oslo, i 1995. Jeg fikk en ny gutt i klassen som ble plassert ved siden av med i klasserommet. Vi ble godt kjent med en gang og hadde fotball som felles interesse. Han var en av de få i klassen som hadde egen datamaskin den gangen. Og siden hans far lagde verden beste kjøttboller, av den svenske typen, så hendte det ikke sjeldent at jeg ble han hjem etter skolen.

Championship Manager 95/95, utgitt av Domark. (Foto: Tore Fløttum)

På rommet sitt hadde han den. Datamaskinen som senere kom til og ødelegge nattesøvnen min. Han hadde CM2 95/96-sesongen, installert på den maskinen. Det i det sorte coveret utgitt av Domark®. Der man måtte være Blackburn for å kunne spille i "Chamipons League" med Alan Shearer, før han gikk til Newcastle. På denne tiden fulgte jeg ikke så mye med på engelsk fotball, det var kun Rosenborg som var noe.

Vi startet en ny sesong, han eide spillet og valgte først selvfølgelig. Blackburn hadde mest penger og spilte i "Champions League" så han valgte de. Jeg som hadde vært i England den sommeren valgte ett lag fra en by jeg besøkte på øya; York. Når sant skal sies så begynte vi vel strengt tatt med meg som manager for Newcastle, men uten noe som helst hell på 2 sesonger, som forøvrig ble gjort unna på en drøy uke eller så. Men når jeg begynte med York, som den gangen spilte i det som het 2. divisjon, 3. høyeste nivå, så gikk ting så mye bedre. Delvis fordi jeg fikk god hjelp av kameraten min, som kjøpte ett par spillere av meg til blodpris. Og delvis fordi jeg fant en formasjon som passet laget mitt perfekt. 4-3-3 med offensive sidebacker og to sentrale midtbanespillere på løp til hver sin side fremover. En formasjon jeg skulle ta med meg videre til alle de senere versjoner av CM/FM.

Med spillere som bl.a. Paul Stephenson, Rob Matthews, Dean Kiely, Nigel Pepper og Paul Barnes som "ryggraden" skulle det hele gå som en lek. Første sesong vant jeg serien suverent, jeg kjøpte jo opp omtrent alle motspillere som ble MoM mot meg og fikk etterhvert en stor stall som hamlet opp med alt. Til og med i 1. divisjon skulle det bli en lek. Fikk også kloa i større spillere som Ian Rush, Henning Berg, Lorenzo Amoruso, Dwight Yorke og Jason McAteer. Opprykk direkte i sesong to også, vant til og med cupen denne sesong, så nå ble det kirsebær med de store. Deretter ble det aldri det helt store, nådde liksom ikke helt opp i øverste divisjon, men rykket heller aldri ned igjen. Det som gjorde denne fullstendig uforglemmelig var "bugen" i transfer systemet. Det gikk ut på at du kunne legge inn ett bud. Øke det til det ble akseptert, deretter endre det til nesten ingenting, og da fikk du spilleren til den summen du endret budet til. Ulempen med det var at hvis du fikk over £ 4 MRD. (tror det var noe slikt) så klikket spillet hver gang du skulle inn og se på økonomien.

Championship Manager 01/02, som er i bruk i dag. Databasen ble oppdatert i september, med spilleroverganger, opp- og nedrykk, liga- og klubbnavn m.m. (Foto: Tore Fløttum)

Tilslutt gikk denne saven i glemmeboken. Mesteparten av skylden for det er den nye versjonen som kom året etter, 96/97. Når kameraten min kjøpte seg den så fikk jeg kjøpe av han den gamle for 100kr, enda jeg ikke hadde egen datamaskin enda.

Senere kom det også flere europeiske ligaer på egne cd'er, og det geniale med de var at det var nok og installere de, så kunne du spille de med denne original CD'en, men det ikke gikk omvendt. Så de lånte jeg av andre kamerater som hadde de.

Det var i Tyskland på denne versjonen jeg satte en av rekordene mine på CM, jeg holdt det gående i 12 sesonger med Borussia Dortmund. Selvfølgelig med samme formasjon og taktikk som alltid. Ruben Soza, Jögen Kohler, Mathias Sammer, Karl Heinz Ridle og Paul Lambert var de store på den saven, hvor jeg vant alt som er og vinne for klubblag mange ganger, men fikk aldri noe landslag og styre.

Det gjorde jeg derimot i CM 01/02.

På denne tiden bodde jeg på "hybel" hos besteforeldra mine og "gikk" på videregående skole. Skjønt når dette spillet kom så ble det ikke mye skole. For si det på den måten; det er en grunn til at jeg med god margin passerte tresiffret antall dager fravær på de tre årene jeg gikk der.

I en save med alle de store ligaene som også gikk over 12 sesonger, endte jeg opp i Frankrike med St. Etienne og det franske landslaget. Champions League, European Super Cup, den franske cupen, ligaen, VM og trolig flere andre titler også om mulig i en og samme sesong. Tror jeg fikk ny highscore når det gjelder manager poeng det året. Før jeg kom så langt hadde jeg tatt en Tom Nordlie i Tyskland med Leverkusen, i Spania med Mallorca og i England med Tottenham. Jeg overtok klubben midt i sesongen når de lå langt nede og gjorde noen taktiske genistreker og berga laget fra nedrykk. Nå ser det riktignok mørkt ut for Hr. Nordlie i år men det er en annen sak.

Les også
Anmeldelse: Football Manager 2010

Jeg prøvde også CM de to første årene etter at CM og FM skilte lag, men det var noe med det som ikke føltes riktig. Med FM derimot fungerte ting mye bedre. Der fikk jeg feelingen og følte det var riktig spill. Ved FM 06 fikk jeg tilbake noe av følelsen fra CM2, det var artig og spille og det gikk med mange timer til dette. Men det manglet liksom litt enda. Når det nærmet seg høsten 2006 og ny utgivelse/versjon hadde jeg hørt mye godt om det nye spillet, så på Sports Interactives hjemmesider fant jeg en annonse om at de ønsket beta-testere til FM07. Meldte meg på og ble plukket ut. "Joda, fint dette, bedre enn forrige, men er ikke helt der enda" var reaksjonen min. Og det ble med beta testingen av den.

Skjermbilde fra Football Manager 2010-demoen, der det riktignok ikke går så bra.

Så skulle det gå ei stund før jeg atter brydde meg om å utfordre fotballen igjen, delvis fordi jeg brukte alt for mange timer på World of Warcraft og delvis fordi jeg fortsatt prøvde og få en utdannelse. Begge deler gikk omsider på rævva. Da var det på tide og ta opp fotballen igjen, FM09 kom jo på senhøsten 2008, og nå skulle de innføre helt nytt kampsystem med 3D-visning. Dette høres spennende ut tenkte jeg, og bestemte meg for å prøve det. Og dermed var det gjort. Jeg hadde fått meg en ny hobby, eller livsstil som jeg velger og kalle det. 3D systemet var helt genialt, det tok mye lengere tid og spille gjennom en hel sesong, men opplevelsen ble bedre, lettere og sette seg grundigere inn i taktikk o.l. lettere og se hva hver enkelt spiller er flink til og hva du må trene på. En helt ny innlevelse i kampene. Nydelig. Omsider var det gøy og spille FM igjen, eneste ulempen er mangel på nettverksspill over nett. Forutsetter VPN e.l. men det måtte jo testes det også, og jaggu funka det. Det har blitt mange kamper mellom Lillestrøm og Rosenborg der. som selvfølgelig har endt i trøndersk seier. Spill over nett var noe jeg også prøvde meg på med FM Live men, nei, ikke noe for meg. menyene var ikke lik, det var vanskelig og oppnå noe hvis man begynte litt for sent i forhold til når sen serveren åpnet og i det hele tatt litt feil prising på spillere som gjorde det umulig og ha noen superstjerner.

Nå omsider har demoen til FM10 kommet hvor SI har beholdt alt det gode fra siste versjon, og i tillegg brukt spillerne/brukerne mer enn tidligere og implementert mye av det de ønsker av funksjoner og forbedringer. Og jeg er positivt overrasket over det meste. Kommer nok til å bli en post på utgiftsarket denne mnd ja regner jeg med. Gleder meg til muligheten til å legge til ligaer, skal definitivt legge til flere divisjoner i Norge, 3. 4. divisjon hvertfall, da finner jeg noen mine lokale lag som jeg selv har spilt for, og da jeg blir nødt til å lage meg selv ettersom jeg har spilt i 3. divisjon her til lands, men har bare tre kamper så finnes ikke i databasen på spillet originalt, desverre.

Med de beste FM hilsener
Tore Fløttum

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden