Intervju

Nådde verdenstoppen på ett år

Norge gjør det ekstremt godt i e-sport om dagen og vi møtte teamlederen for et av verdens beste Counter-Strike lag en regntung dag i hans hjemby Trondheim.

Side 1
Side 2
Side 3

Hva er det som motiverer deg til å spille Counter-Strike etter så mange år i gamet?

- Et fortsatt ønske om å bli bedre, samt følelsen man får etter å ha overgått andres eller egne forventninger. Ettersom vi reiser og er mye sammen blir laget svært sammensveiset, vi blir gode kompiser som trives godt i hverandres selskap. Som sagt begynner jeg å bli gammel, og jeg ønsker også å gjøre mitt for at E-sport ikke bare skal holde seg der de er i dag, men også vokse.

Hvorfor kallenavnet bsl?

"Jeg har ikke tid til å gå på forelesninger eller delta i linjeforeninger og andre aktiviteter man gjerne gjør som student."

- Det strekker seg tilbake til da jeg var rundt 10 år og spilte Nintendo med mine venner. Man måtte ha et navn, og jeg tok navnet Beselbub etter katten til Madam Mim i Donald Duck & co. Egentlig heter den Belsebub, men jeg leste vel feil eller noe. Ettersom årene har gått har folk begynt å kalle meg "Besel", så jeg har forandra det til bsl, kort og greit.

Hvordan er du som spiller?

- Kjedelig? Jeg skal styre laget taktisk og bruker mye energi og konsentrasjon på det. Jeg er helt grei på sikting uten å gjøre så mye fancy eller spektakulært. Min rolle i laget er av taktisk natur i tillegg til at jeg bidrar til å stabilisere lagspillet vårt.

Hva er favorittvåpenet, og hvorfor?

- Jeg bruker egentlig alt av våpen, men skal jeg si favorittvåpen må det vel bli Colt M4. Jeg er gammel i gamet og liker det fordi det har mindre rekyl, noe som gjør det lettere å skyte med. Yngre spillere mobber meg og kaller det bare for bestefarvåpenet, hehe.

Jeg forstår det slik at du studerer ved siden av, hvordan klarer du å få tid til alt?

- Det er et strev og krever mye planlegging å få til. Jeg har ikke tid til å gå på forelesninger eller delta i linjeforeninger og andre aktiviteter man gjerne gjør som student. Jeg bruker å sette meg på lesesalen og lese pensum når jeg en sjelden gang har tid, samt at jeg bruker å ha med bøkene når vi er ute og reiser. Jeg fikk det til i forrige semester, så da må jeg vel få det til dette også.

Foto: Catch-Gamer

Hvorfor tror du man fremdeles spiller Counter-Strike 1.6 og ikke har gått over til enten Condition Zero eller Source som grafisk sett er mye penere spill?

- Det har seg jo slik at det fremdeles er 1.6 som blir spilt på de fleste turneringer og har den største brukerbasen, det har nærmest blitt Den Hellige Gral innenfor konkurransespill. Det er så optimalt for lagspill at det har ingen hensikt å gå over til spill som ser penere ut men ikke er like bra utformet og gir den samme følelsen. Man kan si mye om at 1.6-grafikken er stygg, men den er faktisk svært funksjonell.

Hvorfor spiller de fleste av dere på oppløsning 640x480? Er det slik at spillbarheten er så knusende bra at man kan forkaste det grafiske?

- Det er som sagt ganske funksjonelt i og med at det garanterer 100 Hz på skjermen uansett utstyr. Det er klart det er penere med høyere oppløsning, men det krever mye mer hardware, og for å få en ting til å funke på alle konkurranser er det like greit å bruke en innstilling som virker overalt. Jeg har spilt på 1152x864 inntil i år fordi jeg synes den grafikken er den mest funksjonelle, men måtte bite i gresset og bytte til 640x480 i januar da vi var på en turnering hvor utstyret ikke holdt helt mål.

Tjener du mye penger på å spille Counter-Strike?

- Siden vi ikke har noen kontrakt med fastlønn hos Catch-Gamer, tjener vi ikke annet enn de prispengene vi spiller inn og ettersom vi har spilt så godt i 2005 har det jo blitt noen kroner. Catch-Gamer betaler reise, opphold og mat når vi er ute og reiser slik at vi slipper å bruke av egne penger på dette. Vi får jo også reise rundt i hele verden og bare det er nesten lønn i seg selv synes jeg.

Føler du ikke at det da kanskje kan bli mer som en jobb kontra hobby?

- Jo, når vi spiller på dette nivået og reiser såpass mye kan det fort bli det. Vi legger veldig mye tid ned i trening, ikke bare for å klare å holde dagens nivå, men også forbedre oss slik at vi klarer å holde tritt med den kontinuerlige utviklingen i miljøet.

Andre plass i WEG Korea

E-sports begynner med tiden å vokse seg ganske så svært. Tror du veksten vil øke, eller vil den stagnere?

- Ingen tvil om at det vokser og jeg ser ingen begrensninger egentlig. Det er sterk kapital både inne og bak dette fenomenet og spillindustrien bare øker og øker. Litt synd for min del som om noen år kommer til å være altfor gammel og utdatert, hehe.

Ganske mange unge spillere er dyktige i siktemidlene. Har dere rutinerte og gamle spillere en sjanse når de som har spilt spillet siden 11-års alderen begynner å oppnå litt rutine?

- For oss som er gamle, grå og har spilt på internasjonalt toppnivå i mange år kommer erfaringen svært godt med. Det var lettere å komme til før, færre spilte og det skulle mindre til for å få en sjanse. I dag er det fryktelig mange såkalte "aimers", men det kreves mer utenom det for å få bli med. De eldre spillerne vektlegger andre ting foran et godt siktebilde, og et lag som har noen intensjoner om å bli gode er nødt å ha en miks av mange forskjellige spillertyper. Fem 16-åringer som er gode på å sikte kan ikke nå høyt som lag i internasjonal sammenheng og ingen lag i verdenstoppen har et merkbart antall spillere under 18 år.

Hvorfor er du en bedre Counter-Strike-spiller i dag enn for tre-fire år siden?

- Jeg har fortsatt opprettholdt siktetreningen samtidig som jeg er blitt flinkere til å lese spillet. Jeg har hele tiden vært god til å venne meg til endringer i spillet, og har nå min del med erfaring.

Jeg forstår det slik at tilstandene er til tider ganske ville når dere spiller i blant annet Asia, hvordan er det å bli sett på, ja nesten som en superstjerne der nede?

- Det er fortsatt veldig rart, og jeg kommer nok ikke til å bli vant med det. Når vi var i Sør-Korea og spilte, foregikk dette stort sett i TV-studio, men det var hendelser hvor vi spilte ute foran publikum og da kunne det være mange av dem. Jeg synes fremdeles også det er veldig rart og skrive ut autografen min til fans.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden