– Piratkopiering er et ikke-tema for oss

Valves Gabe Newell liker ikke kopisperrene til konkurrentene.

Kopisperrer er et evig omdiskutert tema. Særlig Ubisofts løsning, som krever at spilleren er tilkoblet Internett til enhver tid mens man spiller, har måttet tåle mye kritikk. Selv ser Ubisoft på løsningen som en stor suksess.

Andre utgivere har tatt opp kampen med bruktsalg, og ønsker å ta betalt av bruktspillkjøpere for tilgang til onlinedelen av spillet.

Det er ikke bare spillerne som lar seg provosere av disse tiltakene. I et intervju med Kotaku hevder Valve-sjef Gabe Newell at disse tiltakene rett og slett reduserer verdien på produktet.

Lovlige Assassin's Creed II-spillere slet med å få spilt på grunn av kopisperren.

– Denne troen på at du øker inntjeningen ved å gjøre spillet ditt mindre verdt gjennom aggressive kopisperretiltak er helt bakvendt. Det er et serviceproblem, ikke et teknologiproblem. Piratkopiering er et ikke-tema for oss.

Newell forteller at Valve ble advart mot å tilby Steam-tjenesten i Russland fordi landet hadde store piratkopieringsproblemer. Men da Valve undersøkte problemet nærmere, oppdaget de at piratene gjorde en bedre jobb med å tilpasse spillene til regionen enn det utgiverne gjorde.

Etter å ha investert i å få spillene tilpasset regionen, har Russland blitt Valves tredje største marked i Europa, nest etter Storbritannia og Tyskland.

– Den beste måten å bekjempe piratvirksomhet er å tilby en tjeneste spillerne trenger. Jeg tror utviklerne med strenge kopisperrer vil selge mindre og skape større problemer for seg selv.

Skummel fremtid

Newell bekymrer seg heller ikke nevneverdig for at spillgigant EA nå har sin egen Steam-variant, Origin.

– De ser på Steam slik tjenesten er i dag og sier «Aha, vi kan også lage noe sånt». Men de ser ikke at dette bare er begynnelsen. Ting endrer seg i dramatisk fart, og ting vi har gjort med Steam kommer til å se veldig primitivt ut om bare noen få år, sier han.

Og Valve-sjefen er skremt med tanke på fremtiden. Han tror neppe at Steam er den samme tjenesten om et halvt år.

– Vi må se på hva som skjer med Apple og Android, og tenke på hvordan det påvirker hva som foregår i stuene våre. Vi må se på OnLive og hvordan det integreres med TV-en.

Han fortsetter:

Les også
Jeg gleder meg til: Dead State

– Hvor vi er i dag er kjedelig i forhold til hvor vi vil være om kort tid, vi må fokusere på tiden fremover. Dette kommer til å bli kongekult for spillutviklere og for spillerne. Hvis det er Steam som får til alt dette, supert! Hvis ikke vil vi ende opp som svaret i et pubquiz-spørsmål.

Les også: Origin overvåker deg fremdeles

Hvor tror du Steam og andre spilltjenester på nett er om et halvt år? Diskuter i forumet!

Siste fra forsiden