Anmeldelse

Pro Evolution Soccer 2008

Pro Evolution Soccer 2008 er en flott, men tidvis ujevn, fotballopplevelse.

Fotball er ikke bare et vakkert spill på TV, eller om du fysisk spiller det selv. Idretten skinner nesten like flott i spillform, spesielt om man konkurrerer med likesinnede. Følelsen av å vinne over en kompis etter en tett og hard kamp er euforisk. Du er best! Det er ut av denne spillegleden Gud skapte Pro Evolution Soccer. Nå er 2008-utgaven (heretter PES 2008) i butikkhyllene, noen fotballfans utvilsomt har fått med seg allerede. Spillet representerer ett skritt fremover for den populære serien, i hvert fall på Xbox 360.

Stjernenes triks

Vis større

Trailer: Pro Evolution Soccer 2008

Stikkord:
  • spill
  • xbox 360
  • playstation 3
  • sport
  • fotball
  • pro evolution soccer


Småfeit

Det er nok å ta seg til i PES 2008. Du har den sedvanlige treningskampen, som er perfekt for kvikk action. Videre kan du spille én av flere cuper eller en liga med ditt favorittlag, eller bygge opp ditt egetkomponerte lag i Master League. Til slutt kommer flerspillerdelen over nett, der du kan utfordre fotballidioter over hele verden. Rammen rundt kampene er kanskje ikke så smellfeit som i FIFA 08, men det mest sentrale er likevel på plass. Dessuten er det jo på banen fotball spilles, ikke i de grelle menyene.

Mitt inntrykk er at spillet har blitt mye kvikkere i år, da tenker jeg på banespillet. Det går faktisk voldsomt kjapt ute på matta, noe som gir PES 2008 et litt større arkadepreg enn tidligere titler. Tempo virker å være en smakssak, men undertegnede liker når det er litt fart i spillet. Det skjerper sansene og setter strengere krav til reaksjonstid. Fotball handler jo om å reagere og å ta de riktige valgene, så slik sett er temopøkningen i tråd med sportens ånd. Likevel er det enkelte ganger man nesten ikke rekker å reagere, slik som på harde hjørnespark.

Bevegelsesfriheten hos spillerne er helt herlig i PES 2008. Etter å ha spilt FIFA 08 i et par måneder merker jeg virkelig hvor befriende det er å ha total kontroll over spillerne dine. Her er det langt lettere å bryte ballbaner, møte ballen og komme ut av fastsatte løp. Dette gir også flere muligheter for deg på banen, du kan ta raskere valg og få frem et spill som er mer virkelighetsnært. Du kommer ikke nærmere en fotballsimulator enn dette, tempoet til tross.

- Hva synes du om kampen, fantasispiller?

Ballfysikken er også av ypperste klasse i år, selv om kula går litt i overkant raskt den også. Likevel understreker fysikken det fotball handler om: tilfeldigheter. Du vet aldri med sikkerhet hvordan ballen vil reagere i kontakt med spillere og ramma rundt nettet. Det betyr at du får uforutsigbare situasjoner på skudd, ved driblinger, taklinger og returer. Denne uforutsigbarheten gjør at en hver kamp hele tiden har en nerve, en sjel. Du vet aldri hva som venter rundt neste hjørne, for å bruke en skrekkmetafor.

Den kunstige intelligensen bidrar også til at kampene blir spennende og umulige å spå utfallet på. Datahjernene er aggressive, spesielt offensivt. Med det mener jeg ikke at de takler i knehøyde og slår ned spillerne dine. Nei, de er hele tiden sugne på å vise seg frem, spesielt offensivt. Likevel savner jeg enda mer kreativitet, men det kommer seg noe på de høyeste vanskelighetsgradene. Målvakten er også et lite hakk smartere i år, han gir i hvert fall ikke fra seg så mange idiotiske returer rett til motspiller som tidligere.

Kvikk til beins

For å lure den kunstige intelligensen er fart og presisjon nøkkelen til suksess. Kula må gå raskt, men det er fint om du krydrer med et lite dribleraid eller to. Fart er i det hele tatt sentralt i PES 2008, det merker du når du styrer raske stjernespillere. Disse blir nærmest for mektige om de kommer i posisjon, med et voldsomt rykk og et sikkert skuddbein. Jeg liker at gjennombruddspasningen fortsatt står sterkt i dette spillet. Den har blitt en statist i FIFA 08, men her kan du fortsatt tre lekre baller gjennom forsvaret med jevne mellomrom. Dine lagkompiser går rett og slett på smartere løp, og da blir pasningspillet desto mer effektivt.

Man rekker opp hånda før man kjefter på dommeren.

Konami er gode med krydderet, noe som gir en velsmakende hovedrett. Det er nemlig noen detaljer som gjør at PES 2008 virkelig skiller seg ut. En synlig og «levende» dommertrio skal for eksempel ikke undervurderes. Du kan se reaksjonene til dommeren når det takles stygt, og det er ikke alltid man går over til en filmsekvens for å vise at han gir rødt kort. Du ser alt, der og da. Nå skal det sies at mannen i sort er i overkant glad i sitt røde kort, men til gjengjeld er han god når det gjelder fordelsparagrafen. Spillet blir i det hele tatt sjeldent stykket opp på grunn av hodeløs dømming.

Du kan faktisk filme, altså slenge deg, i årets utgave av denne fotballklassikeren, noe som utvilsomt er et tveegget sverd. Ja, det filmes i virkelig fotball, men er det virkelig noe vi vil glorifisere ved å ha det med i et så populært spill. Hva blir det neste? At man kan sparke publikum i hodet? Det er morsomt å få et billig straffe når du spiller mot datamaskinen, men det er sannelig ikke morsomt når disse situasjonene går i mot deg – spesielt om du møter menneskelige motstand. Juks er ut, det bør Konami ta inn over seg!

En annen negativ detalj er hvordan dommeren alltid skal blåse før du får sette i gang spillet på dødballer. Det er da slett ikke slik i virkeligheten at man må vente på dommerens godkjenning hver gang spillet skal settes i gang. Det finnes selvsagt unntak til denne regelen også, slik når man skal stille opp mur på farlige frispark, men denne pipeblåsingen burde været droppet. Apropos frispark. Hvorfor skal man på død og liv ha mur på helt ufarlige frispark fra 40-50 meter? Det ser bare for dumt ut. Finn heller noen motspillere dere kan markere, kunstige intelligens!

Husets beste seter, men litt tidlig ute?

Kamerarot

Straffekonkurransene er også litt merkelige i år. Kameravinkelen når du er keeper er nemlig horribel. Du ser det hele fra bak målvaktens høyre legg, i noe som liksom skal være en tøff og røff vinkel. Det er det ikke. For min del burde du se det hele forfra både når du tar og når du skal redde straffene. Jeg har i hvert fall ikke noe behov for å se de som står og tripper på midtbanen i bakgrunnen.

Lisenser har alltid vært PES 2008s akilleshæl, og det har ikke forandret seg i år. Spillet har riktignok rettigheter i enkelte store ligaer, slik som Serie A, Primera Division og nederlandsk æresdivisjon. Spillernavnene på en rekke landslag er også korrekte, men her er det langt i fra alltid at draktene henger på greip. Du kan riktignok endre på spillere i et redigeringsverktøy, men det er ikke helt det samme å lage ditt norske favorittlag som å få det ferdig servert – med ekte drakter, reklame og hele pakka. Fans av Newcastle og Tottenham kan imidlertid glede seg over å ha sine lag med i år, på bekostning av Manchester United og Arsenal.

Med unntak av en utrolig ansiktslikhet hos lisensierte spillere, ja den er helt fenomenal, og fyldige repriser er ikke PES 2008 spesielt slående visuelt. Menyene er hentet fra steinalderen og gjør at rammene rundt kampene er lite innbydende. Når du spiller merker du ikke stor fremgang fra forrige utgave av spillet, grafiske detaljer på og rundt matta glimrer med sitt fravær. Det er lett og slett litt kjedelig for øynene dine under kampene i PES 2008.

Kaká i kamp om ballen.

Da er det et tankekors at PlayStation 3-utgaven fremstår som ustabil. Lastetidene er lengre enn på Xbox 360, og det hakker oftere. På enkelte kameravinkler og værinnstillinger lokalt blir det faktisk småirriterende å spille kamper på PS3, og slik skal det slett ikke være.

Når du skal spille på nett er PS3 også verstingen. Du kommer for det første ikke umiddelbart i gang. Du må nemlig registrere en kode og et passord før du for spille over nett. Heldigvis er det ikke noe problem å finne motstandere, men da viser hakkingen virkelig sitt stygge ansikt. Uansett hvor god linje du og motstanderen har blir kampene ofte en parodi på fotball. Ballen henger ikke med i svingene, og lever mer eller mindre sitt eget liv. Hakkingen gjør det nesten umulig å nyte spillet over nett. 360-versjonen er langt bedre, men også her vil du oppleve forstyrrelser.

Ørene dine blir stort sett voldtatt på samme måte som dine vakre øyne. Musikken er kanskje det verste som er servert i et spill til dags dato, selv om Konami har prøvd å gjøre spillelista litt mer hipp. Det forsøket var mislykket. Du gjør deg selv en tjeneste om du skrur av musikken med det samme, hvis ikke risikerer du at hodet ditt eksploderer.

Kommentatorene, i form av John Champion and Mark Lawrenson, har derimot blitt noe bedre. De er mer presise i det de sier, og kommer med flere interessante innspill. Dessverre er kommenteringen fortsatt litt uinspirert, og her ligger PES 2008 langt bak sin argeste konkurrent. Tilskuerne er ivrige etter å lage liv på arenaene, men nyansene og lokaliseringen er dårlig – dette går stort sett i loop uansett hvor du spiller i verden.

Cristiano Ronaldo briljerer i samme kamp.

Konklusjon

I min bok er Pro Evolution Soccer 2008 det beste fotballspillet på denne generasjonen konsoller, spillet er i hvert fall et par hakk bedre enn fjorårsutgaven. Det er raskere og fokuserer mer på presisjon og reaksjon – samtidig som stjernespillere får større rom til å briljere. Friheten og kontrollen du har over spillerne ute på banen er intet andre enn herlig, ekte fotballfans vil utvilsomt kjenne det bevege seg i buksa når spillet flyter som det skal.

Noe som ikke flyter helt som det skal er PS3-utgaven av spillet. Lokalt er ikke dette veldig sjenerende, men over nett er spillet sjokkerende svakt. Hakking og lange lastetider gjør dermed at Xbox 360-utgaven fremstår som mer solid og fornøyelig. Hvis du har valget, bør du kjøpe versjonen til Microsofts konsoll. Dessuten er rammen rundt kampene svak på begge versjoner. Et litt bedre lydbilde, friskere grafikk og flere lisenser hadde heller ikke vært å forakte. PES 2008 er uansett et fotballspill av skyhøy kvalitet og et «must» for dere som elsker sporten.

Siste fra forsiden