PS3 skal bekjempe kugalskap

Forskere ved Stanford University i USA vil få hjelp av PS3-eiere verden over for å drive forskning på hjernesykdommer som Alzheimers, Parkinsons og kugalskap.

PlayStation 3 kommer som kjent med temmelig mye kraft under panseret, og dette har forskere ved Stanford University i USA tenkt å utnytte seg av. CNN forteller nemlig at de vil gå i gang med et prosjekt hvor PS3-eiere verden over kan donere 10-20 MB av konsollens harddisk og ledig prosessorkraft til kompliserte beregninger som kan hjelpe forskerne å utvikle kurer for ulike alvorlige hjernesykdommer.

Sony PlayStation 3

Dette er langt fra første gangen folk fra hele verden får bruke datakraften sin til nyttige formål, og Stanford University har allerede satt over 200000 datamaskiner på saken. Men til nå har disse prosjektene kun vært aktuelle for datamaskiner, og dette er første gangen noen planlegger å bruke spillkonsoller til slike komplekse utregninger.

Datakraften skal brukes til å studere hvordan proteiner omformes i menneskekroppen og hva som kan gå galt i denne prosessen. Slike problemer kan lede til sykdommer som Parkinsons, Alzheimers, Lou Gherig's-syndrom og "bovine spongiform encephalopathy" (bedre kjent som kugalskap). CNN forteller at det tar omtrent en dag for en datamaskin å simulere hvordan proteiner forandrer seg på et nanosekund, og at det ville tatt 30 år å simulere en dag.

Ved å dele opp de enorme utregningene i mindre kalkulasjoner, som distribueres til datamaskiner og konsoller rundt om i verden, håper universitetet å oppnå resultatene mye kjappere, og her har faktisk konsoller som PS3 enkelte fordeler i forhold til PC-er. Ikke bare er PS3 svært kraftig, men alle systemer leveres også med samme maskinvarekonfigurasjon, noe som gjør det lettere å utvikle programvare for dem.

- Den har så mange hestekrefter og, selvfølgelig, når du spiller et spill vil disse brukes til selve spillet. Men konsollen vil også ofte stå på uten at noen spiller på den. Derfor virket det som en god idé å bruke de ledige hestekreftene for en god sak, forteller Sony-mann Richard Marks til CNN.

Siste fra forsiden