Anmeldelse

Sid Meier's Pirates!

Det er allerede mange Xbox-pirater der ute. Likevel gleder det meg å introdusere deg til Sid Meiers romdrikkende sjørøvere.

Side 1
Side 2

Bykrig
De mange byene er heller ikke trygg for vreden din, og her kan du ta del i slag på land. Når du angriper garnisoner med flere enn 100 soldater kreves det at det kjempes mellom dere på et jorde utenfor byen. Her har man har forsøkt å dytte inn elementer av taktikk og strategi, men i bunn og grunn er det som oftest antall som avgjør. I mindre byer holder det med litt fekting, deretter kan den herlige plyndringen starte. Du kan også snike deg inn i mørklagte byer. Her vil lanternebærende vakter alltid være på utgikk etter deg, og en litt klønete kameravinkel kan skaffe deg store vansker. Hvis du havner i fengsel vil du også få muligheten til å snike deg ut på samme måte, med mannskapet ventende på kaia.

Pirates! lykkes med å fange den lystige og lyse stemningen det karibiske hav er kjent for. Lyseblått hav, grønne øyer og avslappede byer; alt føles bare helt riktig. Refleksjonen av seilene er spesielt pen, og detaljnivå er akseptabelt. Under kamper vil du se vrakrester og mannskap fyke over bord etter hvert som kanonkuler rammer skipene. I scener der fekting og dansing er aktuelt får vi demonstrert fine animasjoner, selv om disse raskt blir forutsigbare og noe begrenset i antall. På Xbox har du også muligheten til å laste ned nye seil og flagg, dette gir deg muligheten til å bestemme litt av spillets utseende selv. En merkbar forskjell fra PC-versjonen er at kamera i oversiktskartet er alt for tett opptil båtene på Xbox. Du føler at du mister litt av oversikten og samtidig dempes noe av den gode stemningen. Videre er spillet utsatt for en del hakking og hyppige lastesekvenser.

Hyggelig flerspiller

Om du liker tanken på å seile med et sort flagg i akterenden, så har du sikkert venner som deler ditt syn. Firaxis ser ut til å ha tenkt på dette, for de tilbyr en lokal flerspillerdel. Her kan opptil fire av dere utkjempe episke sjøslag mot hverandre i karibiske farvann. Ai, for en glede det er å senke dine venners store og pene skuter mens du bæljer nedpå rom og grogg. Du vil neppe arrangere egne Pirates-helger for sosialisering, men som en hyggelig avveksling fungerer flerspillerdelen svært godt.

Musikken i Pirates! er fenomenal, og alle som elsker sjørøvere vil føle seg hjemme fra første stund. Lydsporet er ikke særlig variert, men det som blir spilt er svært stemningsfullt og uten tvil typisk for tidsperioden. Stemmegivningen er et annet kapittel, den består nemlig av uforståelig mumling. Siden alt er tekstet blir dette aldri et stort problem, men jeg savner likevel den velkjente piratsjargongen i dialoger. Under sjøslag er kanonen den meste markante lydeffekten. Sammen med god vibrering i håndkontrollen gjør lyden at du "føler" hvert eneste treff med enorm styrke. En liten strek i regningen deles ut for at spillet ikke støtter Dolby Digital, men det er bare en pirkedetalj fra en kresen anmelder.

Konklusjon
Pirates! vil alltid være et av mine spillhøydepunkt, i hvert fall i sin originale form. Spillet er svært underholdende og nostalgifaktoren er høy. Problemet er at det ikke klarer å være interessant over lengre perioder. Til tross for flere valgmuligheter og detaljstyring risikerer du å gå lei etter en uke eller to. Spillindustrien har nemlig forandret seg enormt siden Pirates! kom ut for første gang, og lista er lagt langt høyere når det kommer til variasjon i spillopplevelsen. Dette satt til side så vil Pirates aldri gå helt av moten. La spillet ligge i noen måneder, så er det ut på "kjøret" igjen. De virkelige pirater måtte jo også ha pauser fra jobben, hvis ikke risikerte de å bli utbrent eller til og med drept. Skru på deg trebeinet, fest Polly til skulderen, og sett sjøbein. Hvem vet, kanskje det blir pirat av deg også?

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden