Anmeldelse

Silent Hunter III

Ubåtmannskapene var tyskernes aller største helter under andre verdenskrig. Silent Hunter III demonstrerer til minste detalj hvorfor.

Side 1
Side 2

Mannskapets moral
Ditt mannskap er ikke bare en ressurs, de er en gruppe mennesker som også kan velte dine planer for oppdragene. Alle innehar egenskaper som motivasjon og arbeidskapasitet, og disse vil hele tiden forandre seg i takt med oppdragets gang. Ingen liker å gjøre den samme oppgaven i flere dager på rad. Sørg derfor for at mannskapet får varierte oppgaver og nok hvile. Hvis ikke risikerer du at ubåten din blir liggende å drive utenfor kysten av England, noe som representerer en sikker død. Når du får skader på båten må deler av ditt mannskap ut i reparasjonstjeneste, dette er en fin måte å vise hvor hektisk det blir når vannet strømmer inn i den lille blikkboksen. Raske og effektive reparasjoner betyr naturlig nok større sjanse for overlevelse.

Navigeringen foregår først og fremst via kart. Det vanlige navigasjonskartet er mest brukt på lange seilaser, og du kan stake opp ruten helt frem til målet. På den måten kan du kjøre på en slags autopilot, forutsatt at du ikke møter på fiendtlige fartøy. Når skip skal senkes er angrepskartet det beste redskapet du kan bruke. Her finnes detaljert informasjon om både ditt og fiendens fartøy samt alle parametere for torpedoangrep. Igjen vil jeg bøye meg i støvet for realismen og detaljrikdommen, den er rett og slett uovertruffen.

På bøljan blå
Silent Hunter III gir et godt inntrykk rent visuelt. Selv om grafikken ikke er toppmoderne, makter den å gi sterke inntrykk og skape en god og autentisk atmosfære. Spesielt havoverflaten er bra gjenskapt, sammen med fine modeller av fiendtlige og allierte farkoster. Innsiden av ubåten er meget detaljert og Ubisoft har igjen vært flinke med sitt bakgrunnsarbeide. Noen småfeil er det å finne på grafikkmotoren, særlig i sammenheng med måten vannet reagerer på båters bevegelse, men de er knapt synlige hvis du ikke leter aktivt. Videre er det begrenset hvor mye du kan stille på grafikkfremstillingen, noe jeg finner litt snodig.

Dynamisk vær gir de flotte miljøene en ekstra spiss, og påvirker i aller høyeste grad spillets gang. Du kan for eksempel ikke bruke dekkskanonen i full storm, så hvis du er tom for torpedoer må du vente på roligere forhold før du kan angripe. Klokken går i sanntid, og forskjellen på natt og dag er radikal. Spenningen er ved bristepunktet når du angriper fiender midt på svarteste natten, selv om sikten til tider kan være håpløs. Når det gjelder tiden kan denne "spoles" fremover i ulike hastigheter - en nødvendighet, siden oppdrag ofte tar dager og uker å gjennomføre.

Lyd er ressurs nummer èn for en undervannsbåt. Lyden kan både være en ubåts bane og redningsmann, så på dette feltet er det viktig at utviklerne har gjort jobben sin godt. Heldigvis kan jeg melde om at dette er tilfellet, lyden sitter som et skudd og setter en spiss på en fra før trykket atmosfære. Særlig sonarlyden fra fiendtlige skip og skrogets stadige trang til å lage ulyder gjør spillet til en riktig godbit for øret. Stemmegivningen kunne kanskje vært noe bedre, men dette er bare en bagatell. Musikken passer godt til det visuelle, og er en nesten uhørbar bakgrunnsdetalj.

Flerspillerdelen passer perfekt med tanke på ubåtenes "ulveflokktaktikk" under krigen. Ingenting føles bedre enn å ha et par venner med seg på tokt i det dype Atlanterhavet. Som oftest handler det om å senke store konvoier, og det er utrolig tilfredsstillende og gjennomføre velkoordinerte angrep sammen. Enten det er på LAN eller over nett så lykkes Silent Hunter III godt som et flerspillerspill, og det eneste minuset er at det kunne vært litt større variasjon på oppdragene.

Konklusjon
Har du et fnugg av interesse for ubåter, maritim krigføring eller historie fra andre verdenskrig, bør du ta en nærmere kikk på Silent Hunter III. Spillet er et solid produkt fra ende til annen, og makter å skape spillhistoriens kanskje beste ubåtsimulator. Vær oppmerksom på at spillet krever mye tid, tålmodighet og ikke minst nerver av stål. Vanskelighetsgraden er et stykke over middels, så dette er ikke noe for nybegynnere. - - Kast loss og seil mot den sikre død, Tysklands ære og overlevelse avhenger av deg og ditt mannskap.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden