Sniktitt

Borderlands 2

Grenselandet har blitt både større og tøffere siden forrige besøk.

KÖLN (Gamer.no): Da Gearbox ga ut Borderlands i 2009 kalte vår anmelder Øystein Furevik spillet for «den nye samarbeidskongen». Hvis det var riktig så kan det se ut som om Borderlands 2 må bli keiseren, for spillet overbeviste da vi fikk se det under Gamescom.

– Vi visste at vi hadde et bra konsept med Borderlands, men ble overrasket av den store sukksessen spillet opplevde, fortalte Steve Gibson, visepresident i Gearbox, under presentasjonen.

På bakgrunn av dette har de nå en mye større pengesekk å bruke på oppfølgeren.

– Nå kan vi inkludere mange elementer som ble utelatt fra det første spillet på grunn av tid- og pengemangel. Vi tar også fansens tilbakemelding på alvor, og dette vil komme klart frem i spillet.

Smartere fiender?

Når helvete fryser over...

Det første vi får se av spillet er et åpent isområde. Spillet har den samme grafiske stilen som før og hovedpersonen vår vandrer rundt og knerter noen vemmelige skapninger som ser ut som om de er laget av iskrystaller. En av nyvinningene er at fiender nå oppfører seg annerledes når de er skadet. De halter, noen prøver å rømme eller gjemme seg, og andre blir mer aggressive. I tillegg skal fiendene nå også være flinkere til å samarbeide. De vil prøve å utnytte sitt overtall, noe som burde kunne by på taktiske utfordringer langs veien. Noen fiender kan også lege hverandre.

I tillegg kan fiendene klatre og hoppe, så nå må det mer til enn ei skarpskyterrifle for å være kongen på haugen. Et av de heteste salgsuttrykkene i bransjen om dagen er «non-scripted combat». Det vil si at fiendenes oppførsel ikke er direkte diktert av en utvikler, og vil trolig oppføre seg ulikt hver gang du treffer på dem. Dette skal føre til mindre forutsigbarhet i kampene og er noe Gearbox har lagt vekt på under utviklingen.

For meg var det imidlertid vanskelig å legge merke til at fiendene samarbeidet i noen særlig grad. Det er fint at de nå er litt mer fleksible i forhold til fremkommelighet, men jeg synes enda det fremstår som om de bare stormer mot deg, uansett forutsetninger. Nå skal man kanskje ikke forvente at fjellbanditter og ismonstre har nærkamptaktikk som et moderne SWAT-lag, men jeg synes ikke at de forbedringene som Gibson nevnte i presentasjonen var spesielt synlige.

Når monstrene ligger spredt over den frosne slagmarken er det bare å finne frem sekken, for her er det masse bytte å samle opp. Penger og en rekke ulike våpen ligger strødd over landskapet. Fra en av de døde kroppene finner vi et av bevisene på at Borderlands 2 har gjort om hele våpensystemet. De ønsket å få til større visuell variasjon og nå hører alle våpnene til ulike tema. Noen våpen er laget av banditter og fokuserer på ammunisjonskapasitet. En annen våpenserie er billigvåpen, eller «Walmart weapons» som Gibson kalte dem, som rett og slett må kastes etter bruk. De ulike våpenseriene er lett gjenkjennelige på utseende og dette virker som en fin måte å ytterligere kategorisere de mange våpnene som finnes i spillet.

En rekke utbedringer

– Vi ønsket å endre mye fra Borderlands. Vi synes våpensystemet, den kunstige intelligensen, oppdragssystemet, og kjøretøysystemet kunne bli mye bedre, sa Gibson, som virket overraskende kritisk til forgjengeren.

Borderlands 2 vil ha et system hvor du kan gjøre ekstra skade dersom du bruker riktig våpenkombinasjoner. Utviklerne ønsker å belønne spillere som skifter mellom våpen og dette skal også få oss til å bli flinkere til å prøve ut alle våpnene i spillet. På spørsmål om hvor mange våpen som var i spillet svarte utviklerne «mange».

Teknologi og dommedag går ofte hånd i hånd.
Les også
Anmeldelse:

Ferdighetssystemet fikk vi ikke se så mye av, men vi ble lovet at også dette har blitt endret til det bedre. Utviklerne ønsket spesielt at de ferdighetene du får når du etter hvert kommer deg høyt opp i nivå, skulle være noe mer enn bare at du utførte 2 % mer skade. Nå skal høytnivåferdighetene gi deg nye egenskaper som virkelig endrer måten du spiller på. De mener at det ikke var nok belønning når man gikk opp i nivå, og det har de altså ønsket å endre på.

En av utfordringene Gearbox stod ovenfor var hvordan de kunne knytte hovedhistorien mer sammen med resten av spillet. De ønsket at historien skulle føre progresjonen i spillet, og at det ikke bare var et obligatorisk oppdrag du måtte gjøre en gang imellom. For å løse dette valgte de å tvinge sin sjefsdesigner og sjefsforfatter til å dele kontor. En banal måte å sikre kommunikasjon mellom to avdelinger under utviklingen, men kanskje bærer det ufrivillige samarbeidet frukter.

Et av elementene som skal sikre denne historiedrevne progresjonen er bevegelige oppdrag. Et viktig oppdrag kan dukke opp i nærheten av der du er. Du må ikke nødvendigvis traske hele veien tilbake til den første byen for å gjøre oppdraget. I tillegg har spillet også bevegelige oppdragsmål. Et eksempel vi fikk se var en person som var kidnappet. Han satt i en beskyttende, flyvende kontainer og vi måtte jage etter ham, mens horder av banditter prøvde å sende ham til de evige jaktmarker. På denne måten ble vi tvunget av oppdraget vårt til å utforske et større fjellandskap, fordi vi måtte følge etter den kidnappa gubben for å fullføre oppdraget.

«Kom og ta meg!»

Disse endringene ser ut til å gi bedre flyt i spillet. Man blir dyttet litt fra det ene stedet til det andre. Dersom du har fullført et oppdrag, trenger du ikke lenger å løpe tilbake til oppdragsgiveren for å få belønningen din. Denne får du nå umiddelbart når oppdraget er utført. Dermed har man både eliminert mye av den evinnelige traskingen, og gjort en del av transportetappene om til actionfylte deler av et oppdrag.

«Bigger, better, more!»

Borderlands 2 er et vesentlig større spill enn sin forgjenger. Det ble anslått at verdenen er omtrent tre ganger større. Nå er også verdenen lagt opp slik at alt du kan se i bakgrunnen er steder du kan oppsøke og utforske.

– Dersom du klatrer opp i fjellene så vil alt landskapet du beskuer være faktiske steder i spillet. Vi hater når spill frister med områder i horisonten som man ikke kan undersøke. Det ønsket ikke vi å gjøre heller, kommeterte Gibson entusiastisk.

Kjøretøyene har fått seg en ansiktsløftning. Nå kan du bruke biler til å kjøre over fiender. En av produsentene koste seg med å demonstrere hvordan du kunne meie ned et ismonster for så å rygge over det igjen etterpå. Jeg synes at fiendedesignet i spillet generelt så ganske spennende ut. Vi fikk se flere interessante monstre som skiller seg ut fra fiender vi er vant til å se i spill. Jeg liker også svært godt den tegneserieaktige måten hver nye fiende presenteres på når du støter på dem for første gang.

Flerspiller er selvfølgelig i fokus også i Borderlands 2. I forgjengeren var det en del problemer med å spille sammen med andre som hadde gjort andre oppdrag enn deg. Nå kan oppdragene kobles sammen mellom de som spiller, noe som betyr at man ikke trenger å spille sammen gjennom hele spillet. Man kan hoppe inn, ta et par oppdrag sammen og hoppe ut igjen. Utviklerne lover også at vi skal få spille sammen med delt skjerm, noe i hvert fall jeg setter stor pris på. Gibson ønsket ikke å si noe om hvilke planer de har for å la spillere konkurrere mot hverandre.

Konklusjon

Borderlands 2 er et spill som frister meg veldig, på tross av at jeg ikke var noen stor tilhenger av forgjengeren. Det karakteristiske grafiske designet, kombinert med smartere fiender, og en dråpe god humor, gjør at dette kan bli en særdeles god opplevelse å dele sammen med andre. Med ulike ferdigheter som lar deg legge opp figuren din etter din foretrukne spillemåte så er jeg i hvert fall klar til å gi Borderlands-serien en ny sjanse.

Hvis jeg skal peke på noe negativt så er det ingen tvil om at det vi fikk se av spillet fortsatt var veldig mye løp og skyt. Den taktiske dybden som utviklerne pratet så varmt om kom egentlig ikke helt frem, og jeg er spent på om de klarer å gjøre kampene engasjerende hele veien gjennom spillet. Jeg er også spent på i hvor stor grad spillet kommer til å presentere en overhengende historie. Selv om utviklerne uttrykker at de har lagt mer vekt på denne så har jeg etter det jeg fikk se litt vanskelig for å tro at spillet er spesielt historiedrevet.

Like fullt er det mye å glede seg til ved Borderlands 2. Det virker som om Gearbox har vært tro mot oppskriften sin, samtidig som de nå har et større budsjett og masse tilbakemeldinger fra fansen av det første spillet. Borderlands ble etter hvert en braksuksess, og jeg tror noe må gå veldig galt for at ikke Borderlands 2 også skal finne veien inn i spillhyllene til millioner av spillere verden over.

Borderlands 2 kommer ut i løpet av 2013. Du kan sjekke ut den første traileren til spillet i videovinduet under.

Siste fra forsiden