Feature

Spillåret 2004 - på godt og vondt

Ah, kan du kjenne det? Den emne, svimle smaken i munnen, som kun betyr én ting - du har forspist deg på bløtekake og sjokoladeis? Vel, etter en høst hvor vi knapt har fått åpnet munnen for den ene godbiten, før den neste presses inn, er det ikke bare du som kjenner deg mo i knærne og sigen i korsryggen.

Side 1
2: Skyteaction
3: Plattform og bank-dem-opp
4: Taktisk action og actioneventyr
5: Eventyr
6: Racing
7: Massivt online
8: Rollespill
9: Strategi og forvaltning
10: Forvaltning og sosialsimulatorer
11: Sport
12: Festspill og andre titler som bør nevnes
13: Kunstnerisk oppnåelse og konklusjon

Sport
ved Anders Magnus Kvinlaug

Innenfor sportssjangeren kom det i løpet av 2004 ut en rekke gode spill. I en sjanger som er preget av en rekke store spillserier med årlige utgivelser, er det dog et stykke mellom de store overraskelsene. I år har de årlige utgivelsene av de største sportsspillseriene vist tilfredsstillende fremgang - nesten uten unntak. Vi har ikke vært vitne til noen revolusjoner i 2004, men for alle sportsinteresserte har det vært et rikt år.

En trend som viser seg stadig sterkere, og som nå på sett og vis dominererer bransjen, er fokuset på lisenser. I år har til og med Pro Evolution Soccer 4 forstått at slikt betyr mye for mange sportinteresserte, og det er - i hvert fall som en begynnelse - lagt til tre fullt lisensierte ligaer, med ekte navn på klubber og spillere. For de fleste norske fotballtilhengere er det naturligvis litt leit at England ikke er med enda, men så har vi kanskje noe å glede oss til også framover. At lisenser ikke er alt, beviste imidlertid det offisielle OL-spillet Athens 2004, for til tross for en rekke lisensierte stadioner, klarte spillet aldri å prestere rent gameplaymessig.

Grunnet de enorme mengdene med sportsspill velger jeg videre å kun fokusere på sjangerens positive utgivelser i 2004. Ingen skal tro at det ikke fantes dårlige sportsspill i 2004, for dem var det selvsagt også flust av.

Den årlige utgivelsesstormen blant fotballspill-seriene på høsten er et erketypisk eksempel på sedvanene innen sportssjangeren - nemlig at de etablerte seriene dominerer. I år 2004 var det en jevnere kamp enn på lenge. For mens This Is Football-serien viste at den enda ligger et stykke bak motstanden, har årets utgaver av FIFA- og Pro Evolution Soccer-seriene tatt flere steg mot den perfekte fotball-simulasjon. Electronic Arts' suksessrike FIFA-serie kom i 2004 dessuten endelig på sporet av suksessformelen også på GameBoy Advance, og er nå blitt et høyst underholdende spill også på Nintendos håndholdte.

Mellom de lange rekkene av årlige oppfølgere, gav Electronic Arts sportsavdeling i 2004 liv til en helt ny del av sitt franchiseprogram. I Fight Night 2004 til PS2 og Xbox ble muligheten til et nærmere innblikk i boksernes verden åpnet. Det har de siste årene vært langt mellom gode boksetitler, men Fight Night 2004 klarte å imponere vår anmelder Pål Joakim Olsen, og ikke overraskende var lisensen en viktig basis for spillet: "Med autentiske boksere, bra animasjon, deilige adrenalinkick og et artig karriere/treningsopplegg danner spillet et godt grunnlag for en god føljetong". Det solide produktet, som kom på markedet i april, vitner klart om EA Sports' rutine innen sportssjangeren. Spillet ligger likevel rett under vår liste over de beste sportsspillene i 2004.

En annen av de positive overraskelense innen sjangeren i år, som de fleste spillere viet lite oppmerksomhet var Downhill Domination. Med et meget underholdende og fartsfylt gameplay, samt pen grafikk, gav det undertegnede en ny dimensjon av sykkelløp utfor fjell. Spillet hadde til tider litt problemer med å motivere nok, og blant annet på grunn av dette kniver det ikke med de største toppene innen sjangeren, men god underholdning gav det helt klart.

Tennisfrelste har også hatt et innbringende år i 2004. Sett bort ifra Smash Court Tennis Pro Tournament 2, så PC-versjonen av det kritikerroste Xbox-spillet Top Spin dagens lys i løpet av året. Spillet ble kanskje ikke en like stor åpenbaring som fjorårets Xbox-versjon, men er like fullt en god tittel, ifølge vår anmelder Fredrick Arnøy.

For entusiastene av virtuell skihopping var 2004s beste tilvekst Ski Jumping 2004. Til tross for en noe tøff vanskelighetsgrad, fikk spillet god omtale vedrørende realisme og grafikk, av vår anmelder Sondre Hveding.

Som siste post blant titlene som ikke helt nådde opp, bør Cycling Manager 4 nevnes. I tråd med Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesens deltagelse i Tour de France har interessen for sykling steget enormt her til lands, og 2004 ble - passende nok - året for Cycling Manager-seriens hittil beste utgivelse. Til stor fortvilelse for sykkelfrelste blant Gamer.no-skribentene, fant aldri det fjerde spillet i serien veien til vår redaksjon, men etter litt uformell testing av en innkjøpt kopi, kan vi i hvert fall anbefale landeveissyklinginteresserte å ta en titt på spillet.

Av de spillene vi faktisk fikk testet, har vi plukket ut følgende all-star-lag for sportssjangeren i 2004:

5. Smash Court Tennis Pro Tournament 2 (PS2)
Omsider er det kommet et godt tennisspill til PlayStation 2. Med en rekke lisensierte baner og spillere, blandet med ypperlige kontroller og en fengende karrieremodus, tar det ikke lange tiden før man forstår at man er kommet over et skikkelig kvalitetsspill. Det hurtige gameplay har evnen til å fange interessen din time etter time, og sørger for at selv mennesker som ikke liker virkelig tennis kan nyte virkelig god underholdning her. Spillets flerspillerdel anbefales også, da de nybegynnervennlige kontrollene og det enkle gameplayet bør sikre at du blir sittende i mange timer med vennene dine.

4. FIFA Football 2005 (PC, PS2, Xbox, GC)
Med alt som er å oppdrive av lisenser, har FIFA-serien i en rekke år vært helt på toppen av fotballspilltronen. I en kamp som har blitt jevnere og jevnere de siste årene, har FIFA-serien likevel hatt et overtak i solgte eksemplarer. Etter flere år hvor forskjellene mellom de årlige titlene stadig har blitt vanskeligere å få øye på, har FIFA Football 2005 dratt serien i en ny og spennende retning. Vår anmelder, Steinar Helgesen, fremholder at serien ikke lenger er like arkadeorientert og forenklet, og at FIFA 2005 uten tvil er det beste FIFA så langt.

3. Tony Hawk's Underground 2 (PC, PS2, Xbox, GC)
Tony Hawk er en gammel kjenning - ikke minst for vår anmelder Kjetil Aakvik Gogstad, som fikk møte den dyktige rullebrettkjøreren på spillmessen E3 i 2003. Ikke alle vil være enige i at alle de nye påfunnene som har blitt innført med de siste utgavene har vært til det bedre, men det nyeste spillet har i alle tilfelle mer enn nok rentflytende spillbarhetsguffe til å sikre seg en plass på vår liste. Kjetil sa det slik: "For til tross for en litt teit historie er dette et knallbra spill og noe alle fans av serien rett og slett må kjøpe seg. Her får du både i pose og sekk. Genialt."

2. Football Manager 2005 (PC)
De geniærklerte utviklerne bak den legendariske Championship Manager-serien, Sports Interactive, har som kjent nå skilt lag med utgiverne i Eidos. Football Manager 2005 er deres nyeste og hittil beste tillegg til fotballmanager-markedet, noe som ikke sier så lite. Gjennom en salig blanding av gamle og nye elementer, innpakket i et nyoppusset men gjenkjennelig brukergrensesnitt, er dette et av 2004s beste spill i sportssjangeren, og helt klart fotballmanagerspill på sitt absolutt ypperste.

1. Pro Evolution Soccer 4 (PC, PS2, Xbox)

Dette er serien som er kjent for å på best mulig måte simulere hvordan det er å spille fotball - med andre ord har de årlige spillene litt av noen forventninger å leve opp til. Pro Evolution Soccer 4 skuffer på ingen måte, og er årets beste fotballspill så vel som sportsspill. Med realisme og ekte fotballfølelse i førersetet, klarte PES nok en gang å overgå seg selv. Steinar Helgesen formulerte det slik: "PES 4 er et produkt av kjærlighet til fotballsporten, FIFA 2005 er et produkt av ønsket om å tjene penger på folk som har kjærlighet til fotballsporten, mens TIF 2005 bare er et dårlig produkt." Og med det deler vi med glede ut prisen for årets beste sportsspill til Pro Evolution Soccer 4.

Side 1
2: Skyteaction
3: Plattform og bank-dem-opp
4: Taktisk action og actioneventyr
5: Eventyr
6: Racing
7: Massivt online
8: Rollespill
9: Strategi og forvaltning
10: Forvaltning og sosialsimulatorer
11: Sport
12: Festspill og andre titler som bør nevnes
13: Kunstnerisk oppnåelse og konklusjon

Siste fra forsiden