Sniktitt

Tom Clancy's Ghost Recon: Island Thunder

Red Storm fant opp taktiske FPS-spill med Rainbow Six, og siden den gang har det kommet både nye spill og tilleggspakker til spillserien. I fjor ble Ghost Recon lansert, spillet som kan sees på som Rainbow Six i friluft. Etter at en av våre helter har tatt turen til Afrika i tilleggspakken Ghost Recon: Desert Siege, er det nå Cuba som står for tur.

Side 1
Side 2

Oppdrag 1 - Watchful Yeoman
Første møte med Cuba tar plass på en forlatt tobakksplantasje, og vi skal sørge for at den lokale geriljaen ikke får fatt i noen mistenkelige pakker. Du starter midt i actionen, og så fort du lander begynner ting rundt deg å dø. Heldigvis er det lagkameratene dine som treffer best, og så fort du får summet deg klarer du å ekspedere de resterende plageåndene. Etter at død og fordervelse er utdelt i passelige doser i begynnelsen er det bare å bevege seg rolig til de fastsatte målene dine. Beveger du deg rolig og benytter sniperen din hyppig burde ikke nivået by på noen særlige problemer. Høydepunktet i oppdraget var da jeg gikk litt rundt og letet etter fiender. Plutselig så jeg en kar stå med en colaboks. Stille og rolig vandret han rundt på jordet og ante fred og ingen fare, gjett om han satt colaen i vrangstrupen da jeg snipa han i hodet.

Etter å ha spilt i bare få minutter virker det som om ferdighetene til dine egne soldater har blitt oppjustert litt, slik at de faktisk klarer å ta seg av den jobben de er satt til, uten at du må hoppe inn i de og ta deg av de avgjørende skuddene. Soldatene tar nå i mye større grad egne valg, det være seg om de skal stå oppreist eller om de skal legge seg langflate. Dette er bra, for da kan man konsentrere seg mer om den troppen man holder på med for øyeblikket. På det viset kan du fokusere enda mer på tenkearbeidet, og det taktiske er tross alt det mest interessante i hele spillserien. De gode gamle godbitene fra serien er naturligvis også tilstede i Ghost Recon: Island Thunder, og jeg kan garantere at det også her er utrolig tilfredstillende å snike deg innpå en kar og sende han til evigheten med et par lyddempa pistolskudd.

Oppdrag 2 - Angel Rage
I ditt andre oppdrag skal du hanskes med noen anti-amerikanske ondinger som truer velgerne på Cuba. Heldigvis har vi gode kara funnet en av treningsleirene deres, og som de gode soldatene vi er må vi ikke bes to ganger om å rydde opp. Problemet er, og det er jo alltid et problem, at leiren er rimelig bra bevokta. Det finnes det horder av slemme menn med skytevåpen der. Oppdraget går ut på å ta ut to vakttårn som passer leiren for så å ta full kontroll over basen. Det hele foregår i øsende regnvær mens det tordner rundt ørene dine. Oppdraget åpner simpelthen herlig. En kul helikopter-intro viser hvordan laget ditt blir sendt inn i strid, og akkompanert av lyn og torden er det klart for å kjempe for flagg og fedreland. Du kan se at det regner kraftig, og det plasker så smått i det regnet treffer bakken. I dette oppdraget er vanskelighetsgraden oppjustert en hel del, og fiendene er spesielt flinke til å slenge granater etter deg. Som i alle Ghost Recon-spillene må du derfor lagre og loade svært hyppig for å komme deg igjennom oppdraget.

Noen generelle problem er det i Ghost Recon: Island Thunder, og de fleste er gjengangere vi også opplevde i det første Ghost Recon-spillet. dessverre kan du ikke bevege deg mens du ser på kartet. Man kan fortsatt ikke bevege seg oppover i selv rimelig slakke skråninger, og dette frarøver deg en del taktiske muligheter. Dette tok jeg også opp i min omtale av Ghost Recon, og er en svakhet ved motoren til spillet. Irriterende er det også at man ikke kan reise seg og lade samtidig, eller fortsette å løpe hvis du gjorde det da du dro frem kartet. Det går heller ikke ann å skyte i stykker vinduer, noe som er synd fordi man av og til ville hatt bruk for å sende en granat gjennom fiendtlige vinduer for å myke opp motstanderne litt, eller lage saus av de for den saks skyld.

Kommandomenyen ser heller ikke ut til å helt følge med selv om en skrur opp oppløsningen, noe som gjør at den ser litt kantete ut i de høyere oppløsningene. Små klipping-problemer eksisterer også, men disse er det meget mulig vil bli ordnet før release, og de er heller ikke særlig plagsomme. Det skal nevnes at spillet fløt meget godt på min PC selv i de høyeste oppløsningene. At man kan se blod skyte ut av bakhodet på fiender du sniper i hjel er en detalj jeg setter veldig pris på, det gir deg en indre tilfredsstillelse når du sniper villig vekk. Siden den eneste måten å spille igjennom oppdragene på i denne preview-versjonen var "quick mission" kan man ikke dele ut erfaringspoeng, men dette vil man naturligvis kunne i den ferdige versjonen.

Konklusjon
Etter å ha spilt igjennom de to første oppdragene i Ghost Recon: Island Thunder kan man se at Cuba borger for mange actionfylte timer. Revolusjonerende vil nok ikke tilleggspakken bli, men hvorfor tukle med en vinner? En ting er i hvert fall sikkert, Ghost Recon-fansen vil få det de har lyst på. Spillet slippes for salg 7. november i år.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden