Anmeldelse

TrackMania

Internett-suksessen TrackMania har endelig funnet veien til norske butikker, og den norske versjonen kommer med Power Up!-ekspansjonen ferdiginstallert. Et allerede suverent spill er med andre ord blitt enda bedre.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Må ha det, bare må ha det!
Å si at TrackMania er et avhengighetsskapende spill er som å si at det kan bli kjølig på Finnmarksvidda om vinteren, eller at det er litt mygg der om sommeren. TrackMania er nemlig et av de mest avhengighetsskapende spillene som finnes. Gameplayet er utrolig balansert, og du føler absolutt alltid at det er mulig å forbedre tiden din. Når du har spilt deg ferdig med enspillerdelen venter onlineverdenen på deg, og spillet blir om mulig enda mer avhengighetsskapende. Undertegnede har vært hektet på onlinedelen av spillet i nærmere seks måneder, og situasjonen ser ikke ut til å forandre seg med det første.

TrackMania tilgir ikke feil. Når vanskelighetsgraden begynner å stige, kan selv den minste tabbe få fatale følger for om du når den tiden du må. Likevel er det et spill som er lett å plukke opp og spille i fem-ti minutter. I motsetning til de fleste andre bilspill er TrackMania beregnet på tastaturspilling, så du trenger ikke å koble opp noe ratt eller liknende for å spille. Alt du trenger for en kjapp runde er ledig tid og et tastatur. Det eneste problemet er at det som skulle vært en kjapp runde lett viser seg å ta noen timer. Hvis du er prinsipiell motstander av bilspill med tastatur kan du naturligvis også bruke gamepad eller ratt. Gamepad fungerer utmerket, og det er også mulig å bruke ratt.

Ren og pen presentasjon
Grafikken er ganske pen, med klare og fine teksturer. Det hele ser imidlertid litt simpelt ut, og litt flere landskapsobjekter og effekter hadde absolutt forbedret inntrykket noe. Slik som grafikken er nå, er den veldig ren og pen, men ikke så fryktelig interessant. Hvert av miljøene har imidlertid sin helt egne og svært karakteristiske stil, og det peneste landskapet er nok det europeiske skoglandskapet, hvor du får se lekre vannrefleksjoner, gress på bakken og blader som faller fra trærne.

Spillet inneholder ikke mange lydeffekter, utenom lydene fra bilene. Disse er klare og gode, og gjør absolutt jobben sin godt. Du kan velge hva slags "skin" du vil ha på bilen din, og hvert "skin" har et eget horn. Nye "skins" (med medfølgende horn) er naturligvis mulig å laste ned via nettet, og her er det er mye spennende å velge mellom. Musikken i spillet er jevnt over flott. Tittelmelodien bringer tilbake minner fra dagene med Commodore 64 (og er definitivt ikke for alle, men kjenner du stilen igjen vil du antakelig elske den), og den andre musikken i spillet er god og passer til gameplayet.

Konklusjon
TrackMania-konseptet er enkelt og elegant. Presentasjonen er rimelig simpel, og har det mange vil kalle som et slags shareware-preg over seg. Det vi imidlertid må spørre oss om er hva som virkelig betyr noe. Svaret fra undertegnede er det samme som Team 17 sa for over fem år siden, nemlig spillbarhet. Spillbarhet er det alt står og faller på. Hvis et spill ikke har god spillbarhet er det heller ikke et godt spill, praktisk talt uavhengig av hvor god grafikken er. TrackMania har bortimot perfekt spillbarhet, og er derfor et av de aller beste spillene på markedet akkurat nå. Om du liker bilspill generelt har ingenting å si for om du vil like TrackMania, da dette er et slikt spill som appellerer til alle som liker dataspill generelt.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden