Uniloc nøyer seg ikke med Mojang

Patent-troll saksøker X-Plane-skaperen.

I sommer ble Minecraft-utvikleren Mojang saksøkt for patentbrudd av et selskap som heter Uniloc. De hevdet at Mojangs Android-utgave av Minecraft bryter med en av deres patenter, nærmere bestemt patentdel nr. 067, som omhandler systemer og metoder for å forhindre uautorisert tilgang til elektronisk data. Ifølge Uniloc bryter Mojang med denne ved å lage «Android-baserte aplikasjoner for bruk på mobiltelefoner og/eller lesebrett som krever kommunikasjon med en server for å utføre en lisenssjekk for å forhindre uautorisert bruk av nevnte applikasjon». En helt ordinær nettbasert lisenssjekk, altså.

Minecraft-skaperen Markus Persson reagerte kraftig på søksmålet. Han betegnet programvarepatenter som ren ondskap som hindrer innovasjon, og sa han skulle «kaste haugevis av penger inn i saken» for å hindre at Uniloc vant.

X-Plane 10 på PC.

Dette har tydeligvis ikke skremt Uniloc, som nå har funnet et nytt offer. Denne gangen er det skaperen av flysimulatoren X-Plane, Laminar Research, som skal til pers, og nok en gang er det fordi de visstnok bryter Unilocs lisenssjekk-patent. Det er snakk om Android-versjonen av spillet deres, og lisenssjekken de saksøkes over har de ifølge selskapets sjef og eier, Austin Meyer, fått direkte av Google. Det er altså standardsystemet for lisenssjekk på Android Laminar nå saksøkes for å har brukt.

Meyer mener søksmålet er ubegrunnet, og har blant annet funnet en rekke eldre eksempler på slike lisenssjekker. Unilocs patent stammer fra 2001, og hvis han kan bevise at et system lik det patenterte har vært i bruk før patenten ble gitt, kan det ugyldiggjøre både patenten og søksmålet. Meyer sier han har nok penger til å forsvare seg mot Uniloc, men at spillere som ønsker å bidra er velkommen til å gjøre det via Paypal.

Meyer lurer også på hva Unilocs fremtisplaner er. Siden de nå har saksøkt Laminar for å bruke Googles standardprogramvare for lisenssjekker, er spørsmålet om de har tenkt å stoppe med Laminar og Mojang, eller om de vil saksøke flere Android-utviklere for det samme. Ifølge Meyer er åtte andre Android-utviklere allerede saksøkt.

På nettstedet sitt forteller Uniloc følgende om virksomheten sin:

– Uniloc handler om å finne gode ideer. [...] Vi har fokusert på teknologi som er svært komplisert å utvikle, men enkel og elegant å utføre. Det passer vår utviklingsmodel: Studér mange ideer, plukk en strålende en, patenter den, kommersialiser den og høst fruktene.

Les også: Rebellion saksøker Stardock og Ironclad
Les også: Nintendo kom seirende ut av patentsøksmål

Siste fra forsiden