Sniktitt

Vi tester profesjonelle spillmøbler

Stuebordet er egentlig ikke videre vakkert, og det er utrolig hvor godt en klarer seg uten den gamle 3-seteren. Rydd plass foran TV-en og doner overflødig inventar til nærmeste loppemarked.

Side 1
Side 2

PLAYSEAT SOLBERG EDITION
Leverandør: Inline Technology AS

På tross av at det kommer i en forholdsvis liten eske har Playseat en stol av full størrelse. Dette takket være nedfellbar rygg og en ramme som kommer i deler. Monteringen er likevel både enkel og hurtig overstått, og manual med bilder og nødvendig verktøy følger med.

Selve stolen hviler på et stativ av rør og metallplater som sørger for at du sitter et stykke over gulvet. Med pedalene nesten nede på gulvet føles det nesten som å sitte i en liten, sporty bil. Rattet er festet til ramma ved ei lang stang som går ned bak pedalene. Det er altså ingenting i veien for beina, du kan kjøre selv med langt skjørt om du vil. Ulempen med et så langt rattfeste er at det blir en anelse vinglete, men på den annen side kan litt dødgang redde deg fra å drepe et ratt i tøffe tak.

Borrelås, sugekopp og skrufeste
Rattet festes på en metallplate. Denne er stor nok til at de fleste ratt med sugekopper sitter godt, men også skrufester klarer å bite seg fast i den tynne og glatte plata. Remser med borrelåsteip følger dessuten med, slik at du har noe å ty til under dårlige festeforhold. Borrelåsen kan også være verdt å vurdere for å holde pedalsettet på plass. Denne hviler på en glatt og skråstilt metallplate, så uten festehjelp glir pedalsettet fort ned.

Stolen er stor, myk, god og blå. Solberg Edition er dessuten prydet med broderte autografer av det kjente brødreparet. De står neppe for dekorsømmen selv, men litt stilig er det jo likevel. Under baken har du ei pute som kan fjernes. Du sitter da omtrent rett på fjærene, men med mer støtte under lårene. Stolen er ikke godkjent for bruk i bil, men nå er det vel strengt tatt ikke det du kjøper den for heller.

Playseat preges av gode innstillingsmuligheter. Selve stolen kan ikke justeres, men ramma kan hurtig og enkelt settes opp etter ulike kropper og preferanser. Avstanden frem til pedalene, rattets høyde og avstand til rattet kan justeres individuelt ved hjelp av hver sin knott. Et meget godt valg for deg som vil ha en stol som kjapt kan tilpasses ulike stillinger, og som kan pakkes sammen når den ikke er i bruk. Stolen kan bli din for omkring tre store lapper.

RACINGSIMULATOR ALU-PRO
Leverandør: RacingSimulator.no

RacingSimulator Alu-Pro er massive saker. Ramma er produsert i helsveiset aluminium, og selve stolen er et racingsete godkjent for bruk i bil. Resultatet er ei enorm pakke, og en anordning du ikke enkelt rydder bort. Sjansene er imidlertid store for at du ikke vil rydde den bort heller, den gjør seg i grunn best midt foran skjermen. Monteringen er enkel, men litt enkelt verktøy som hammer og skiftenøkkel kan være greit å ha for å unngå unødvendig frustrasjon.

Dette settet tilbyr en litt annen sittestilling enn Playseat. Her ligger stolen like over gulvet, og pedalene blir derfor mer fremover og nesten på høyde med setet. Dette gir kanskje ikke den samme gatebilfølelsen, men å subbe asfalten (parketten) med bakenden føles meget naturlig i Formel 1-spill og lignende. Det føles selvsagt ikke feil å kjøre andre typer bilspill heller, men det blir prikken over i-en når sittestillingen er tilnærmet slik den er i det aktuelle kjøretøyet.

Kun skrufester
Her er det ikke mulig å feste sugekoppratt på noen fornuftig måte. De beste rattene kommer uansett med skrufester, så det er vel neppe et problem. Festet her er i form av en tykk og firkantet aluminiumsstang som står på tvers. Denne passer perfekt til rattene til Logitech, og du skrur dem fast som om det var i en bordflate. Når skruene er strammet sitter rattet som støpt. Også her er det noe slark fremover og bakover i stammen som holder rattet. Bruksanvisningen forklarer at dette er meningen, og at slarken er der for å redde rattet ditt fra å stryke med. Skulle du gå lei av den klarer du nok uansett å stramme til skikkelig om du går inn for det.

Pedalsettet kan flyttes frem og tilbake, og det samme kan rattet. Dette er alt av innstillingsmuligheter, men det er trolig også alt du har bruk for. Pedalsettet hviler mot ei skråstilt metallplate. Denne er utstyrt med et bånd tjæreteip for å øke friksjonen. Dette fungerer faktisk brukbart en stund, men etter en tid mister tjæreteipen festeevnen. Da må det andre tiltak til. Er du i stand til å montere en stol byr nok ikke dette på noe problem.

Dette er altså ikke den mest fleksible løsningen, men til gjengjeld oser det av kvalitet og holdbarhet. Denne racingstolen kan dine barnebarn nyte godt av. En investering for fremtiden. Stolen er dyp og god, og kommer i tre forskjellige farger. Du må ut med omtrent 3500 kroner, men det har du kanskje råd til når du har solgt alle julegavene?

Den store drømmen
En racingstol foran TV-en er flott, men to stoler, surround og en projektor er omtrent så rå opplevelsen blir uten å sette liv og lemmer på spill i en virkelig bil. På en normal TV blir hvert bilde gjerne i minste laget når en kjører med delt skjerm, og det hele blir litt knotete. Med stor skjerm slipper man dette problemet. Samtidig blir selvsagt innlevelsen av en annen verden når metervis av asfalt, høyglanslakk, bremsespor og stygge svinger pryder veggen.

Spesielt godt gjør et slikt oppsett seg med spill hvor en kan dele skjermen vertikalt, slik at setene blir stående fremfor hvert sitt bilde. Simulatoren TOCA Race Driver 2 er blant spillene som støtter dette, og som virkelig kan skape heftige dueller. Også ekstreme arkadespill som Burnout 3 er farlig moro. Fartsfølelsen blir enorm, og med skikkelig surroundlyd befinner du deg bokstavelig talt midt i moroa. Inviter venner og spill til krampa tar dere.

Les også
Er du smart nok for MAN 2?

Avsluttende tanker
Det er ikke enkelt å anbefale det ene eller det andre produktet, de har sine fordeler og ulemper. Playseat Solberg Edition tilbyr høy sittestilling, gode innstillingsmuligheter og liten størrelse i sammenpakket tilstand, mens RacingSimulator Alu-Pro er større og mer massiv. Har du et dedikert spillerom der en stol eller to kan stå fremme hele tiden er den nok et mer naturlig valg, men det skal godt gjøres å stue den bort i et skap. Pyramat er noe for seg selv, og en direkte sammenligning har selvsagt lite for seg. Den er god å ligge på, har imponerende lyd sett i forhold til prisen, og vibrasjonene gir spill og filmer en ny og spennende side. Det er en sann glede å ligge henslengt foran skjermen på en Pyramat. Du vet kanskje ikke at du har bruk for den, men når du først har testet den er det ingen vei tilbake.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden