Coore
Annonse for

Fem vanlige myter om SSD-enheter

Er en SSD teknisk avansert? Ja. Er det vanskelig å bruke den? Nei.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

I dag er det mer en regel enn et unntak å ha minst én SSD i datamaskinen sin. Men selv om SSD-enheter øker i popularitet, finnes det fortsatt en lang rekke feiloppfatninger om hvordan de fungerer.

Lagringsnyheter fra Samsung:

Tiden har kommet for del 4 av lagringsguiden vår. Denne gangen skal vi knuse 5 av de mest seiglivede mytene om SSD-enheter. Du kjenner kanskje igjen mytene og har hørt om andre som har trodd på dem. Følg med og finn ut om det er tilfelle.

Oppsummering av artikkelen

  • SSD-enheter har nok plass
  • Operativsystemet vet best
  • Fragmenterte disker er ikke et SSD-problem
  • En SSD er like rask, uavhengig av strøminnstilling
  • SSD-enheter dør ikke etter 1 år

Pst! Hvis du har lyst til å oppdatere kunnskapen din om hva en SSD er, hvilken lagringskapasitet forskjellige brukere trenger og hvordan en SSD-installasjon gjøres, kan du lese mer om det her:

Myte nummer 5. SSD-enheter har ikke nok plass

De største SSD-enhetene som er tilgjengelige på markedet i dag, har hele 60 TB plass og er primært beregnet på store bedrifter. En SSD med så stor plass er altfor dyr for en vanlig PC-bruker, men det beviser i hvert fall at det finnes SSD-enheter med skikkelig stor lagringskapasitet.

Som forbruker ser prisnivået for SSD-enheter annerledes ut. For eksempel er det ikke like selvfølgelig nå, som det var før, å velge HDD til store spill- eller mediebiblioteker. Med ny teknikk, som QLC NAND (fire bit data per celle), kan produsentene lage SSD-enheter med stor lagringskapasitet uten av prisene skyter til himmels.

En SSD med QLC, et godt alternativ til mekanisk lagring av store spillbiblioteker.
Coore

Myte nummer 4. Du stoler for lite på Windows 10s evner

Det sies at en datamaskin med SSD installert får økt prestasjonsnivå når funksjoner som Prefetch, Superfetch og Readyboost deaktiveres. Tanken er god, men i praksis trenger ikke PC-brukeren justere innstillingene for disse tre funksjonene i det hele tatt. Grunnen er at Windows (fra og med Windows 7) fikser det automatisk. Dersom operativsystemet oppdager at datamaskinen bruker en moderne SSD, skrur den automatisk av funksjonene. Hvis maskinen derimot bruker en HDD eller en eldre og tregere SSD, lar maskinen disse funksjonene være aktive. Uavhengig av lagringstype kommer operativsystemet til å tilpasse seg og foreta de nødvendige innstillingene.

Coore

Myte nummer 3. En SSD kan, akkurat som en HDD, bli fragmentert

Nei, en SSD kan ikke bli «fragmentert». I hvert fall ikke på samme måte som en HDD. På en fragmentert harddisk blir en fil spredd ut over mange forskjellige steder på diskenes overflate. En fil kan finnes på 100 forskjellige steder på en HDD. Dermed må lesehodet flyttes flere ganger, noe som gjør lesingen av filen mye tregere

Fra del 1 vet vi at en SSD verken har disker eller leserarmer, men at dataene leses fra adresser. Det innebærer at det rent fysisk ikke spiller noen rolle hvor dataene dine er lagret. Ytelsen kommer til å være den samme uansett.

Coore

Som en selvgående støvsuger

Når du bruker SSD-en din, samler den opp «søppel» eller gamle data, noe som kan gjøre den tregere. Garbage Collection og TRIM er to funksjoner som automatisk går i bakgrunnen for å rydde og opprettholde ytelsen i SSD-en din. Med andre ord fungerer den litt som en selvgående støvsuger.

Myte nummer 2. SSD-en din arbeider raskere hvis du velger strøminnstillingen for beste ytelse i Windows 10

I Windows 10 er det mulig å kontrollere datamaskinens strømforbruk gjennom forskjellige strøminnstillinger.

For eksempel finnes det en innstilling for å forlenge batteritiden på en bærbar PC og en annen innstilling for økt dataopplevelse ved mer krevende arbeidsoppgaver, som å redigere bilder og videoer.

Coore

En SSD kommer uansett til å arbeide like raskt som vanlig, selv når prestasjonshevende strøminnstillinger er aktivert. Grunnen er at en datamaskins forskjellige strøminnstillinger ikke påvirker SSD-enhetens ytelse.

Du kan selv påvirke SSD-enhetens arbeidskapasitet

Det gjør du ved å ikke overfylle den. For å holde ytelsen på topp bør du sørge for at SSD-en din har minst 5 – 10 % ledig plass.

Myte nummer 1. «SSD-enheter dør etter bare ett år»

Ironisk nok er dette den aller mest seiglivede myten. Det er nærmest blitt en heltidsjobb for lagringseksperter å informere om at en SSD kommer til å leve veldig, veldig lenge.

Coore

Det stemmer at du bare kan gjør et visst antall skrivinger til en SSD-enhet før den er brukt opp. Det du kanskje ikke visste, er at verken du er barna dine kommer til å nå opp til det antallet i løpet av deres levetid. Ifølge denne uavhengige slitasjetesten viste det seg at tre av markedets mest populære enheter holder i mer enn 200 år med daglig, kontinuerlig bruk på en forbruker-PC.

Ta vare på de viktigste dataene dine med en smart, bærbar og rask SSD.
Coore

Ha alltid backup av filene dine

Selv om en SSD kommer til å fungere i mange år fremover, er det alltid en fare for at elektronikkprodukter takker for seg og slutter å fungere. Dersom ulykken skjer, spiller det ingen rolle om lagringsenheten holder i 5 eller 100 år. Nøkkelen er å aldri være uten backup.

Lagringsnyheter fra Samsung:

Oppsummering av lagringsguiden del 4

Dette er de vanligste mytene om SSD-enheter. SSD-jungelen kan virke ugjennomtrengelig, og det er blant annet på grunn av all den avanserte teknikken som finnes i en SSD. Samtidig er det nettopp det som gjør den så enkel i bruk.

Trenger du mer lagringskapasitet til neste store spillslipp, eller står du i startgropen til å bygge din egen datamaskin? Her får du litt info om noen av de SSD-enhetene som er brukt i artikkelen.

  • Samsung 970 Evo Plus M.2 (5 Gen. V-NAND: 250 GB/500 GB/1 TB/2 TB)
  • Samsung 860 Qvo SATA (QLC-NAND: 1 TB/2 TB/4 TB)
  • Samsung T5 Portable Type-C (250 GB/500 GB/1 TB/2 TB)

Har du egne erfaringer med disse SSD-mytene, er du hjertelig velkommen til å dele dem i kommentarfeltet.

Vi sees!