Annonse for

Slik velger du den perfekte spillskjermen

Skjermen er nesten like viktig som selve maskinen.

Dette er en annonse. Journalistene i Gamer.no er ikke involvert i produksjonen.

For å spille krevende PC-spill må du naturligvis investere i en solid gamingmaskin. Det i seg selv er jo ofte utfordrende nok, med mange komponenter du må ta hensyn til.

Men en PC er ikke alt du trenger å tenke på. En skikkelig spillskjerm er omtrent like viktig, og som med så mye annet, finnes det er utall løsninger i forskjellige prisklasser. Det er lett å bli forvirret.

Visste du at AOC har skjermer i alle prisklasser og som passer for alle typer spillere? For eksempel G2-serien, som dekker alle behov.

Sjekk utvalget av skjermene her »

Heldigvis er det hjelp å få. Det viktigste er å være klar over hva du skal bruke skjermen til. Vi har samlet opp noen tips du bør tenke på før du går til innkjøp:

1. Hvor stor skal den være?

Det er ikke sånn at en god spillskjerm automatisk må være så stor som mulig. Det er viktig å tenke på hvor den skal stå og hvor nærme du skal sitte. Det er også relevant å vurdere hva slags spill du skal spille. Raske, flerspillerfokuserte spill krever mye oppmerksomhet fra alle kanter. En for stor skjerm kan føre at det er vanskelig å følge med på alt som skjer, og da er det kanskje greit å nøye seg med en skjerm som er 27 tommer eller mindre? På den andre siden, hvis du foretrekker mer saktegående enkeltspiller-spill, vil en stor skjerm bidra til at du setter mer pris på alle de visuelle detaljene.

En buet skjerm kan også hjelpe med innlevelsen og gjøre deg enda mer oppslukt i spill. Det kan være verdt å vurdere en buet skjerm hvis du liker rollespill og action/eventyrspill og har lyst å bli omfavnet av opplevelsen i større grad.

2. Hvor høy oppløsning?

Jo høyere oppløsning, desto flere detaljer i grafikken, og desto «renere» bilde.

Oppløsning er imidlertid krevende for maskinvaren. For å kjøre spill i 4K med tilfredsstillende bildeflyt, kreves det et kraftig grafikkort.

Derfor kan det være lurt å nøye seg med en skjerm som for eksempel støtter 1440p eller 1080p-oppløsning, hvis du har litt enklere komponenter i PCen. For mange spillere som er glad i kompetitive flerspillerspill er det også bildeflyten som er viktigst, ikke skarpheten. De kan derfor nøye seg med lavere oppløsning, så lenge oppfriskingshastigheten er god nok.

Spillere som liker litt roligere spill kan på den andre siden sette pris på de grafiske detaljene som kommer frem i 4K, som kan virkelig nytes på en stor og høyoppløselig skjerm. 4K gjør at alt fremstår skarpere og mer troverdig, og detaljene er lettere å legge merke til.

3. Den beste flyten

Oppfriskningshastighet har direkte sammenheng med hvor bra spillet flyter. Dette er svært viktig for profesjonelle spillere som foretrekker raske onlinespill.

De aller fleste skjermene på markedet støtter minst 60Hz, og andre vanlige hastigheter er 120, 144, 165 og 200Hz.

Siden flyten er konge, bør en god skjerm til spillformål støtte minst 144 Hz, og gjerne mer enn det.

God framerate henger også sammen med teknologier som G-Sync og Freesync. Disse støttes av alle moderne PC-skjermer, og gjør at skjermene er nøyaktig synkronisert med grafikkortet. Det eliminerer hakking og andre artefakter.

Responstiden er også svært viktig for konkurransespilling. Jo lavere responstid, jo raskere går du fra du trykker på en knapp til det skjer noe på skjermen. Det henger sammen med hva slags skjermteknologi som brukes:

TN-skjermer har den beste responstiden, og egner seg derfor best til konkurransespilling. De har imidlertid litt dårligere fargegjengivelse og kontrast. På den motsatte enden finner vi IPS-skjermer, som har nydelige farger, men tregere respons. Ideelt for roligere spill der opplevelsen er viktigere enn farten.

VA-skjermer balanserer god bildekvalitet og god responstid.

En regel er at god responstid ligger på rundt 5ms. De fleste TN-skjermer har responstiden nede i 1-2ms.

4. De fineste fargene

Mens vi er inne på bildekvalitet, er det verdt å satse på en skjerm som støtter HDR. HDR fremhever lyse partier, gir bedre kontrast og bedre sortnivåer.

En lyssterk HDR-skjerm passer glimrende til spillere som liker visuelt imponerende spill, enten det er storslåtte rollespill eller eventyrspill. Skjermenes lysstyrke måles i «nits», og jo høyere tall, desto mer effekt får du av HDR. En skjerm som kan levere 1000 nits, for eksempel, vil gi deg en fantastisk og innlevende opplevelse.

Her kan se utvalget gaming-skjermer fra AOC »