Anmeldelse

And Yet It Moves

Vend og vri på tyngdekraften

Nyskapende plattformpuslespill snur verden på hodet.

1: First page
2: New page

And Yet It Moves er på sitt beste når det er frydefullt heller enn frustrerende å prøve og feile, hvor feilene dine er en konsekvens av at du prøvde på noe dustete som ikke funker, heller enn fordi spillet ber deg løse et problem du er dårlig utstyrt til å håndtere.

For selv om spillet ikke er like finslepent som for eksempel Braid eller Portal, og ikke utelukkende består av plettfrie ideer, klarer And Yet It Moves fint å flyte på sin iherdighet i å utforske mulighetene i den sentrale mekanikken. Mer er det nemlig ikke, og likevel føles spillet magisk fra første stund.

Vipper ninjaer og rompirater av pinnen

And Yet It Moves er et av de svært få spillene som klarer å få ideene sine til å skinne sterkere enn gjennomføringen. Det er ikke så viktig at aksepunktet verdenen snur seg rundt ikke alltid ser ut til å sitte der du ønsker at det skal sitte. De få puslespillene du sitter fast på i mer enn ti minutter klarer ikke å frustrere deg nok til å stoppe spillet. For du tenker så mye og gleder deg så mye over det som faktisk foregår på skjermen.

Det er en fryd å bare prøve å løse problemene du blir stilt overfor, og det er ganske sjelden kost i disse dager. Den lystige og konsekvensfrie prøvingen og feilingen som utgjør mesteparten av spilletiden i And Yet It Moves er i seg selv givende og interessant, fordi du kartlegger og mestrer noe du virkelig ikke har gjort før.

Spillets største styrke er at det er morsomt og så inkluderende. Ingen tidligere kjennskap til spill er egentlig nødvendig, ettersom alt i spillet er basert på fysikkens lover eller åpenbare sammenhenger, som at sjimpansen vil ha banan. Det er et heltstøpt og rent spill, gjort konkret fordi det er så abstrakt at bare mekanikkene gir mening til aktiviteten.

Med mindre du er fullstendig avhengig av romkrig, racerbiler eller mørkalver, vil du finne noe å sette pris på i And Yet It Moves. Lik så mange andre vellykkede indiespill handler dette om å gjenoppdage magien, friheten fra virkeligheten, som ble gjort mulig av spill i første omgang. Alle de umulige problemene og situasjonene som kan fanges og oppleves i spill, og ingen andre medier.

Konklusjon

And Yet It Moves er et spill for alle, men kanskje særlig for deg som liker å oppleve nye ting og er istand til å se bort fra at det mangler den polerte, veldreide presentasjonen vi tar for gitt i dagens spill. Det er en fryd å kunne snu verden på hodet, og leke med en helt ny og frisk måte å løse problemer på.

And Yet It Moves gjør noe fryktelig mange blockbustere til flere titalls millioner kroner ikke makter å gjøre: Det overrasker og bringer noe nytt på banen, noe man ikke har sett før. Det gjør ikke noe helt grunnleggende nytt, men det er friskt, nyskapende og kompromissløst og kanskje det mest inspirerende spillet jeg har hatt gleden av å spille hittil i år.

And Yet It Moves er tilgjengelig fra Brokenrules' webside, samt Steam, Greenhouse og GamersGate.

Les også
Syk av World of Warcraft
1: First page
2: New page

Siste fra forsiden