Animal Crossing

Animal Crossing kan vel betegnes som en livssimulator light –med dyr. Det hele begynner med at du står på terskelen til voksenlivet, og som alle unger må du til slutt ut av redet og prøve vingene dine. Din flytur var nok ikke av de mest planlagte, siden du ender opp på et tog uten penger eller et sted å bo. Barmhjertige sjeler tar seg av deg, og gjennom litt trekking i tråder får du kjøpt et lite hus til en billig penge. Det viser seg imidlertid fort at livet på egne ben ikke alltid er en dans på roser, det må jobbes for å få betalt ned lån og ha penger til det livsviktige, stilige interiøret.

Jobb, jobb, så får du en ..?
For å finansiere ditt nye liv må du altså tjene penger. I begynnelsen får du deltidsjobb i byens butikk, noe som fungerer som en liten innføring til spillet. Gjennom ulike oppdrag du gjør for arbeidsgiver Tom Nook, får du tips om hvordan du best lykkes i Animal Crossing. Det lønner seg her, som ellers i livet, å være snill, for lykken står den kjekke bi. Vær en god venn og gi den hjelpen du kan, du blir gjerne belønnet rikelig. Det er også verdt å ta en tur innom søppelplassen eller politihuset for å se etter gjenglemte ting, de kan du fritt ta med deg hvis du påstår at det er ditt. Hva med å grave opp fossiler og andre spennende ting, kjøpe ting av omreisende handelsmenn for å selge videre, fiske eller plukke frukt? Ting du får tak i kan selges i butikken, og vips har du kontanter. Hver by har én frukttype fra begynnelsen av, og med frukt som med ting er det sjeldne (altså fremmede) mer verdt enn det lokale.

Frukttrær kan du plante hvor du vil i byen din. Du har imidlertid ikke tilgang til den eksotiske frukten uten videre, den selges kun etter en tid i butikken. Vil du ha tilgang til den før, må du dra til en venns by for å hente den. Det fører oss til et av mange spennende moment i Animal Crossing: Reising. Er du av de eventyrlystne og har en venn som også har spillet, kan du dra på besøk til hans by. Sett minnekortet hans i GameCuben ved siden av ditt, og så er du klar til å dra på vift. En liten togtur senere kan du fråtse i hans frukt. Gå gjerne en tur i butikken og kjøp opp alt de har, slik at kameraten din ikke får kjøpt noe mer den dagen.

Noe av det spesielle med Animal Crossing er nemlig at alt foregår i sanntid. Er klokken 11:55 den 28. september i virkeligheten, er den også det i spillet, og et døgn varer i 24 timer. Både årstiden og været skifter, og merkedager kommer og går. Det er med andre ord lagt opp til litt spilling hver dag over lang tid. Butikken har åpningstider og kun et antall ting til salgs hver dag. Uansett hvor tom butikken måtte være, blir det ikke fylt på før dagen etter. Utvalget endres dessuten hver dag, så ser du noe du liker er det ingen grunn til å nøle. Neste dag kan det være for sent. Har du to minnekort i GameCuben med hver sin by, skal du ikke bli forundret om innbyggerne flytter litt på seg fra den ene byen til den andre. Forandring fryder jo som kjent, og å flytte er populært.

Keep up with the Jones'
I tråd med vårt vestlige samfunn, er også dyrene i Animal Crossing svært utseendefikserte. De vil helst ikke bo i en ustelt by, så pass på å hold byen fri for ugress. Litt blomster og omorganisering av trær er heller ikke en dum idé. Lurer du på om byen trenger forbedringer, kan bybrønnen gi deg svar. Den kan også hjelpe deg med andre småting, en skikkelig ønskebrønn med andre ord. Byens gode navn og rykte avgjøres imidlertid ikke kun av det, hvordan ditt hus er innredet har også innvirkning. Huset bedømmes svært så kritisk etter størrelse og interiør, og en lav poengsum fra juryen i denne prestisjetunge konkurransen vil være en skam for byen og dens innbyggere.

Med dette ekstremt viktige oppdraget hengende over deg, er det klart at du blir butikkens beste kunde. Det er nesten ikke grenser for hvor rik byens handelsmann blir på din bekostning. Heldigvis får du igjen for det med større utvalg i butikken. Og det er mer enn nok å velge mellom. Animal Crossing har et så bredt spekter av brukelige og ubrukelige ting at til og med IKEA-gründer Ingvar Kamprad ville vært misunnelig. Det er dusinvis av kolleksjoner å velge mellom, og hver kolleksjon har sin tapet, gulvbelegg og møbler som matcher. Det stopper ikke der, for enhver interiørinteressert vet at det må mer til for å lage det perfekte hjem. Planter, dørmatter, bilder, bamser, gullfisk i bolle, tesett, TV og radio for å nevne en brøkdel. Du kan til og med få en NES, den herlige 8-bits-konsollen fra Nintendo. For hvilket hjem er komplett uten en spillkonsoll? Det beste med tingene er imidlertid ikke utvalget, men at mange av dem kan brukes.

Tilbake til nostalgien
Ja, du leste riktig: Brukes. Du kan for eksempel spille sanger med kassettspilleren og bruke skap og skuffer som lagringsplass når du ikke har plass til mer i lommene. Alt kan flyttes og vris på. Da skulle det bare mangle om du ikke fikk nyte godt av litt NES-spilling også. Hva med å fyre opp gode, gamle Donkey Kong eller Balloon Fight? Du kan velge om du vil spille dem på TV-skjermen eller laste dem opp til din Game Boy Advance. Da er det bare å ta med seg den håndholdte og spille så lenge du har strøm. Helt genialt. Når du er ferdig med TV-spillingen, blir poengene dine lagret på minnekortet.

Skulle du komme i den utenkelige situasjonen at du solgte din NES, så fortvil ikke. Nesten alle ting du har fått, kjøpt eller funnet kan bestilles hos butikkeieren. Din egen, lille postordrekatalog, ikke dårlig eller hva? Du kan til og med sende ting til en venn som sitter på en annen GameCube et helt annet sted. Fortell butikkeieren hva du vil sende og til hvem, så får du en kode. Denne gir du til kameraten, som kan gå til sin butikk og få gaven utlevert der. Du kan dessuten legge igjen beskjeder eller ting du vil vise frem, gi bort eller selge hos din private, ikke-levende hovmester, eller "gyroid" som tingen kalles. Det er også den du går til når du vil lagre, noe du kan gjøre når som helst. Hver gang du kjøper noe, får du en "raffle ticket". Siste dag i måneden holder herr Nook et lotteri, og du får ett lodd for hver femte billett. Her er det spennende ting å vinne.

Speil, speil på veggen der..
Du vil altså få huset ditt så fint og stort som mulig. Etter å ha betalt ned lånet, kan du mer enn gjerne få et nytt lån for å utvide det. Kanskje en kjeller eller en etasje til hadde gjort seg? Synes du fargen på taket er kjedelig, er det ingenting litt maling ikke kan ordne på. Med en slik sans for det estetiske, er det en selvfølge at også klærne er stilige. Du kan velge mellom en mengde ulike antrekk med matchende hatt. Pass gjerne på at paraplyen står i stil hvis det regner. Synes du det er for få mønstre du liker, kan du designe dine egne hos skredderen Mabel. Også dette kan enten gjøres på TV-skjermen eller på en Game Boy Advance. Som med NES-en er det bare å koble den håndholdte til GameCuben ved hjelp av en linkkabel, laste opp verktøy for å lage mønster, laste ned igjen og voilá: Du har blitt klesdesigner.

Når du fanger fisk, insekter og fossiler kan du velge om du vil selge dem eller donere dem til det lokale museet til alles forlystelse. Det stakkars museet har kun en skravlete, distré ugle, og lengter etter fornyelse. Fossiler må forresten sendes i brev til hovedmuseet for å bli klassifisert, og de kan verken selges eller doneres bort før det har blitt gjort. Brevskriving er i det hele tatt en viktig ting i Animal Crossing. Via post får du hilsener hjemmefra, nye tilbud fra ulike handelsmenn og holder kontakten med venner. Send gjerne med en liten gave, da blir de glade. Det er imidlertid ikke så nøye hva du skriver, til og med vilkårlige bokstaver tas imot med takk hvis dere er gode nok venner. Postkontoret fungerer også som bank, og dit går du for å betale ned lånet. Husk å ta en titt på byens tavle nå og da, der er mye nyttig informasjon.

Velkommen til Paradis
Har du en Game Boy Advance, er det enda mer moro å hente. Plugg inn, og du har tilgang til en tropisk øy. Et lite paradis. Her vokser det palmer rett utenfor hyttedøren din. Du står fritt til å innrede hytten slik du vil. Båtturen til øya tar litt tid, men det er absolutt verdt en titt. Har din tidligere nevnte venn også en Game Boy Advance, kan dere bytte øyer med hverandre. Bare pass på at du har litt tid til vennene dine innimellom all ferieringen, de kan fort bli fornærmet om du ikke hilser på dem ofte nok. Heldigvis er de enkle å blidgjøre igjen. Bruk også vennene dine som inspirasjonskilder i innredningen, du kan når som helst ta en titt i huset deres.

Grafikken i Animal Crossing er ikke akkurat noe å rope hurra for; søte figurer og fine farger kan ikke dekke over at det er kantete og lite forseggjort. Lydene er, som grafikken, lite å glede seg over, men søte er de i hvert fall. Musikken i byen er helt klart ment som bakgrunnsmusikk, den er dempet og diskret. Om ønskelig kan du endre denne etter eget ønske. Kameravinkelen er kun ovenfra, og det kan by på små problemer. Blant annet er det umulig å se gjennom løvet på trærne, og roter du deg inn i noen treklynger kan det være litt kronglete å komme seg ut igjen. Dessuten er det noen ganger vanskelig å få sentrert kameraet rett over deg, slik at det blir for langt til høyre eller venstre. Kontrollene føles innimellom lite responsive, og særlig NES-spillene kan med fordel spilles på Game Boy Advance. I hver by kan du ha fire karakterer, som på hver sin måte preger byen. Animal Crossing kommer forståelig nok levert med eget minnekort, for spillet krever stor lagringsplass.

Konklusjon
Animal Crossing er en lett livssimulator som passer for alle. I begynnelsen kan alt føles uoversiktelig, siden det ikke er noe uttalt mål fra start av. Etter kort fartstid er det imidlertid helt naturlig å passe på både by og hus, og shoppe til en er blakk. Det er enkelt å lære seg, og du får hint om hva du bør gjøre hvis du sitter fast i et oppdrag. Spillet er fylt av varme og humor, og det er rett og slett farlig vanedannende. Du bare må innom hver dag for å se hvordan det går, og kanskje få med deg et spesialtilbud eller to. Det er flere originale vrier i bruken av GameCube og Game Boy Advance sammen, og holder ikke det som lokkemiddel gjør nok helt sikkert muligheten for å spille gamle NES-spill susen. Både grafikk, lyder, kameravinkel og kontroller kunne med fordel vært bedre, men det hindrer ikke Animal Crossing i å være et av de beste spillene til GameCube dette året.

Kommentarer (12)

Forsiden akkurat nå

Til toppen