Anmeldelse

Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

To og tre dimensjoner blandes sømløst i Marios nyeste rollespill

Men likevel har vi sett det bedre tidligere.

Nintendo

Mario er kanskje først og fremst kjent for sine mange eskapader som plattformhelt og prinsesseredder, men som alle andre har også Nintendos hovedmaskot andre ting han liker å gjøre på fritiden. Vi kjenner for eksempel alle til den italienske rørleggerens villfarelser i innenfor sporter som tennis, golf og go-kart, men av og til er det rollespill som står på tapetet.

Faktisk har Mario et hav av rollespill bak seg, og så godt som samtlige, med Dream Team Bros. i 2013 som foreløpig siste innslag, har fått knallgode skussmål. På tampen av fjoråret slapp Nintendo et nytt spill i rekken, og Mario & Luigi: Paper Jam Bros. fortsetter i den samme, fornøyelige tralten som før – denne gangen med Paper Mario på slep.

Men hvor er papir-Luigi?
Nintendo

Jo flere Mario-er, jo bedre

Det begynner likevel kjent, og mye er ved det samme, gamle idet vår nyeste reise i soppriket sparkes i gang. Her finner vi Mario, Peach, Toad og Luigi i sine faste, idylliske roller, men det tar ikke lang tid før sistnevnte setter kjepper i hjulene for den fredelige tilværelsen. En støvete, gammel bok på loftet vil nemlig oppdages av den klønete lillebroren, og når boken åpnes strømmer det ut papir-skapninger i alle størrelser og fasonger.

Boken viser seg å være hjemmet til papir-utgaven av Mario, en figur kjent fra sin helt egen spillserie, på alt fra GameCube til 3DS. Paper Mario er laget av hundre prosent papir og er derfor litt skarp i kantene, men ellers like jovial og modig som sin tredimensjonale navnebror.

Soppriket snus dermed på hodet over natten, for med Paper Mario kommer også papir-utgaver av alle fiender og hovedpersoner i Marios verden. Ved siden av goomba-er og sopper står selvfølgelig også papir-Bowser på gjestelisten, og med dobbelt så mange sjefsfiender blir det fort dobbelt så mye bråk – papir-bråk til og med, derav den snedige tittelen.

Speil, speil på veggen der...
Nintendo

Handlingen er stort sett forutsigbar fra start til slutt, og alle Mario-momenter er på plass her: Prinsesser blir kidnappet, sopper fortært, skilpadder hoppet på og Bowsers undersåtter beseiret – da gjerne på tvers av sopprikets tydelig varierte omgivelser. Det er lite man ikke har sett før i andre spill, og sammenlignet med Dream Team Bros. uteblir de virkelig store overraskelsene.

Veien går fra sommergrønne sletter og slitne ørkener, til iskalde fjelltopper og lavamørke slott, og det er liksom helt greit at det er og forblir slik.

Dream Team var bedre

Sjefsfiende til besvær.
Nintendo

Inkluderingen av papir-universet er derimot store nyheter, og dette har mye å si for spillets gang. Brødrenes endelige mål er jo å sende Paper Mario og kompani tilbake dit de kom fra, og papir-broren hjelper gledelig til underveis.

Paper Mario er en pussig og sjarmerende skrue – hans opptreden liver først og fremst opp stemningen i gruppa, og det allerede morsomme rollegalleriet blir enda litt mer elskelig. Samtidig slår papir-figuren også fra seg i kamp, og med en tredje Mario-bror på vår side, får de aktive slåsskampene et velfortjent puff i baken.

Slåss må man nemlig gjøre til stadighet, og i møte med de mange forskjellige utyskene Bowser har på lur, er det stor variasjon å spore. Fiendene må man hamle opp med i turbaserte bataljer, hvor hver figur får angripe i tur og orden. Her skiller likevel Mario & Luigi-spillene seg fra de fleste andre sjangerfrender, ved å la deg aktivt påvirke hvordan hvert eneste angrep utspiller seg.

Hver figur tilegnes sin egen hoppeknapp.
Nintendo

Dette kan være noe så enkelt som å måtte beregne et knappetrykk i takt med Luigis hoppeangrep for å påføre enda mer skade, eller en litt mer komplisert unnamanøver, som innebærer stikkebevegelser og knappetrykk om hverandre. Hver fiendetype har en rekke ulike angrepsmønstre de forholder seg til, og det er herlig å klare å memorere og utmanøvrere det eklingene lirer av seg.

Kampene er dermed stort sett alltid underholdende, selv om spillets sjefsfiender ofte leverer lange og kjedsommelige bruduljer. Her må man grave og lete for å finne motstanderens eneste svakhet, noe som ofte er lettere sagt enn gjort.

Mindre imponerende er også spillets sideaktiviteter, som veksler mellom å la deg leke gjemsel med papir-Toad, og delta i gladiatorkamper med digre pappfigurer. Begge er spennende til å begynne med, men ideene strekkes altfor langt i løpet av de snaut 30 timene spillet varer. Da savner jeg faktisk de litt mer tradisjonelle 2D-seksjonene fra Dream Team Bros.

For i bunn og grunn gir Paper Jam Bros. meg mange av de samme opplevelsene og gledene som forgjengeren gjorde, bare et lite hakk svakere. Verdenen er litt mindre åpen, vitsene et grann mindre poengterte, og historien mangler det lille ekstra – likevel er det tidvis stor stas å spille med Paper Mario på rollespilllaget.

Konklusjon

I Mario & Luigi: Paper Jam Bros. kaster de verdenskjente spillbrødrene seg ut på eventyr for ente gang, men denne gangen er de ikke alene. Med på tur kommer nemlig papir-utgaven av Mario, og sammen står de tre for mye moro og underholdning underveis, dog noe av det særegne har forsvunnet i overgangen fra Dream Team Bros.

Pappfigurene kommer i mange former, fra Mario til Yoshi.
Nintendo

Ulikt de fleste Mario-spill er Paper Jam Bros. et vaskekte rollespill, og de faste elementene føyer seg pent inn i rekkene: Erfaringspoeng, helsemålere, spesialangrep (som krever Marios versjon av mana), samt muligheten til å gå opp i nivå med jevne mellomrom. Det er en givende syklus, og spillet er akkurat langt nok til at man egentlig ikke går lei underveis.

Utover dette er spillet fremdeles svært likt sine forgjengere, hvor alt fra løssluppen humor til turbaserte kamper får sin del av fokuset. Slåssingen er som alltid presis og engasjerende, og man oppfordres til å ta aktivt del i spillets systemer for å gjøre det best mulig.

Tempoet er derimot litt tregt til tider, med langtekkelige bosskamper og kjedsommelige sideaktiviteter både titt og ofte. Generelt merker man at nivået er et lite hakk under det forrige spillet i serien, noe som selvfølgelig er litt surt.

Likevel er den nyeste ferden gjennom soppriket både spennende og interessant, både som en videreføring av det Mario- og Luigi-baserte rollespill har gjort tidligere, men også som et potensielt nytt bekjentskap for de som har til gode å se denne siden av de italienske rørleggerne.

Er du lysten på andre gode Mario-spill? Da har du mange å velge mellom, men både Super Mario 3D World og Super Mario Maker byr på mye moro.

7
/10
Mario & Luigi: Paper Jam Bros.
Fornøyelig rollespillmoro, men det har blitt gjort bedre tidligere.

Siste fra forsiden